Rondleiding Spaarnestad Photo

30 maart 2010
Bezoekers van het Museumweekend kunnen op zondag 11 april een kijkje nemen achter de schermen van het archief van Spaarnestad Photo. In een rondleiding door de depots wordt het thema van dit jaar, ‘Verleiden’, aan de hand van archiefonderwerpen en originele historische foto’s belicht.

Tijdens het Museumweekend openen meer dan 500 musea en archieven hun deuren voor het publiek en organiseren zij bijzondere activiteiten. Dit is vaak een uitgelezen kans om op een leuke manier meer te weten te komen over de prachtige collecties waaraan Nederland rijk is maar die misschien minder bekend zijn bij het publiek, zoals bijvoorbeeld de fotocollectie van Spaarnestad Photo.

Spaarnestad Photo in Haarlem behoort tot de oudste en grootste fotoarchieven van Europa. Aan de hand van de ruim 11 miljoen foto’s van Spaarnestad Photo kunnen heel veel verschillende thema’s geïllustreerd worden. In een rondleiding door de depotruimten - die gewoonlijk gesloten zijn voor het publiek maar nu speciaal voor het Museumweekend toegankelijk zijn - krijgen bezoekers een beeld van de collectie en zien zij bijzondere voorbeelden die bol staan van verleiding. Deze rondleiding is een van de laatste mogelijkheden om het archief op deze locatie te bezichtigen, aangezien de fotocollectie eind van het jaar bij het Nationaal Archief in Den Haag ondergebracht gaat worden.

De foto’s in de collectie van Spaarnestad Photo werden hoofdzakelijk gebruikt om de tijdschriften van Uitgeverij De Spaarnestad, waaronder Katholieke Illustratie, Libelle, Revue en Panorama, te illustreren. Mooie plaatjes bij het verhaal maakten de weekbladen extra aantrekkelijk. En producenten probeerden door middel van glossy fotomateriaal hun producten aan de man te brengen. Mooie voorbeelden van verleiding in overvloed dus! Zoals de studiofotografie uit de jaren ’50 en ’60 met de nieuwste mode, of nieuwe praktische huishoudelijke snufjes. Of de glamourfotografie van de grote sterren van het witte doek. Maar ook verkapte propagandafoto’s of prachtige fotoreportages over verre oorden.

De gratis archiefrondleiding vindt tweemaal plaats op zondag 11 april: om 12.00 uur en om 14.00 uur. Duur is circa drie kwartier. Aanmelden is vereist, via educatie@spaarnestadphoto.nl. Er kunnen per keer maximaal 15 bezoekers mee, dus het is aan te raden er snel bij te zijn.


Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Alone Together
12 januari 2020 - 23 februari 2020, Rotterdam
Alone Together
Now Look Here
25 januari 2020 - 23 februari 2020, Amsterdam
Now Look Here
Voor Orhan/Voor Fernando
15 januari 2020 - 13 februari 2020, Enschede
Voor Orhan/Voor Fernando

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl