Vivian Maier. Het zelfportret en zijn dubbel

8 juni 2022 - 28 augustus 2022

De expositie sluit op 21 juli maar is daarna nogmaals te zien van 16-28 augustus.

Voor het eerst wordt in België een solotentoonstelling gewijd aan de autodidactische fotografe Vivian Maier. Als pionier in de street photography maakte ze ook een enorm aantal zelfportretten. Een groot deel daarvan zal deze zomer te zien zijn in het Paleis voor Schone Kunsten.

Vivian Maier, Self-Portrait, Chicago, IL, 1956, Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, NY
Vivian Maier, Self-Portrait, Chicago, IL, 1956, Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, NY (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

De tentoonstelling bij Bozar presenteert zo'n 90 zelfportretten van Vivian Maiers zelfportretten, georganiseerd in drie hoofdstukken: schaduwzelfportretten waarin haar silhouet de hoofdrol speelt, reflecties in alledaagse voorwerpen en tot slot haar spel met spiegels. In de tentoonstelling worden ook twee Super 8-films van Maier vertoond, die de bezoeker een filmisch inzicht geven in haar kijk op de wereld.

Vivian Maier (1926-2009), van Franse en Oostenrijks-Hongaarse afkomst, woonde en werkte in New York en Chicago als kinderoppas. Vanuit haar levenslange passie voor fotografie legde ze momenten vast uit het dagelijks leven in die twee Amerikaanse grootsteden. Ze vereeuwigde een bonte verzameling mensen van allerlei slag met haar fototoestel.

Tijdens haar leven bleef haar talent onopgemerkt. Eind 2007 werden haar fotoarchieven ontdekt door John Maloof, een makelaar. Hij herkende in haar werk meteen de artistieke kwaliteit van een kunstenares die haar hele leven anoniem bleef. Bij het ontsluiten van het archief werd stap voor stap duidelijk dat Maier een bijzonder veelzijdige en complexe beeldtaal hanteerde. Haar archief omvat meer dan 120.000 fotografische beelden, super8 en 16mm films, diverse opnames, versnipperde beelden en een indrukwekkende hoeveelheid onontwikkelde fotorolletjes. Sinds de publicatie van haar foto's en films een tiental jaar geleden, wordt Vivian Maier postuum erkend als een van de toonaangevendste straatfotografen. Ze wordt geciteerd in hetzelfde rijtje van grote namen zoals Diane Arbus, Robert Frank, Helen Levitt of Garry Winogrand.

Het zelfportret is een rode draad doorheen het oeuvre van Vivian Maier. Ze beheerste verschillende fotografische technieken tot in de perfectie en experimenteerde vaak met de reflectie van haar gezicht in etalages of spiegels. Ook heel typisch is haar spel met licht, schaduw, speciale invalshoeken en een originele kadrering. Haar zelfportretten zijn een daad van verzet, een manier om haar plekje in de wereld op te eisen. Elk zelfportret mag gelden als een bewijs van haar bestaan in een maatschappij waarin ze heel haar leven onzichtbaar was.

Met haar vele variaties op het zelfportret ontwikkelde Maier een eigen artistieke taal. In ons huidige tijdperk - waarin selfies en zelfrepresentatie heel centraal staan - is haar pionierend werk helemaal actueel.8 juni 2022 - 28 augustus 2022

BOZAR
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel
info@bozar.be
www.bozar.be
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 10.00-18.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Hollandse Meesters
18 augustus 2022 - 28 augustus 2022, Den Haag
Hollandse Meesters
Het Portret
12 augustus 2022 - 10 september 2022, Amsterdam
Het Portret
Cuba - en dag voor gisteren
13 juli 2022 - 27 juli 2022, Monschau
Cuba - en dag voor gisteren
KNIL & Maluku
9 juli 2022 - 4 september 2022, Vught
KNIL & Maluku

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl