Fotonieuws 2012

Lezing over Lewis Hine

Op zondag 6 januari om 15.00 uur geeft curator Alison Nordstr m in het Nederlands Fotomuseum haar lezing Lewis Hine, Artist and Activist. Nordström is de samensteller van de internationale tentoonstelling Lewis Hine, fotograferen voor verandering.
>>> lees verder

Fotoboekenmarathon 2012

Tijdens de vijfde editie van de jaarlijkse Fotoboekenmarathon inHuis Marseille te Amsterdam staat de kwaliteitsvraag centraal: er verschijnen grote hoeveelheden fotoboeken, maar moeten we niet eens kritischer kijken of die ook wel goed zijn? Fotografen, uitgevers en andere deskundigen geven op zondag 16 december hun visie op goed werk en hoe je dat maakt.
>>> lees verder

Voordekunst bestaat 2 jaar

Voordekunst is het crowdfunding platform voor kunstprojecten in Nederland. Ruim 175 projecten zijn gesteund door meer dan 10.000 donateurs.
>>> lees verder

&Foam lanceert nieuw thema: Film &Foam

Op donderdag 8 november 2012 opent Film &Foam: een unieke combinatie tussen fotografie en film.
>>> lees verder

Thema Noorderlicht 2013

Tijdens De Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie in 2013 staat de wereldwijde economische crisis centraal.
>>> lees verder

Steenbergen Stipendium 2012 gaat naar Ola Lanko

Het Steenbergen Stipendium, de prijs voor jonge fotografen in Nederland, is 25 september jongstleden toegekend aan Ola Lanko van de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam.
>>> lees verder
Ola Lanko, Required Reading

Eerste editie Unseen overtreft alle verwachtingen

De eerste editie van Unseen sloot afgelopen zondag haar deuren met goede verkoopresultaten en tevreden galeriehouders. De galeriehouders waren niet alleen te spreken over de internationale verzamelaars en instellingen die op de beurs afkwamen, zij waren ook vol lof over de organisatie, de communicatie-inspanningen en de zichtbaarheid van Unseen.
>>> lees verder

Foam Magazine Talent Launch Unseen

Foam Magazine lanceert op vrijdag 21 september tijdens de internationale fotografiebeurs UNSEEN haar nieuwe Talent issue #32.
>>> lees verder

Fotocollectie Wim Zilver Rupe online

Met ingang van dinsdag 21 augustus zijn ruim 500 foto’s van fotograaf Wim Zilver Rupe te bekijken en te bestellen op de online beeldbank van het Noord-Hollands Archief. De foto’s zijn gemaakt in dienstbetrekking van de gemeente Haarlem.
>>> lees verder
Een marktkoopman biedt zijn waar in de Zuidpolderstraat in Haarlem (1959), Willem Marloed Zilver Rupe, Collectie Noord-Hollands Archief

Het Geheugen van Nederland

Wat herinnert ons nog aan de bloeiende mijnindustrie in Limburg? Hoe werkten en leefden arbeidsmigranten in Nederland? En was de wederopbouw een periode van optimisme, of kende deze ook een schaduwzijde? Dankzij een subsidie van het Geheugen van Nederland kon het Nederlands Fotomuseum 6010 foto’s digitaliseren.
>>> lees verder
Bertien van Manen, Turkse werkneemster van een stomerij, Hoorn (1977)

Naar de Overkant

Het Wereldmuseum Rotterdam heeft zijn fotocollectie, die behoort tot de drie belangrijkste volkenkundige fotoverzamelingen van Nederland, overgedragen aan het Nederlands Fotomuseum.
>>> lees verder
E.S. Curtis

Boekpresentatie: I am a girl

Fotografe Claudette van de Rakt en Lecturis publishing presenteren in de Kunsthal het boek ‘I am a girl’, 1 september 2012 om 15.00 uur. Het is een bijzonder fotoboek met een serie portretten van twaalf meisjes. Elk meisje is drie keer gefotografeerd, steeds met tussenpozen van vier jaar.
>>> lees verder
Claudette van de Rakt

Design &Foam

Op donderdag 19 juli aanstaande opent &Foam met Design &Foam: een combinatie tussen fotografie en design.
>>> lees verder

FotoFestival Naarden naar New York

De reiscollectie van het succesvolle FotoFestival Naarden 2011 is van vrijdag 22 juni t/m zondag 1 juli te bewonderen op Photoville 2012 in Brooklyn, NY. De tentoongestelde series zijn van Gerwin Botterhuis, Joost van den Broek, Caren Huygelen, Christian Kryl, Lilith, Flokje van Lith, Lieve Prins, Mike Roelofs, Martin Roemers, Marie Cecile Thijs en Sander Troelstra.
>>> lees verder

Paulien Oltheten wint Dutch Doc Award

De Dutch Doc Award 2012 voor documentaire fotografie is toegekend aan Paulien Oltheten voor haar project Photos from Japan and my archive. Ronald Plasterk, die de prijs woensdag in Amsterdam uitreikte, noemde Oltheten een ‘geboren observator en intelligent verteller’.
>>> lees verder

Noorderlicht verliest subsidie

De reactie van Noorderlicht op het stopzetten van de subsidie.
>>> lees verder

De Donkere Kamer wint Gouden Reiger

Op 22 mei werd tijdens het Keying into the Brain Mediafestival bij Beeld & Geluid in Hilversum bekend gemaakt dat de collectietentoonstelling van het Nederlands Fotomuseum winnaar is geworden van een Gouden Reiger.
>>> lees verder

Marieke van der Velden wint PANL Award

Woensdagavond 23 mei werden de winnaars bekend gemaakt van de 21ste PANL Awards in het Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
>>> lees verder

Transitions Debat

Op 23 mei organiseert FOTODOK in samenwerking met CBKU en architectuurcentrum Aorta een middag over stedelijke gebieden in (gedwongen) transitie, nieuwe toekomstscenario’s én het belang van fotografen, kunstenaars en ontwerpers hierin.
>>> lees verder

GRID2012

Op 16 mei is de opening van Amersfoort Fotostad als onderdeel van de internationale biënnale GRID. De opening zal zijn in de Joriskerk, ingang Groenmarkt, de kerk is open vanaf 15.30 uur.
>>> lees verder

Foam Collecting Photography Course

Jaarlijks organiseert Foam Editions een cursus fotografie, de Collecting Photography Course, voor zowel ervaren verzamelaars als beginnende kopers en geïnteresseerden.
>>> lees verder

Dutch Doc Award opent met Debat

De Dutch Doc Award-tentoonstelling opent volgende week met het debat Moving Photography en een lezing van de talentvolle Paulien Oltheten. Oltheten is een van zes kanshebbers voor de prijs van 20 duizend euro.
>>> lees verder

Fotokroniek #2: Interrogations

Topfotograaf Donald Weber en topontwerper Teun van der Heijden vertellen op 9 mei in Pakhuis de Zwijger hoe je door goede samenwerking tot een prijswinnend fotoboek komt.
>>> lees verder

Nederlander Rob Hornstra wint Sony World Photography Award in de categorie Arts and Culture

De Nederlandse fotograaf Rob Hornstra heeft een Sony World Photography Award 2012 gewonnen. Hij won met zijn fotoserie Sochi Singers de titel fotograaf van het jaar 2012 in de categorie Arts and Culture die onderdeel is van de professionele SWPA-competitie.
>>> lees verder

PANL Awards #21 prijsuitrijking

PANL, het platform voor de Nederlandse Advertising, Editorial en Fashion fotografie, organiseert elk jaar de Photography Awards of the Netherlands. De uitreiking is dit jaar op woensdag 23 mei in Pakhuis de Zwijger.
>>> lees verder

De Donkere Kamer #10

Maandag 7 mei is alweer de tiende editie van De Donkere Kamer, het tweemaandelijkse live magazine met allerlei visies en gasten uit verschillende disciplines van de fotografie.
>>> lees verder

Zoet & Zout (lezing Tracy Metz)

Op dinsdag 24 april organiseert boekhandel Godert Walter in de Noorderlicht Fotogalerie een lezing door journaliste Tracy Metz. Zij presenteert dan haar boek Zoet & Zout: Water en de Nederlanders.
>>> lees verder

Lezing Michel Szulc-Krzyzanowsky

Op vrijdag 20 april komt Michel Szulc-Krzyzanowski samen met Vanya Pieters naar de Fotoacademie in Groningen voor een lezing. Daarnaast bespreekt Szulc-Krzyzanowski ook de portfolio’s van een geselecteerd aantal studenten van de academie.
>>> lees verder

Vrouwen populair op shortlist Dutch Doc Award

Opvallend veel vrouwen zijn genomineerd voor Dutch Doc Award 2012. Vijf van de zes projecten op de shortlist zijn van een vrouw. Vorig jaar zaten er geen vrouwen in de eindronde.
>>> lees verder

Foam Talent Call 2012

Ben je tussen de 18 en 35 jaar oud en wil je graag dat jouw werk wordt gepubliceerd? Foam Magazine is op zoek naar nieuw fotografietalent.
>>> lees verder

Nationaal AV en Geluidfestival in Barneveld

Het jaarlijkse AV en Geluidfestival vindt op 14 april plaats in de Veluwehal (Nieuwe Markt 6, Barneveld) en wordt georganiseerd door de AV-Groep Fotobond.
>>> lees verder

Music &Foam

Na de succesvolle start met Fashion &Foam begin dit jaar, opent &Foam op donderdag 19 april een nieuw thema: Music &Foam.
>>> lees verder

Via PanAm: The Making-of met Kadir van Lohuizen

Het afgelopen jaar reisde fotograaf Kadir van Lohuizen (NOOR) 40.000 km langs de Pan-American Highway, met als doel de vele gezichten van het fenomeen migratie in kaart te brengen. Kadir toont het werk dat hij onderweg maakte en geeft antwoord op vragen als: Hoe ziet migratie anno nu in Zuid- en Noord-Amerika eruit?
>>> lees verder

Birgit Donker directeur van het Mondriaan Fonds

Birgit Donker wordt per 1 juli 2012 directeur van het nieuwe Mondriaan Fonds, het landelijk stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed dat ontstond uit de fusie van het Fonds BKVB en de Mondriaan Stichting.
>>> lees verder

Portfoliodagen in Haarlem

37PK in Haarlem neemt in 2012 het initiatief tot portfoliodagen. De Portfoliodagen biedt kunstenaars uit Haarlem en omstreken de mogelijkheid tot feedback op eigen werk en beroepspraktijk.
>>> lees verder

Uitslag Niek Woudenberg Fotoprijs

De jury van de Niek Woudenberg Fotoprijs is bijeengekomen om de ingezonden fotoboeken te bestuderen en te beoordelen. De jury heeft in unanimiteit besloten de Niek Woudenberg fotoprijs 2012 toe te kennen aan het boek Intensive Care.
>>> lees verder

Marterclass Northern Lights

Na de succesvolle edities 2010/2011 en 2011/2102 gaan curator Marc Prüst en Lars Boering (Lux Photo Gallery) door met hun samenwerking met Noorderlicht voor de masterclass Northern Lights. Inschrijven is nu mogelijk.
>>> lees verder

Foam presenteert zomertentoonstellingen

Deze zomer presenteert Foam een grote tentoonstelling van Ron Galella, de pionier van de paparazzi fotografie. In de tentoonstelling zijn foto’s te zien van sterren als Mick Jagger, Jackie Onassis, Greta Garbo, Brigitte Bardot, Marlon Brando en Andy Warhol.
>>> lees verder

Objects in Mirror (lezing en filmscreening)

Zondag 1 april vindt in de tentoonstelling van Fotodok een lezing van schrijver Raymond Frenken plaats en een screening van de film Niagara (met Marilyn Monroe).
>>> lees verder

Unseen: Photo Fair with a Festival Flair

Unseen, de nieuwe internationale fotografiebeurs, kondigt vandaag haar openingseditie van 2012 aan. De beurs zal van 20 tot 23 september plaatsvinden in de Westergasfabriek te Amsterdam.
>>> lees verder

Debat: Fotojournalistiek in opdracht

Fotograferen voor NGO's: wat voor invloed heeft dat op fotojournalistiek in het algemeen? Het debat is op dinsdag 27 maart van 20.00-22.00 uur. Aanmelden kan via de website van Pakhuis de Zwijger.
>>> lees verder

Poppy en de schaduwzijde van de globalisering

Het Nederlands Fotomuseum, De Unie in Debat en Paradox slaan de handen ineen en organiseren op zaterdag 31 maart om 15 uur een debat over de wereldwijde maatschappelijke gevolgen van de Afghaanse papaverteelt.
>>> lees verder

38 Fotoprojecten op longlist voor Dutch Doc Award 2012

Een gevarieerde collectie, van klassieke fotoboeken tot aan apps, vormt de longlist van de Dutch Doc Award 2012, de grootste prijs voor documentaire fotografie.
>>> lees verder

Foam Talent Call 2012

Foam Magazine wijdt elk jaar haar herfstnummer aan het werk van 15 geselecteerde talenten. Ben jij het talent waar Foam Magazine naar op zoek is? En ben jij tussen de 18 en 35 jaar? Stuur dan voor 16 april je portfolio in!
>>> lees verder

Fotofestival Knokke-Heist

Van 25 maart tot 30 juni zal dit jaar het international fotofestival Knokke-Heist plaatsvinden. Dit jaar met het thema Wonderland.
>>> lees verder

Horizon - Landschap - Water

Een avond over het Nederlandse landschap met Jan Koster, Bjarne Mastenbroek, Tracy Metz, Pieter Schengenga op vrijdag 30 maart om 20.00 uur bij Van Kranendonk Gallery in Den Haag.
>>> lees verder

Fotowedstrijd Melting Pot

In november verschijnt in acht Europese landen een Metro-bijlage over migratie. Ter gelegenheid daarvan wordt een fotowedstrijd georganiseerd onder de titel Melting Pot. De sluitingsdatum van de fotowedstrijd is 30 juli 2012.
>>> lees verder

Het is lente in Haarlem

Haarlemse Lente is een nieuw evenement dat georganiseerd wordt door alle Haarlemse tentoonstellingsruimten voor hedendaagse kunst. Musea, kunstenaarsinitiatieven en galeries presenteren op 16 maart een programma met performances, dans en muziek.
>>> lees verder

Alex Prager wint Foam Paul Huf Award 2012

Op 13 maart is Alex Prager (US, 1979) door een internationale jury tot winnaar van de Foam Paul Huf Award 2012 gekozen. Deze prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een internationaal fotografietalent tot 35 jaar, bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro en een tentoonstelling in Foam Fotografiemuseum Amsterdam.
>>> lees verder
Sophie, from the series Week-End, 2009, Alex Prager / courtesy of the artist and Yancey Richardson Gallery, New York

22 genomineerden Fotoacademie bij PANL

Afgelopen weekend is de jury van de PANL Awards bijeengekomen om van de 95 fotografen uit de eerste selectie de definitieve genomineerden en winnaars te kiezen. Onder de genomineerde waren 22 (oud)studenten van de Fotoadacemie.
>>> lees verder

Genomineerden PANL Awards

Afgelopen weekend is de vakjury (Sophie Batterbury, Lukas Göbel, Finlay MacKay, Yacco Vijn, Pieter Wisse) bijeengeweest om het juryproces af te maken. Na een lange dag met vele discussies zijn de genomineerden bekend gemaakt.
>>> lees verder

European Collodion Weekend

Fotograaf Alex Timmermans organiseert in samenwerking met De Fotoacademie te Eindhoven een uniek fotografisch evenement: tijdens het weekend van 14 en 15 april vindt het eerste European Collodion Weekend plaats.
>>> lees verder

From Holland With Love

Het Nederlands Fotomuseum maakt op uitnodiging van de 8ste editie van de Internationale Biënnale van Fotografie en Visuele kunsten in Luik (BIP2012) een tentoonstelling over liefde onder de titel: From Holland With Love.
>>> lees verder

Pride Photo Award maakt thema 2012 bekend

Pride Photo Award, de internationale fotowedstrijd over seksuele- en gender diversiteit, heeft ‘Chameleons/Double Life’ gekozen als thema van 2012.
>>> lees verder

Fotokroniek #1: De Dam, geschiedenis van een plein

Het Nederlands Fotomuseum, de FotografenFederatie en Pakhuis de Zwijger organiseren een tweetal lezingen waarin verschillende experts hun licht laten schijnen op bijzondere thema’s uit de fotogeschiedenis. De eerste lezing is op 13 maart.
>>> lees verder

Jury Paul Huf Award 2012 bekend

Op 13 en 14 maart komt de jury in Amsterdam bijeen om een winnaar te kiezen uit de ingestuurde portfolio’s van een selectie van honderd genomineerden, afkomstig uit de hele wereld. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een tentoonstelling in Foam. Op woensdag 14 maart zal de winnaar van de Foam Paul Huf Award 2012 in de loop van de middag bekend worden gemaakt.
>>> lees verder

Discussie: Fashion Photography - van opdracht tot kunst

Wat is de rol van fotografie in de tijdschriftenwereld, en in nieuwe Nederlandse Vogue? Hoe verhoudt opdrachtfotografie zich tot vrij werk? Wat gebeurt er als die twee werelden samenkomen? Een discussie bij &Foam op 8 maart vanaf 18.30 uur.
>>> lees verder

Museumnacht in Las Palmas

Speciaal voor de Museumnacht op slaan het Nederlands Fotomuseum de SKVR BeeldFabriek en LP2 op 10 maart de handen ineen en brengen gezamenlijk in een feestelijk programma een ode aan het Nederlandse Fotoboek dat tot in de late uurtjes doorgaat.
>>> lees verder

Dutch Doc Award tot 2014 in het Tropenmuseum

Het Tropenmuseum en de Dutch Doc Award gaan voor drie jaar een verregaande samenwerking aan. De nieuwe directeur van het Tropenmuseum in Amsterdam, Peter Verdaasdonk, ziet het als een belangrijke stap voor zijn instelling. Het museum zal de komende jaren steeds meer met verwante externe partijen gaan samenwerken.
>>> lees verder

Deadline inzenden Noorderlicht 16 maart

De Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2012 (2 september 2012 - 7 oktober 2012) heeft als onderwerp het landschap als illusie van natuur. Fotografen kunnen nog tot en met 16 maart hun voorstellen insturen. Suggesties van curatoren zijn ook zeer welkom.
>>> lees verder

Foam en Nederlands Fotomuseum brengen Fotoweek

Foam en het Nederlands Fotomuseum gaan gezamenlijk één week lang de schijnwerper exclusief op fotografie te zetten tijdens de Fotoweek. Één landelijke week waarin alle activiteiten die betrekking hebben op fotografie worden uitgelicht.
>>> lees verder

Fotografiemaand in De Zwijger

Fotografen en beeldliefhebbers kunnen in maart hun hart ophalen: Pakhuis De Zwijger staat de hele maand bol van de fotografie. De fotografiemaand start op maandag de 5e met een nieuwe aflevering van De Donkere Kamer.
>>> lees verder

Studies in Photography door het Rijksmuseum

Een uniek plakboek en fotograferende schilders staan centraal in twee nieuwe Rijksmuseum-boeken in de serie Studies in Photography. De één besteedt aandacht aan de Nederlandse schilders Breitner en Witsen en hun buitenlandse tijdgenoten die eind 19de eeuw aan het fotograferen sloegen. De andere studie doet ontdekkingen in een uniek plakboek in het bezit van het Prentenkabinet van het Rijksmuseum.
>>> lees verder
Marie Jordan naakt op de rug gezien, met op de achtergrond een door Breitner gemaakte kopie van Rembrandts Nachtwacht, George Hendrik Breitner, ca. 1890

Foam opent Winkel

Op donderdag 26 januari 2012 opent Foam haar nieuwste initiatief, een nieuwe winkel aan de Vijzelstraat 78, &Foam, waar fotografiemagazines, boeken, prints en meer te koop zijn.
>>> lees verder

Thema Noorderlicht bekend

De Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2012 heeft als onderwerp het landschap als illusie van natuur. Fotografen kunnen vanaf nu hun voorstellen insturen. De deadline is 16 maart 2012.
>>> lees verder

Debat: Beter Beeld - Bent u zich bewust van uw vooroordelen?

‘media maken luie keuzes en bevestigen vooroordelen over diversiteit’, dat is de stelling van Pride Photo Award tijdens het mediadebat dat zij organiseert voor (beeld)redacteuren en televisiemakers op donderdag 19 januari 2012.
>>> lees verder

Record aantal bezoekers Foam in jubileumjaar 2011

Foam haalt in haar jubileumjaar een record aantal bezoekers. Foam heeft in 2011 meer dan 210.500 bezoekers mogen ontvangen. In 2010 bezochten 181.512 fotografieliefhebbers het museum.
>>> lees verder

Toename aantal bezoekers voor Nederlands Fotomuseum

2011 was een goed jaar voor het Nederlands Fotomuseum. Met ruim 64.000 bezoekers trok het museum 20 procent meer mensen dan in 2010.
>>> lees verder

Al het fotonieuws van:
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009

Vrienden van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!


Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Helmut Newton: The Bad and the Beautiful (film)
18 september 2020 - 23 september 2020, Helmond
Helmut Newton: The Bad and the Beautiful (film)
De herfst van het paradijs
10 september 2020 - 22 november 2020, Amsterdam
De herfst van het paradijs
Engelen van de zee
18 september 2020 - 5 april 2021, Amsterdam
Engelen van de zee

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl