Cruel and Unusual

18 februari 2012 - 7 april 2012
Wereldwijd zijn gevangenissen een ‘thuis’ voor meer dan 9 miljoen mensen, en hun aantal zal in de komende decennia alleen maar toenemen. Maar wat willen onze verschillende samenlevingen bereiken met het massaal opsluiten van overtreders? Met Cruel and Unusual presenteert de Noorderlicht Fotogalerie van 18 februari tot en met 1 april onverwachte, veelzeggende fotografie over het leven achter tralies. Voor deze tentoonstelling hebben gastcuratoren Hester Keijser en Pete Brook werk bijeengebracht van elf fotografes waarvan een groot deel niet eerder in Europa te zien is geweest. Bij de expositie geeft Noorderlicht ter verdieping een krant uit met artikelen, interviews en extra fotomateriaal.

Cruel and Unusual toont hoe het gevangeniswezen in beeld wordt gebracht, en hoe die beelden gecre erd, gedistribueerd en geconsumeerd worden. Hoe komt de burger - belastingbetaler én medemens - tot een begrip van het leven in de gevangenis op basis van al dan niet gepolitiseerde informatie? Cruel and Unusual werpt een verrassende en soms onthutsende kijk achter verschillende gevangenismuren in de wereld. Elke fotografe confronteert de kijker op haar eigen manier met de vraag hoe de huidige praktijk van massale opsluiting van overtreders ons veranderende gevoel voor fatsoen en rechtvaardigheid weerspiegelt.

Cruel and Unusual Punishment
De titel van de tentoonstelling verwijst naar de Engelse Bill of Rights uit 1689 en het achtste amendement van de Amerikaanse grondwet, waarin staat geschreven dat onderdanen gevrijwaard moeten zijn van ‘cruel and unusual punishment’. Maar wanneer is hier sprake van? Om de publieke discussie daarover te kunnen voeren, helpt fotografie zicht te krijgen op de verschillende facetten die hierin een rol spelen.

Deelnemende Fotografen
De geselecteerde fotografes Araminta de Clermont, Amy Elkins, Alyse Emdur, Christiane Feser, Brenda-Ann Kenneally, Jane Lindsay, Deborah Luster, Nathalie Mohadjer, Yana Payusova, Lizzie Sadin en Lori Waselchuk, maken ieder gebruik van eigen strategie n, materialen en technieken. Gegeven de mate van toegang tot gevangenissen, werken ze met amateurfotografie, alternatieve processen, teksten, beschilderde beelden, digitale manipulaties of traditionele zwart-wit documentaire fotografie. Veel van het werk is voor de eerste keer in Nederland en Europa te zien.

Pete Brook
Pete Brook is een freelance schrijver die zich richt op de politiek van media, beeldcultuur en kwesties van sociale rechtvaardigheid in zoverre ze betrekking hebben op fotografie en fotojournalistiek. Hij publiceert zijn bevindingen op zijn veel gelezen blog Prison Photography. Hij maakte een crowdfunded rondreis door de Verenigde Staten, Prison Photography on the Road. Het resultaat van deze road trip is te zien in deze tentoonstelling.

Hester Keijser
Hester Keijser is freelance curator gespecialiseerd in fotografie uit en over het Midden-Oosten. Ze werkt momenteel als in-house programmamaker voor The Empty Quarter Gallery in Dubai. Op mrs.deane schrijft ze prikkelende en invloedrijke blogs over fotografie.

Catalogus
Cruel and Unusual gaat vergezeld van een bijzondere catalogus in de vorm van een krant. Naast beeldmateriaal van de hoofdtentoonstelling bevat de publicatie artikelen, blogs, interviews, schetsen en aanvullend materiaal van andere fotografen die Pete Brook is tegengekomen tijdens Prison Photography on the Road.

De galerie is geopend woensdag t/m zondag van 12.00-18.00 uur.Deborah Luster
Deborah Luster


18 februari 2012 - 7 april 2012

Noorderlicht Studio
Akerkhof 12
9711 JB Groningen
050-3182227
info@noorderlicht.com
www.noorderlicht.com
De galerie is geopend woensdag t/m zondag van 12.00-18.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Araminta de Clermont
Amy Elkins
Alyse Emdur
Christiane Feser
Brenda-Ann Kenneally
Jane Lindsay
Deborah Luster
Nathalie Mohadjer
Yana Payusova
Lizzie Sadin
Lori Waselchuk

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

De Stad Verbeeldt
3 september 2022 - 2 oktober 2022, Zwolle
De Stad Verbeeldt
Mens op Zee
7 oktober 2022 - 28 mei 2023, Amsterdam
Mens op Zee
Zeelieden aan het Scheur
3 september 2022 - 31 oktober 2022,
Zeelieden aan het Scheur

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl