Duivenmelkers

26 augustus 2017 - 17 december 2017

Terwijl in de VS en Azië, China voorop, de groei niet te stoppen is, is de duivensport in Nederland, België en Groot-Britannië tanende, en vergrijzen de duivenmelkers in rap tempo. Tien jaar lang volgt fotograaf Zak Waters in Engeland verschillende clubs van enthousiaste beoefenaars en liefhebbers.

Zak Waters
Zak Waters

De tentoonstelling Duivenmelkers laat een hartverwarmend beeld zien van kleine clubjes mensen die intens samenwerken om steeds opnieuw de spanning op te voeren in de strijd om bekers en het eerzuchtig fokken van kampioenduiven. In zwart-wit foto's brengt Waters de relatie tussen mens en duif liefdevol in beeld.Arbeiderssport
In de vroege negentiende eeuw zijn het arbeiders die deze sport ontwikkelen, op zoek naar ontmoetingen met gelijkgestemden, naar de spanning van wedstrijden, maar bovenal naar de vrijheid die de vogel symboliseert. De eerste echte wedstrijd wordt in 1818 in België gehouden. Nederland volgt in 1840, en langzaam verovert de sport ook Groot-Brittanië en de rest van de Europa. De sport lijkt, in Europa althans, langzaam op te houden te bestaan door vergrijzing onder de deelnemers en de grote klappen voor de duivenhouderij tijdens de economische recessie in de jaren tachtig. Sinds generaties is de duivensport van vader op zoon doorgegeven, maar jongere generaties zijn tegenwoordig niet meer geïnteresseerd. Ironisch genoeg gaat er wereldwijd steeds meer geld om in de duivensport met bedragen tot 250.000 euro voor de succesvolste raceduiven en prijzen tot wel 50.000 euro.

Zak Waters is een Britse documentairefotograaf, die voor opdrachtgevers als The Guardian, The Independent en The Sunday Times gevarieerde reportages heeft gemaakt over onder meer oorlogsgebieden, beroemdheden en mensen met geestelijke gezondheidsproblemen. Waters heeft zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten tentoongesteld. De aanzet voor de serie Duivenmelkers vindt zijn oorsprong in Waters jeugd. Opgroeiend in een arbeidersdorp in Noord-Oost Engeland waar de steenkolen-industrie overheerst, ziet Zak Waters regelmatig zwermen duiven langsvliegen. Midden jaren negentig keert hij terug en besluit zo'n zwerm te volgen.

De tentoonstelling wordt in aanwezigheid van de fotograaf geopend zaterdag 26 augustus om 17.30 uur. Gelijktijdig opent de tentoonstelling Wanderlust van Koen Vermeule.

26 augustus 2017 - 17 december 2017

Kunsthal
Museumpark, Westzeedijk 341
3015 AA Rotterdam
010-4400301
communicatie@kunsthal.nl
www.kunsthal.nl
De openingstijden van de Kunsthal zijn dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur en zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Zak Waters

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Hollandse Meesters
18 augustus 2022 - 28 augustus 2022, Den Haag
Hollandse Meesters
Het Portret
12 augustus 2022 - 10 september 2022, Amsterdam
Het Portret
Cuba - en dag voor gisteren
13 juli 2022 - 27 juli 2022, Monschau
Cuba - en dag voor gisteren
KNIL & Maluku
9 juli 2022 - 4 september 2022, Vught
KNIL & Maluku

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl