The Other Side

8 november 2014 - 11 januari 2015
Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur, dramatisch symbool van het IJzeren Gordijn, dat Europa ruim veertig jaar in twee blokken verdeelde. Nu, 25 jaar later, blikken twaalf Nederlandse fotografen in de Noorderlicht Fotogalerie terug op het werk dat zij tussen 1979 en de omwentelingen rond 1989 in Midden- en Oost-Europa maakten.

In zijn beroemde Fulton Speech introduceerde Winston Churchill in 1946 de term IJzeren Gordijn, een denkbeeldige scheidslijn tussen het communistische Oostblok en het kapitalistische Westen: ‘From Stettin in the Baltic to Trieste in the Adriatic an iron curtain has descended across the continent.’ Na de val van de Berlijnse Muur kwam er in een kort tijdsbestek een einde aan het communistische systeem in Europa en vervaagden langzaam de verschillen tussen beide werelden.

In The Other Side zijn twaalf vooraanstaande Nederlandse fotografen bijeengebracht die allen in de periode voor en rondom de verschillende revoluties reportages hebben gemaakt in voormalige Oostbloklanden. Ze waren getuige van historische momenten, zoals de Val van de Berlijnse Muur, de opkomst van de Poolse vakbeweging Solidarnosc en de Roemeense Revolutie, maar legden ook het gewone dagelijkse leven vast. Het geheel toont een verrassend en veelzijdig beeld van het Oostblok.

Het analoge werk, in zwart-wit en kleur, draagt de signatuur van de fotograaf zoals hij of zij destijds fotografeerde. Daarmee koppelt de tentoonstelling het historische belang aan een breed overzicht van de Nederlandse fotojournalistiek in de jaren tachtig en begin jaren negentig. Alle fotografen zijn nog alive and kicking en vormen samen de kurk waarop een nieuwe generatie documentaire en journalistieke fotografen drijft.

Opening op vrijdag 7 november om 17.00 uur door Coen Stork, voormalig Nederlands ambassadeur in Roemenië. In die hoedanigheid maakte hij in december 1989 de val van het regime van Ceausescu van nabij mee.

De galerie is geopend woensdag t/m zondag van 12.00-18.00 uur.Bertien van Manen
Bertien van Manen


8 november 2014 - 11 januari 2015

Noorderlicht Studio
Akerkhof 12
9711 JB Groningen
050-3182227
info@noorderlicht.com
www.noorderlicht.com
De galerie is geopend woensdag t/m zondag van 12.00-18.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Vincent Mentzel
Bertien van Manen
Bert Verhoeff
Hans van der Meer
Piet den Blanken
Sabine Joosten
Ad van Denderen
Hans van den Bogaard
Bert Spiertz
Ton Broekhuis
Leo Erken
Ad Nuis

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

De Stad Verbeeldt
3 september 2022 - 2 oktober 2022, Zwolle
De Stad Verbeeldt
Mens op Zee
7 oktober 2022 - 28 mei 2023, Amsterdam
Mens op Zee
Zeelieden aan het Scheur
3 september 2022 - 31 oktober 2022,
Zeelieden aan het Scheur

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl