Parade of Pumpkins

22 mei 2021 - 12 juni 2021

Voor elke presentatie maakt fotograaf en filmmaker Shigeo Arikawa (Japan, 1982) een totaalconcept. Hij onderzoekt en regisseert zijn materiaal vooral vanuit verschillende zintuiglijke ervaringen. Ervaring wordt meestal ook geassocieerd met persoonlijke herinneringen en voorkeuren uit de eigen cultuur. Arikawa vertelt dat de werkelijkheid slechts een persoonlijke waarheid vervult. Hiermee wil hij ons confronteren met de eigen perceptie en vooringenomenheid.

Shigeo Arikawa, Voice over #2, archival pigment print on Photo Rag paper covered in colored plexiglass + 1min video loop on 13 inches monitor
Shigeo Arikawa, Voice over #2, archival pigment print on Photo Rag paper covered in colored plexiglass + 1min video loop on 13 inches monitor (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Zijn bronmateriaal bestaat uit landschappen en elementen van de natuur zoals bomen, bloemen, water, de indrukken van zijn reizen. Door beeldmanipulatie beïnvloedt Arikawa onze waarneming. Ook onderzoekt hij wat woorden of geluid in verschillende talen kunnen reflecteren. Uiteindelijk speelt de toeschouwer namelijk de hoofdrol in zijn werk.

In zijn nieuwste werk leunt Arikawa ook op de Oostenrijkse wetenschapper Ernst Mach (1838-1916). Als je je rechteroog sluit kijk je via het linkeroog naar de buitenwereld. Dit blikveld bestrijkt het gebied vanaf rechtsboven de neusrand en door naar de onderkant van de oogkas en verder terug naar het begin boven. De relatie tussen wat we zien -het object- en wie we zijn -het subject- lijkt hiermee neutraal, zoals binnen en buiten, maar is dat zo? Dat precies bevraagt Arikawa voortdurend in zijn werk. Alles heeft een context en is in beweging, niets blijft zichzelf zonder referenties.

De expositie Parade of Pumpkins laat twee series werken zien, de ene met statisch beeld, de andere in combinatie met bewegend beeld. In de Self-portraits maakt Arikawa de scherptediepte van zijn objecten tot onderwerp. In deze statische afbeeldingen werkt hij de termen focussing en framing uit, net zoals Mach dat hierboven bedoelt voor onze waarneming. Arikawa noemt deze fotowerken Self-portraits omdat ook zijn eigen hand, hoewel onzichtbaar, in feite onderdeel is van het beeld. In de serie Voice-over voegt Arikawa bewegend beeld toe op een klein scherm. Lipbewegingen zonder geluid roepen hier nog meer associaties op over de statische afbeelding erboven.

Parade of Pumpkins met het acronym POP verwijst naar het gelijkluidende Japanse woord, dat letterlijk betekent: de figuur van een persoon -als een metafoor voor waarneming of associatie. Zo is deze presentatie te beschouwen als een nieuwe spiegel en uitleg van hoe de huidige beeldcultuur in ons wezen kan voortrazen.22 mei 2021 - 12 juni 2021

Galerie Helder
Tasmanstraat 188
2518 VT Den Haag
070-3466309
info@galeriehelder.nl
www.galeriehelder.nl
De galerie is geopend donderdag t/m zaterdag van 12.00-17.00 uur en op afspraak.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Shigeo Arikawa

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

De Stad Verbeeldt
3 september 2022 - 2 oktober 2022, Zwolle
De Stad Verbeeldt
Mens op Zee
7 oktober 2022 - 28 mei 2023, Amsterdam
Mens op Zee
Zeelieden aan het Scheur
3 september 2022 - 31 oktober 2022,
Zeelieden aan het Scheur

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl