Noorderlicht verliest subsidie

25 mei
Hieronder de reactie van Noorderlicht op het stopzetten van de subsidie.


Negatief advies Raad voor Cultuur Noorderlicht onbegrijpelijk

Noorderlicht voldoet aan alle eisen
Noorderlicht is verbijsterd over de onderbouwing van het negatieve advies van de Raad voor Cultuur. Want Noorderlicht heeft een van de beste beoordelingen gekregen: Een vooraanstaande nationale en internationale positie, opvallend met geëngageerde thema’s en goede presentaties. Goede educatieprogramma’s, realistische plannen om eigen inkomsten te genereren en een betrokken houding bij talentontwikkeling. Noorderlicht genereert veel media-aandacht in binnen- en buitenland. Noorderlicht scoort goed op alle gestelde nieuwe criteria ten aanzien van publieksbereik, educatie, talentontwikkeling en verdienmodellen. Daarin is Noorderlicht al verder dan veel collega concurrenten die wel een positief advies hebben gekregen. Waarom toch een afwijzing?

Activiteiten
De Raad merkt Noorderlicht primair aan als manifestatie, gaat voorbij aan de ontwikkeling die Noorderlicht de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, onze publicaties, de tentoonstellingen in de eigen galerie en de export daarvan naar binnen en buitenland, de verstrekte foto-opdrachten en grootschalige eigen producties. De Raad positioneert Noorderlicht als louter documentair en journalistiek, en verraadt daarmee haar gebrek aan kennis van de grensverleggende documentaire èn autonome fotografie die Noorderlicht al jaren brengt.

Internationale allure
Het is een gotspe dat Noorderlicht wordt afgerekend op haar activiteiten in de Randstad, terwijl zij een regionale instelling is met internationale allure. Al jarenlang vinden exposities van Noorderlicht hun weg naar andere instellingen in het hele land, zoals de Oude en Nieuwe Kerk in Amsterdam. En niet alleen daar. Onze exposities zijn over de hele wereld te zien, bijvoorbeeld in het MoMa in Tokio. In de afgelopen tien jaar exporteerden wij ruim vijftig tentoonstellingen naar meer dan twintig landen. Noorderlicht behoort met haar fotomanifestatie tot de top vijf van de wereld. Op dit moment vindt de internationale Masterclass Northern Lights plaats waar fotografen uit negen verschillende landen aan mee doen. Noorderlicht springt veel hoger dan de randstedelijke lat die de Raad voor Cultuur hanteert. Wij hebben een internationale reputatie waar héél Nederland trots op kan zijn.

Theoretisch vs maatschappelijk discours
Noorderlicht zou het ontbreken aan deelname aan het kunstendiscours, theoretische reflectie en experimentele ontwikkeling. Het klopt dat Noorderlicht inzet op het aanwakkeren van maatschappelijk debat, op het uitdagen van een breed publiek en zich minder richt op een hoogdrempelig theoretisch debat. Maar dat betekent niet dat wij geen experimentele en vernieuwende fotografie tonen. We bedden die vernieuwing alleen in het bredere spectrum van de fotografie in. We richten ons bewust op een breed publiek - en hoe hard heeft de politiek niet altijd op publieksbereik gehamerd! - met artistiek hoogwaardige èn inhoudelijk prikkelende fotografie.

Open brief aan Joop Daalmeijer
Directeur Noorderlicht Ton Broekuis schreef de voorzitter van de Raad voor Cultuur Joop Daalmeijer een dramatische open brief. ‘Ik durf te stellen, dat het finale oordeel van de Raad voor Cultuur over Noorderlicht op verkeerde gronden is genomen, ik bedoel: puur inhoudelijk en zeker qua interpretatie van onze kwantitatieve gegevens. Jullie adviseren de wel gehonoreerden meer publiek te genereren en te werken aan hun verdienmodel. Dit traject heeft Noorderlicht reeds gerealiseerd. En ja, dat gaat ten koste van het elitaire & broeierige kunstdebat. Maar wees gerust, vraag het aan een ieder in de fotografie wereld van Nederland: Noorderlicht is -was- leidend in het fotografie debat in Nederland. Jammer, dat het de commissieleden dit is ontgaan. Ik vind dat Noorderlicht onrecht is aangedaan.’

Noorderlicht vecht voor voortbestaan
Noorderlicht legt zich niet neer bij het negatieve advies en zal alles in het werk stellen om overeind te blijven. Allereerst door beroep aan te tekenen. Daarbij krijgen we al veel hulp. Van over de hele wereld krijgen we steunbetuigingen en binnen een dag had de facebookpagina Noorderlicht has to stay al 1000 fans. Op de pagina steun ons op de website van Noorderlicht is te vinden hoemensen ons kunnen steunen.


Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Gold and Silver
20 april 2018 - 10 juni 2018, Amsterdam
Gold and Silver
Dutch' Exposure
21 april 2018 - 19 mei 2018, Amsterdam
Dutch' Exposure
Afrotopia
14 april 2018 - 2 september 2018, Berg en Dal
Afrotopia

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl