Noorderlicht 2012

21 december
De Friese editie van de jaarlijkse Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie heeft in 2012 Museum Belvéldère in Oranjewoud als hoofdlocatie. Van 2 september tot en met 7 oktober brengt Noorderlicht hoogwaardige fotografie van over de hele wereld naar het zuidoosten van Friesland. Naast Belvéldère zal Noorderlicht neerstrijken in Museum Willem van Haren in Heerenveen en Museum Dr8888 in Drachten. Het Friese landschap is inspiratie en decor tegelijk: rondom Museum Belvéldère en in het waterrijke natuurgebied de Rottige Meenthe komt een volwaardige buitenexpositie.

In 2012 dus geen Noorderlicht in het Fries Museum in Leeuwarden. Dit vanwege de verhuizing naar het nieuwe onderkomen van het museum in 2012. Maar het is geen afscheid voor altijd, over twee jaar hoopt Noorderlicht weer terug te keren in dit prachtige museum om dan nog mooier en groter uit te kunnen pakken.

In het schilderachtige Oranjewoud ligt Museum Belvéldère, hét museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland. Noorderlicht is het museum zeer dankbaar dat het zijn programmering voor 2012 heeft willen omgooien. Daardoor staat het gehele museum én het bijbehorende museumpark van 2 september tot en met 7 oktober tot de beschikking van Noorderlicht. Belvéldère toont normaliter twintigste eeuwse en eigentijdse beeldende kunst uit Friesland met het accent op schilderkunst die een relatie aangaat met de omliggende landschappelijke sfeer. Het thema en de vormgeving van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2012 zal hier vanzelfsprekend op aansluiten.

De activiteiten van Noorderlicht zijn in 2012 geconcentreerd in de driehoek Drachten, Heerenveen en Gorredijk. Noorderlicht gaat niet alleen naar Museum Belvéldère, ook het verrassend veelzijdige Museum Willem van Haren in Heerenveen en kunst- en cultuurhistorisch Museum Drachten zijn partners in de Noorderlicht Fotomanifestatie 2012. Voor wat betreft het satellietprogramma hoopt Noorderlicht op de medewerking van de galeriën in deze driehoek.

Tijdens de fotomanifestatie in 2011 experimenteerde Noorderlicht met een buitenexpositie van een deel van Metropolis. In 2012 gaan we echt groot uitpakken in de open lucht, niet alleen in het museumpark rondom Belvéldère, maar ook in natuurgebied de Rottige Meenthe. Dit natuurgebied in de uiterste zuidoosthoek van Friesland grenst aan het overbekende natuurgebied de Weerribben in de kop van Overijssel. Ook hier veel water, moerasgebieden, vogels, pittoreske wandelpaadjes en vooral veel stilte. En fotografie. In de zomervakantie geeft Noorderlicht hier al een voorproefje van wat daar en elders in de regio tijdens de manifestatie te zien zal zijn.


Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Bloemenpracht bij MIJ. De keuze van Bob Negryn en Mary Waters. Deel II
16 juni 2018 - 16 september 2018, IJsselstein
Bloemenpracht bij MIJ. De keuze van Bob Negryn en Mary Waters. Deel II
Brick, Pixel, Fiction
14 juni 2018 - 7 juli 2018, Eindhoven
Brick, Pixel, Fiction
Cityscapes + Birdmen
22 juni 2018 - 5 augustus 2018, Amsterdam
Cityscapes + Birdmen

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl