Fotonieuws 2013

Uitreiking Steenbergen Stipendium

Op woensdag 16 oktober vindt in LantarenVenster de jaarlijkse inspiratiemiddag plaats voor jonge beeldmakers, dit jaar met het thema Photostories. Aan het eind van de middag vindt de uitreiking plaats van het Steenbergen Stipendium voor jong fotografietalent.
>>> lees verder

Fotograaf des Vaderlands opent eerste Fotoweek

Op 20 september opent Fotograaf des Vaderlands Ilvy Njiokiktjien de eerste editie van Fotoweek met als thema Kijk! Mijn familie.
>>> lees verder

Foto Festival Leiden

Op 5 oktober opent Michaël Roumen (Cultuurmakelaar van het Cultuurfonds Leiden) om 16.00 uur in Galerie Amber het eerste, terugkerende Foto Festival Leiden, met als thema ‘Een bespiegeling van het hedendaagse leven’.
>>> lees verder
Jip Broeks, Pretty Old Models

FotoFestival naarden naar New York

Iedere twee jaar vind het FotoFestival Naarden plaats in de Vesting van Naarden, maar tussen de festivals door zitten de samenstellers van dit unieke Nederlandse fotofestival ook niet stil.
>>> lees verder
Jan Banning

Unseen Photo Fair

Van donderdag 26 t/m zondag 29 september vindt de internationale fotografiebeurs Unseen Photo Fair 2013 plaats op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam.
>>> lees verder

Fotoweek

Het programma van de eerste editie van Fotoweek is bekend. Van 20-29 september staat heel Nederland tien dagen lang in het teken van fotografie en valt er van alles te beleven voor iedereen die van foto s en fotograferen houdt. Voor het publiek zijn er meer dan 220 speciale fotoactiviteiten te ondernemen door heel het land.
>>> lees verder

Het grootste familiealbum van Nederland

Vandaag lanceert Fotoweek de online campagne Het Grootste Familiealbum van Nederland. Fotoweek roept iedereen in Nederland op om mee te werken aan een tijdsbeeld van de Nederlandse familie anno 2013. Door de inzet van social media is de verwachting een completer tijdsbeeld dan ooit te voren te krijgen. Na afloop van Fotoweek wordt het album opgenomen in de collectie van het Nationaal Archief.
>>> lees verder

Carla Kogelman winnaar SO 2013

In Pakhuis de Zwiiger in Amsterdam werden gisteravond de winnaars bekend gemaakt van SO 2013. De kernjury nomineerde 26 fotografen. In totaal deden 233 fotografen mee.
>>> lees verder
Carla Kogelman

Filippijnse fotograaf Cindy Aquino wint Pride Photo Award 2013

De Filippijnse fotograaf Cindy Aquino is de winnaar van Pride Photo Award 2013. Uit 3.257 inzendingen koos de internationale vakjury een foto uit de serie Bond. Cindy Aquino was een van de 408 deelnemers uit 48 landen die dit jaar meededen.
>>> lees verder

Pride Photo Award ziet inzendingen en deelnemers verdubbelen

Met ruim 3.000 inzendingen van 408 fotografen uit 48 landen is de derde editie van Pride Photo Award een doorslaand succes. Zowel het aantal inzendingen als het aantal deelnemers is ruim verdubbeld ten opzichte van 2012, toen 200 fotografen uit 40 landen in totaal 1.400 foto’s inzonden.
>>> lees verder

Veel internationale belangstelling tweede editie Unseen Photo Fair

Na de succesvolle eerste editie van de Unseen Photo Fair start op 1 juli de online kaartverkoop van de tweede editie van deze fotografiebeurs. Van 26 tot en met 29 september vindt Unseen 2013 plaats op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam.
>>> lees verder

Jacqueline Hassink wint Dutch Doc Award

Het boek The Table of Power 2 van Jacqueline Hassink (1966), met foto’s van de boardrooms van de veertig grootste Europese ondernemingen, heeft de Dutch Doc Award 2013 gewonnen.
>>> lees verder
Jacqueline Hassink, De Vergadertafel van de Raad van Bestuur van ING Groep, Amsterdam

Wedstrijd Pride Photo Award start Extreem Normaal

Het inzenden van werk is mogelijk t/m 31 mei via de website van Pride Photo Award. Deelnemers kunnen inzenden in vier verschillende categorieën: Documentair, Gender, Open en de thema categorie van dit jaar: Extremely Normal.
>>> lees verder

Boeksigneersessie Waits/Corbijn ’77 - ’11

Op 5 mei vindt bij &Foam de presentatie plaats van Waits/Corbijn ’77 -’11, een boek van Anton Corbijn en Tom Waits, uitgegeven in gelimiteerde oplage.
>>> lees verder

Tweede editie Unseen

Na het succes van de eerste editie in 2012 kondigt Unseen Fotobeurs & Festival de tweede editie aan. Deze editie vindt plaats van 26-29 september in de Westergasfabriek in Amsterdam.
>>> lees verder

Fotografielezing Sanne Peper bij het UCK

Vrijdag 12 april organiseert het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) een fotografielezing met als gast Sanne Peper. Sanne Peper (1963) is bekend als theaterfotograaf, maar maakt daarnaast belangwekkend autonoom werk.
>>> lees verder

GKf - Frits Gerritsenprijs voor Marloes Krijnen

De eerste GKf - Frits Gerritsenprijs zal donderdag 11 april om 20.00 uur worden uitgereikt aan Marloes Krijnen, directeur van Foam fotografiemuseum Amsterdam en initiatiefnemer van het fotofestival Unseen.
>>> lees verder

Lancering Fotoweek

Op 10 april wordt officieel de Fotoweek gepresenteerd. Initiatiefnemers Nederlands Fotomuseum (directeur Ruud Visschedijk) en Foam (directeur Marloes Krijnen) introduceren Fotoweek, de nieuwe nationale themaweek van de fotografie en onthullen de naam van de eerste Fotograaf des Vaderlands.
>>> lees verder

Fotokroniek #6: Willem Poelstra

Tijdens deze Fotokroniek op 3 april krijgt Willem Poelstra het woord, om aan de hand van de beelden van dit project zijn eigen verhaal te doenover de getekende samenleving in Kosovo.
>>> lees verder

Red een portret

Op 4 april 2013 start het Stadsarchief Amsterdam de actie Red een Portret met een feestelijke benefietavond. Tijdens deze avond wordt de website gelanceerd waarop bezoekers kunnen bijdragen aan het digitaliseren en identificeren van tienduizenden portretten van Fotostudio Merkelbach uit de periode 1913-1969.
>>> lees verder

Anton Corbijn fotografeert voor Stichting Kinderpostzegels in Ethiopië

Fotograaf Anton Corbijn maakt dit jaar de foto’s voor de 65e editie van de Kinderpostzegelactie. De opbrengst van de kinderpostzegels is bestemd voor kwetsbare kinderen in binnen- en buitenland.
>>> lees verder

Vroaam (28 maart, Pakhuis de Zwijger)

Vroaam is een dag voor creatieven en een initiatief van de BNO en FotografenFederatie. PANL is partner in de programmering van het fotografie programma. Naast het vaste programma, de portfolioviewings, veel aandacht voor de zakelijke kant van je fotografische bestaan.
>>> lees verder

Taiyo Onorato & Nico Krebs winnen Foam Paul Huf Award 2013

Op 12 maart zijn Tayo Onorato & Nico Krebs (Zwitserland, 1979) door een internationale jury tot winnaar van de Foam Paul Huf Award 2013 gekozen.
>>> lees verder

Shoot A’dam

Shoot A’dam is een informatief, inspirerend, interactief, gratis eendaags evenement in Pakhuis de Zwijger voor professionals in de imaging industrie.
>>> lees verder

Waait er een nieuwe wind door de modefotografie?

Luister op 14 maart in huis Marseille naar het rondetafelgesprek met Viviane Sassen, Ulrich Lehmann, Michel Mallard en Olivia Thomson.
>>> lees verder

Het roer gaat om bij PANL

Na bijna 22 jaar gooit PANL het roer radicaal om. De PANL Awards maken plaats voor Selections Of, een concept dat het beste van de Nederlandse toegepaste fotografie een podium geeft in de context van het verhaal en de visie van de makers.
>>> lees verder

&Foam volledig in het teken van het fotoboek

&Foam, de winkel annex projectruimte van Foam aan de Vijzelstraat, staat avanaf eind maart twee maanden lang volledig in het teken van het fotoboek.
>>> lees verder

Dutch Doc Award shortlist

Voor de Dutch Doc Award 2013 zijn door een internationale jury zes fotoprojecten genomineerd.
>>> lees verder

Donkere Kamer #15

Maandag 4 maart is het alweer Donkere Kamer #15 in Pakhuis de Zwijger. Deze keer komen actuele voorbeelden van de ontwikkelingen binnen de fotografie aan de orde.
>>> lees verder

Don’t Stay Here - FotoFestival Naarden

Van zaterdag 18 mei t/m zondag 23 juni vindt op een tiental locaties het FotoFestival Naarden 2013 plaats. Don’t Stay Here - Dutch Photography on the Move is het hoofdthema op de dertiende editie van het culturele evenement, dat tweejaarlijks tienduizenden fotoliefhebbers trekt.
>>> lees verder

Erwin Olaf in AVRO’s Kunstuur

Aanstaande zaterdag 26 januari besteed AVRO’s Kunstuur aandacht aan de kunstfotografie van Erwin Olaf. De fotograaf is geïnterviewd door kunstkenner Valentijn Bijvanck in zijn tentoonstelling Regressive in het MMKA.
>>> lees verder

Eddy van Wessel winnaar Zilveren Camera 2012

De Zilveren Camera 2012, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, is vanmiddag in het Fotomuseum Den Haag toegekend aan fotograaf Eddy van Wessel 1965.
>>> lees verder

Vier nieuwe tentoonstellingen in Foam

Donderdag 24 januari om 17.30 is de opening van vier nieuwe tentoonstellingen in Foam in aanwezigheid van de fotografen.
>>> lees verder

Het Vervolg van Noorderlicht

Op maandag 14 januari 2013 kwam een vakjury bijeen om zeven fotografen te selecteren voor de opdrachtenreeks Het Vervolg van Noorderlicht.
>>> lees verder

Uitreiking Zilveren Camera 2012

Zondag 20 januari 2013 om 16.00 uur wordt voor de 64e keer de Zilveren Camera uitgereikt. De Zilveren Camera wordt uitgereikt door Marjolein de Jong, wethouder van Cultuur, Binnenstad en Internationaal in Den Haag. De ceremonie is op internet live te volgen.
>>> lees verder

Wolffensperger leidt jury Dutch Doc Award

De Dutch Doc Award, Nederlands grootste fotoprijs, gaat in 2013 haar vierde editie tegemoet. Na winnaars Jeroen Kramer (Room 103), Henk Wildschut (Shelter) en Paulien Oltheten (Photos from Japan and my Archive) zal juryvoorzitter Gerrit Jan Wolffensperger op 5 juni bekend maken wie de beste documentair fotograaf van 2013 wordt.
>>> lees verder

Talkshow bij FOTODOK

FOTODOK en Humanity House presenteren een reeks talk shows. De tweede talkshow met Dirk-Jan Visser en Jan-Joseph Stok zal plaatsvinden op vrijdag 18 januari om 20.00 uur bij het UCK in Utrecht.
>>> lees verder

Nominaties Zilveren Camera bekend

Ruim 10.000 foto’s zijn ingezonden om in aanmerking te komen voor de prestigieuze Zilveren Camera 2012 die op zondag 20 januari vanaf 16.00 uur wordt uitgereikt in het Fotomuseum Den Haag.
>>> lees verder

Informatiebijeenkomst Mondriaanfonds

Het Mondriaan Fonds gaat begin 2013 het land in om de nieuwe mogelijkheden voor bijdrages te presenteren aan instellingen, kunstenaars, bemiddelaars, opdrachtgevers en andere betrokkenen. De eerste bijeenkomst is op 18 januari.
>>> lees verder

&Foam lanceert nieuw thema: Fashion &Foam

Op donderdag 10 januari 2013 opent &Foam met Fashion &Foam: een combinatie tussen fotografie en mode.
>>> lees verder

65.000 bezoekers voor het Nederlands Fotomuseum in 2012

Het Nederlands Fotomuseum heeft in 2012 ruim 95.000 bezoekers ontvangen en twaalf tentoonstellingen georganiseerd, waarvan er drie te zien zijn geweest op locaties buiten het museum.
>>> lees verder

203.000 bezoekers voor Foam in 2012

2012 was een succesvol jaar voor Foam. Niet alleen kwamen er ruim 203.700 bezoekers naar het museum aan de Keizersgracht, de eerste editie van de nieuwe internationale fotografiebeurs Unseen, mede georganiseerd door Foam, trok ruim 22.000 fotografieliefhebbers.
>>> lees verder

Al het fotonieuws van:
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009

Vrienden van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!


Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Worlds, People, Places
4 december 2019 - 29 december 2019, Groningen
Worlds, People, Places
Cimarron
21 november 2019 - 4 januari 2020, Amsterdam
Cimarron
Drag Power - Gender, pride & glamour
3 november 2019 - 1 maart 2020, Apeldoorn
Drag Power - Gender, pride & glamour

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl