Fotoarchief Sem Presser geschonken aan Stadsarchief Amsterdam

14 augustus 2018

De stichting Sem Presser Archief heeft het fotoarchief van de fotograaf Sem Presser in 2018 geschonken aan het Stadsarchief Amsterdam. Het Stadsarchief en het Maria Austria Instituut werken samen aan het bewaren, toegankelijk houden en de exploitatie van het archief door de foto's beschikbaar te stellen voor publicatie, presentatie, educatie en tentoonstellingen.

Zelfportret 1950, foto Sem Presser/MAI
Zelfportret 1950, foto Sem Presser/MAI

Sem Presser (1917-1986) was een van de belangrijkste Nederlandse fotojournalisten van na de Tweede Wereldoorlog. Hij fotografeerde de bevrijding van Arnhem en maakte na de oorlog reportages in het door de oorlog getroffen Duitsland. Presser woonde in de jaren vijftig en zestig in Zuid-Frankrijk, maar zwierf voor zijn werk over de hele wereld. In 1965 keerde hij terug naar Amsterdam. Hij was een actief lid van de Nederlandse fotografengemeenschap. Presser was een fervent vechter voor de bescherming van het auteursrecht van fotografen, iets wat in zijn tijd niet vanzelfsprekend was. Hij bedacht de nog steeds actieve stichting Foto Anoniem en was daarnaast betrokken bij de oprichting van De Zilveren Camera, World Press Photo en de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF). Sem Presser overleed in 1986 in zijn woonplaats Amsterdam.Ronald Vecht voorzitter stichting Sem Presser Archief: 'Wij zijn blij een goed en veilig onderkomen te hebben gevonden voor het zeer kleurrijke en waardevolle fotoarchief van een van de prominentste fotojournalisten uit de vorige eeuw. In handen van de Gemeente Amsterdam is dit omvangrijke oeuvre verzekerd van toegankelijkheid, ook voor toekomstige generaties.'

Het Stadsarchief Amsterdam is het historisch documentatiecentrum van de stad met 50 kilometer archieven, een historisch-topografische collectie met miljoenen kaarten, tekeningen, en prenten, een bibliotheek en omvangrijke geluids-, film- en fotoarchieven. De collectie kan worden geraadpleegd voor onderzoek en wordt gepresenteerd in de vorm van tentoonstellingen, evenementen en educatie in het historische gebouw De Bazel.

Het Maria Austria Instituut (MAI) verzamelt en exploiteert fotoarchieven van bijzondere kwaliteit van fotografen die een uitgesproken band met Amsterdam hebben. In samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam worden de archieven bewaard, beheerd en gedigitaliseerd. Het MAI brengt de archieven onder de aandacht van het publiek en organiseert presentaties, tentoonstellingen, boeken en educatieve activiteiten. Bekijk de fotografie van Sem Presser op de beeldbank van het MAI http://www.maibeeldbank.nl/fotograaf/33.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Black Album / White Cube
18 maart 2020 - 20 september 2020 (gesloten t/m 31 mei), Rotterdam
Black Album / White Cube
De Migrant
22 februari 2020 - 21 juni 2020 (gesloten t/m 31 mei), Rotterdam
De Migrant
Face It
1 juni 2020 - 12 juli 2020, Hilversum
Face It

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl