De Asielzoekmachine

15 juli 2016 - 21 augustus 2016

De Asielzoekmachine is een crossmediaal project dat de complexe wereld van het Nederlandse asielbeleid onderzoekt en iedereen de kans biedt om mee te denken. Het bestaat uit een reeks bijeenkomsten, tentoonstellingen, een webdocumentaire, een televisiedocumentaire en een radiodocu-tweeluik.

Uljana Orlova
Uljana Orlova

Het debat over vluchtelingen heeft Nederland en Europa tot op het bot verdeeld. De één roept op de grenzen te sluiten, de ander pleit juist voor een vrije doorgang. In de verhitte discussies is de nuance vaak ver te zoeken. De asielzoeker is een ongewenste vreemdeling die parasiteert op onze rijkdom, óf een zielige vluchteling die op onze barmhartigheid moet kunnen rekenen. Regels zijn regels, zegt de één, het individu staat voorop, zegt de ander.In deze tentoonstelling tonen acht kunstenaars een geheel eigen visie op het asielbeleid. Drie jonge kunstenaars kregen, dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds, de opdracht om nieuw werk te maken. How to Stay Unmotivated van Robert Glas, ontwikkeld samen met en voor vluchtelingencollectief We Are Here, is een reactie op de nieuwe gesprekstechniek die de Dienst Terugkeer & Vertrek gaat inzetten om het aantal geslaagde uitzettingen te verhogen. In de installatie Field of Dependency onderzoekt Ola Lanko de ervaring van een omgeving die geen herkenbare aangrijpingspunten biedt. Illustrator Munir de Vries toont in zijn muur- en raamschilderingen de levensgrote verschillen in perspectief die samenkomen in een stad als Amsterdam. Ook is het afstudeerproject How to write May/ja van Uljana Orlova te zien, waarin zij de zoektocht visualiseert naar Maja, het meisje waar ze zeventien jaar geleden in het azc mee bevriend raakte en toen uit het oog verloor.

De tentoonstelling in Melkweg Expo is de afsluiter van de eerste fase van het project De Asielzoekmachine, waarin meer dan honderd ideeën zijn verzameld voor een ander asielbeleid. Een selectie van deze ideeën is in de tentoonstelling te zien. Het publiek kan op de ideeën reageren en nieuwe ideeën indienen.

Daarnaast is de Asielzoekmachine Do-It-Yourself-expo onderdeel van de tentoonstelling: een krant die opgehangen kan worden als expositie. Aan de hand van het werk van 31 fotografen en kunstenaars verbeeldt deze de wereld van asiel: Aankomst, Procedure, Verblijf, Uitgeprocedeerd, Vertrek en Onderweg. Deze wereld is voor de meesten van ons ver weg. Wie komt er ooit bij de IND, op een asielzoekerscentrum of in de vreemdelingengevangenis? Vluchtelingen lijken bovendien uit een andere wereld te komen. Een wereld die wij niet kennen: van oorlog, geweld en armoede. Hoe verhoud jij je tot deze mensen? Welke verantwoordelijkheid heb jij als Nederlandse burger voor ons beleid? Kijk je weg of denk je mee?

15 juli 2016 - 21 augustus 2016

Melkweg Expo
Marnixstraat 409
1017 PJ Amsterdam
020-5318181
expo@melkweg.nl
www.melkweg.nl
De galerie is geopend dinsdag t/m zondag van 12.00-21.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Robert Glas
Ola Lanko
Munir de Vries
Joost van den Broek
Ludo Hekman
Josje Priester
Michiel Voet
Uljana Orlova

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Hollandse Meesters
18 augustus 2022 - 28 augustus 2022, Den Haag
Hollandse Meesters
Het Portret
12 augustus 2022 - 10 september 2022, Amsterdam
Het Portret
Cuba - en dag voor gisteren
13 juli 2022 - 27 juli 2022, Monschau
Cuba - en dag voor gisteren
KNIL & Maluku
9 juli 2022 - 4 september 2022, Vught
KNIL & Maluku

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl