Daedalus

30 september 2020 - 29 oktober 2020

Een expositie met foto's van Henri Verhoef en sculpturen van Siba Sahabi. De werken zijn gemaakt rond de thema's dromen/faalangst, eenzaamheid en thuis.

Siba Sahabi en Henri Verhoef, Daedalus
Siba Sahabi en Henri Verhoef, Daedalus (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Siba Sahabi is een Duits-Iraanse kunstenaar werkzaam vanuit Bos en Lommer. Ze maakt installaties, sculpturen, objecten en films. Door haar werk onderzoekt en reconstrueert ze de betekenis van culturele identiteit. Siba is geïnteresseerd in hoe relaties om ons heen bepalen wie we zijn als individuen in onze gemeenschap, en hoe deze 'mal' van onze culturele identiteit verandert wanneer we tegelijkertijd worden blootgesteld aan meerdere culturen.

Daedalus
De acht draagbare sculpturen in deze serie zijn geïnspireerd op de Griekse mythologie van vader Daedalus en zoon Icarus. Volgens de Griekse legende probeert het duo te ontsnappen uit Kreta door middel van vleugels die Daedalus heeft gebouwd. Hij waarschuwt zijn zoon om niet te laag en niet te hoog te vliegen, zodat de vochtigheid van de zee zijn vleugels niet te veel verzwaard en de hitte van de zon ze niet zou doen smelten. Maar Icarus negeert de instructies van zijn vader en vliegt te dicht bij de zon. Als zijn vleugels vernietigd worden door de hitte, valt hij in de zee en verdrinkt. Daedalus, die het voorzichtige midden houdt, overleeft de gevaarlijke ontsnapping en bereikt de veilige kust.
De mythe behoudt zijn relevantie in de 21ste eeuw, een metafoor voor de reis die vluchtelingen maken om de oceaan over te steken op zoek naar een beter leven.

Nexus
Eenzaamheid neemt een bijna onzichtbare plek in onze samenleving in. Hoewel veel mensen ermee te maken hebben, blijft eerlijke discussie over deze emoties taboe. Vanuit evolutionair oogpunt zijn mensen geprogrammeerd om hun lot met anderen te verbinden. Historisch gezien was het deel uitmaken van een gemeenschap de belangrijkste levensverzekering van elk individu. Als lid van een gemeenschap vocht je samen tegen gevaren, van vijanden tot hongersnoden. Uit uw gemeenschap verwijderd worden, betekende vaak een doodvonnis.
Niet veel van ons voelen zich echter op hun gemak bij het uiten van dergelijke gevoelens. Om ze te bespreken, is kwetsbaar zijn. Wie vertrouw je genoeg om toe te geven dat je je (soms) eenzaam voelt?

Architectura
Met haar nieuwe werk, een serie van vijf architectonische sculpturen, reflecteert Siba op de term 'thuis'. Ze stelt de vragen als: wat valt er onder de term 'thuis'? Is het jouw huis? Of is het ook jouw buurt, stad of land? En wat betekent 'thuis' als u niet kunt terugkeren naar de plaats waar u vandaan kwam?
De abstracte sculpturen worden gelanceerd in New Metropolis Nieuw-West. Bezoekers worden aangemoedigd om hun definitie van 'thuis' uit te drukken en te delen via handgeschreven notities die op de expo-panelen worden weergegeven.30 september 2020 - 29 oktober 2020

New Metropolis Nieuw-West
Burgemeester Rendorpstraat 1
1064 EL Amsterdam
020-7884444
peter@dezwijger.nl
www.newmetropolisnieuwwest.amsterdam
New Metropolis Nieuw-West is geopend maandag van 14.00-17.00 uur en dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Siba Sahabi
Henri Verhoef

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Hollandse Meesters
18 augustus 2022 - 28 augustus 2022, Den Haag
Hollandse Meesters
Het Portret
12 augustus 2022 - 10 september 2022, Amsterdam
Het Portret
Cuba - en dag voor gisteren
13 juli 2022 - 27 juli 2022, Monschau
Cuba - en dag voor gisteren
KNIL & Maluku
9 juli 2022 - 4 september 2022, Vught
KNIL & Maluku

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl