Photographs from the East

7 maart 2017 - 10 september 2017

De expositie toont 138 groot formaat kleurenfoto's uit de periode 1979 tot 2016 van Steve McCurry (VS, 1950). Steve excelleert door zijn persoonlijke benadering van mensen. Ook weet hij altijd weer de lokale kleurenpracht en lichtval die hij op zijn reizen aantreft, te vangen.

Steve McCurry, A mother and child ask for alms through a taxi window during the monsoon, Bombay, India, 1993, © Steve McCurry / Magnum Photos
Steve McCurry, A mother and child ask for alms through a taxi window during the monsoon, Bombay, India, 1993, © Steve McCurry / Magnum Photos (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

De tentoongestelde foto's komen uit zijn favoriete continent Azië. Hij reisde naar landen als Afghanistan, India, Kashmir, Sri Lanka, Indonesië, Birma/Myanmar, Bangladesh, Cambodia, Tibet en Vietnam. De meeste foto's in de tentoonstelling nam McCurry in India en Afghanistan.The Afghan Girl
McCurry legt de veranderingen in onze wereld vast. Dat doet hij in kristalheldere foto's die zich kenmerken door een ongelooflijke schoonheid en intensiteit. De fotograaf werd bekend in 1979 toen hij vermomd als Moedjahedien - een islamitische strijder - zijn eerste fotorolletjes uit een bezet Afghanistan smokkelde. Vijf jaar later maakte hij in een vluchtelingenkamp in Pakistan zijn beroemdste opname, de foto van het Afghaanse meisje The Afghan Girl. Het portret van het meisje met de felle groene ogen werd wereldberoemd toen het in 1985 op de cover van National Geographic verscheen. Dit fotografisch icoon is vanwege de huidige vluchtelingenstromen nog steeds actueel.

McCurry's liefde voor Azië is sinds zijn eerste bezoek onveranderd groot. Hij is gefascineerd door de wijze waarop het alledaagse leven én de religieuze beleving van de inwoners de publieke ruimte haast letterlijk kleuren. McCurry vertelt ons in zijn foto's over verdwijnende culturen en doet tegelijkertijd verslag van een oprukkende globalisatie. In India leerde McCurry te kijken en te wachten op het juiste moment: 'If you wait, people forget your camera and the soul will drift up into view'.

Steve McCurry beschikt over een aantal cruciale eigenschappen die hem tot de huidige topfotograaf hebben gemaakt: hij is ongekend reislustig, heeft durf, is zowel vasthoudend als geduldig, heeft een snelle kijk op compositie en natuurlijke lichtval, én ziet de ongewone, lyrische schoonheid van het onderwerp. Daarnaast beheerst hij op superieure wijze de fototechniek, en is hij bovenal respectvol naar al zijn onderwerpen.

In de filmzaal van de Kunsthal vertoont het museum een korte documentaire over McCurry.

De tentoonstelling vindt plaats vanwege de 70ste verjaardag van fotoagentschap Magnum Photos dat in 1947 werd opgericht door de fotografen Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger en David Seymour. Steve McCurry is sinds 1986 lid van Magnum Photos.

7 maart 2017 - 10 september 2017

Museum Helmond (Kasteel)
Kasteelplein 1
5701 PP Helmond
0492-587716
info@museumhelmond.nl
www.museumhelmond.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur. Het museum is gesloten op 1 januari, tijdens carnaval (zaterdag t/m maandag), eerste paasdag en eerste kerstdag.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Steve McCurry

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Hollandse Meesters
18 augustus 2022 - 28 augustus 2022, Den Haag
Hollandse Meesters
Het Portret
12 augustus 2022 - 10 september 2022, Amsterdam
Het Portret
Cuba - en dag voor gisteren
13 juli 2022 - 27 juli 2022, Monschau
Cuba - en dag voor gisteren
KNIL & Maluku
9 juli 2022 - 4 september 2022, Vught
KNIL & Maluku

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl