Kuiven & Kraplappen

4 april 2009 - 1 november 2009
Met Kuiven & kraplappen laten de kunstenaars Bert Verhoeff en Hannes Wallrafen zien en horen hoe Spakenburgse vrouwen die anno 2009 nog dagelijks klederdracht dragen, hun tradities vormgeven en combineren met een hedendaags leven.

Reinie van Goor, initiatiefneemster van dit project, is geboren en getogen in Spakenburg. Zij kent het dorp van binnenuit en zag de gemeenschap door de jaren heen veranderen. Invloeden van buitenaf nemen plaatselijke gebruiken meer en meer over. Heel zichtbaar is dit bij de klederdracht. Jongeren dragen de dracht niet meer. Vrouwen die de dracht in ere houden zijn trots op deze bijzondere traditie. Tegelijkertijd laten zij zien dat een kraplap een modern leven niet in de weg staat; op hun aanrecht staat een Senseo, ze bankieren via internet en hebben een mobieltje op zak. Ook bestieren de vrouwen succesvolle ondernemingen en bekleden bestuursfuncties.

De foto‘s van fotograaf Bert Verhoeff laten de spanning zien tussen heden en verleden, traditie en vernieuwing. Opnamen van geluidsfotograaf Hannes Wallrafen - een fotograaf die plotseling blind werd en in geluidsprojecten een nieuwe vorm voor zijn kunstenaarschap vond - brengen tradities aan het licht die niet in beelden te vangen zijn. De kunstenaars doorbreken clichéverwachtingspatronen over het dorp.

Een deel van het project is te zien zijn in het tegenover het Museum Spakenburg gelegen restaurant De Mandemaaker.

Onder dezelfde naam verscheen bij Mets & Schilt een boek met cd. Een speciale editie van het boek (inclusief een barietprint van 20 x 30 cm, oplage 100), gesigneerd door Bert Verhoeff en Hannes Wallrafen kost 100 euro. Een gewone versie van het boek is uiteraard ook te koop, voor 25 euro.Bert Verhoeff
Bert Verhoeff (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


4 april 2009 - 1 november 2009

Museum Spakenburg
Oude Schans 47-63
3752 AH Bunschoten-Spakenburg
033-2983319
info@museumspakenburg.nl
www.museumspakenburg.nl
Het museum is van 1 april t/m 1 november geopend op maandag van 13.30-17.00 uur en dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur. Van 1 november t/m 1 april is het museum geopend woensdag t/m zaterdag van 12.00-16.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Bert Verhoeff
Hannes Wallrafen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

De Stad Verbeeldt
3 september 2022 - 2 oktober 2022, Zwolle
De Stad Verbeeldt
Mens op Zee
7 oktober 2022 - 28 mei 2023, Amsterdam
Mens op Zee
Zeelieden aan het Scheur
3 september 2022 - 31 oktober 2022,
Zeelieden aan het Scheur

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl