Fotonieuws 2009

Tracy Metz interviewt Ad van Denderen

Een jaar lang volgde fotograaf Ad van Denderen in het kader Document Nederland de Nederlandse krijgsmacht. Hij fotografeerde nieuwe rekruten, de training die zij ondergaan en het leven op Nederlandse en buitenlandse legerbases.
>>> lees verder

New York Minute - Boekpresentatie

Het boek New York Minute, uitgegeven door uitgeverij d’jonge Hond, wordt in Amsterdam gepresenteerd op 19 november 2009. Gert Tetteroo, Executive Director Henry Hudson 400, neemt het eerste exemplaar van het boek in ontvangst.
>>> lees verder
Peter van de Wijngaart, Riding the train, 2009

Fotografieworkshops voor kinderen in Foam

Foam verzorgt in de kerstvakantie fotografieworkshops voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Tijdens deze cursus maken de kinderen in een middag een bijzondere foto in de stijl van Alexander Rodchenko.
>>> lees verder
A. Rodchenko, Fire Escape (with a man), 1925, V. Stepanova Archive, Moscow House of Photography Museum

Foto's en archief Sanne Sannes naar Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum heeft alle nog bestaande originele afdrukken van het fotoboek Oog om oog uit 1964 van de jong overleden Nederlandse fotograaf Sanne Sannes verworven en krijgt het complete archief van Sannes in beheer.
>>> lees verder
Sanne Sannes, Oog om Oog, 1964

Artist talk door Ine Lamers bij Ron Mandos

Op zaterdag 7 november van 16.00-18.00 uur luidt Galerie Ron Mandos de Amsterdamse Museumn8 in met een artist talk door beeldend kunstenaar Ine Lamers.
>>> lees verder
Ine Lamers, still uit Ustala, 2008 (video) Untitled (nr. 5) (Uit: 8 Days A Week)

Activiteiten voor kinderen in het Nederlands Fotomuseum

Rondom de familietentoonstelling De Wonderjaren organiseert het Nederlands Fotomuseum diverse kinderactiviteiten waarbij de kinderen op speelse wijze leren over fotografie en de tentoonstelling De Wonderjaren op een andere manier leren bekijken.
>>> lees verder
Martien Coppens, Joep en Paul Coppens op het paard van Sinterklaas, Eindhoven 1945, Nederlands Fotomuseum

Nieuwe foto’s met Capa ontdekt in collectie Nederlands Fotomuseum

Op de pas ontdekte foto’s in de archieven dolt Capa in de rol van stierenvechter met de als ballerina opgeleide Polly Korchien. Het zijn tot nu toe onbekende en ongepubliceerde beelden van Capa die hem in optima forma laten zien: als een uitgesproken womanizer en avonturier met een niet aflatende energie.
>>> lees verder
John Fernhout, Robert Capa en Polly Korchien, New York, ca. 1940, Nederlands Fotomuseum

Lezing Ian Jeffrey in het Nederlands Fotomuseum

Op zaterdag 31 oktober geeft Ian Jeffrey een lezing in het Nederlands Fotomuseum. De Britse fotohistoricus Ian Jeffrey is een bekend criticus, docent en auteur binnen zijn vakgebied. Met zijn ‘Photography: A Concise History’ uit 1981 zijn hele generaties fotohistorici grootgebracht.
>>> lees verder
Bob Goedewaagen, Kijken naar de tentoonstelling van Mikkel McAlinden, 2004, Nederlands Fotomuseum

Seminar over lichtmeten

Op woensdag 11 november organiseerd het NIDF twee maal een seminar over lichtmeten. Een korte uitleg over lichtmeten, ongeveer een uur voor de uitleg, en een uur om te oefenen en vragen te stellen.
>>> lees verder

Kinderworkshops in Foam

Foam verzorgt in de herfstvakantie fotografieworkshops voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Tijdens deze cursus maken de kinderen in een middag een bijzondere foto.
>>> lees verder
Workshop op inschrijving Richard Avedon april 2009, Foam_Fotografiemuseum Amsterdam

New York Minute

Gedurende een half jaar ging de Amsterdamse fotograaf Peter van de Wijngaart in New York op zoek naar memorabele plekken en momenten. Deze legde hij vast in New York Minutes, foto’s van 60 seconden. Een minuut stilte op 11 september, voorbij razende atleten van de New York Marathon en de crisis op Wall Street.
>>> lees verder

Still Moving - fotowedstrijd voor iedereen

De jaarlijks terugkerende fotowedstrijd Still Moving is gesitueerd in het hartje van Rotterdam. Iedere fotograaf kan zijn ideeën loslaten op het thema en inzenden.
>>> lees verder
Aart Klein, Strand van Oostvoorne 1966, Nederlands Fotomuseum

Star Spangled Banner

De Amerikaanse vlag, ook wel bekend als de Star Spangled Banner was voor het uitgangspunt voor de videovlag die hij maakte naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De vlag die hij samenstelde uit honderden videos met alle mediasterren die een rol speelden in de verkiezingsstrijd is een letterlijke Star Spangeld Banner.
>>> lees verder
Peter van de Wijngaart

Veiling foto’s Jacques Stevens

Geïnspireerd door verzoeken van bezoekers aan de tentoonstelling Jacques Stevens, persfotograaf organiseren Zuydwal Veilingen en Museum Hilversum op 14 september 2009 een veiling van de foto’s van deze tentoonstelling.
>>> lees verder
Jacques Stevens

Kinderworkshop Pixelkunst in Amsterdam

In de workshop Pixel Kunst van de Openbare Bibliotheek Amsterdam leren kinderen wat pixels zijn en maken gezamenlijk een pixel kunstwerk opgebouwd uit heel veel pixel foto’s. Een soort puzzel eigenlijk, maar dan heel groot.
>>> lees verder

Noorderlicht opent 16e Fotomanifestatie: Human Conditions

In Human Conditions tonen zes curatoren, elk met een geheel eigen wijze van benaderen, hun persoonlijke visie op het thema van de 16e Noorderlicht Fotomanifestatie. Ze nemen ons mee naar conflictgebieden, tonen de strijd die verborgen blijft voor het oog van de wereld en leveren commentaar op de ontwikkelingen binnen de geëngageerde documentairefotografie.
>>> lees verder
Abid Katib

Open Art Fair

Op 8 september opent in Jaarbeurs Utrecht voor de tweede maal de Open Art Fair, de nieuwe kunstbeurs waar ruim 95 Nederlandse en buitenlandse galerieën werk tonen van hedendaagse kunstenaars.
>>> lees verder
Billy & Hells, Huinan profile, 2009, foto op dibond, 140 x 105 cm, Galerie Utrecht

Epson introduceert nieuwe scanner

Epson introduceert een nieuwe scanner voor de veeleisende fotoliefhebber, de Epson Perfection V600 Photo. De scanner is energiezuinig, kan zonder opwarmtijd meteen worden gebruikt en biedt de mogelijkheid om een breed scala aan films en afdrukken te scannen.
>>> lees verder

Seminar printen op groot formaat

Het NIDF organiseert een seminar over het printen op groot formaat. In de wordt er aandacht besteed aan het zelf vervaardigen van prints op groot formaat. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn kleurmanagement en interpolatie. De middag staat in het teken van het op groot formaat laten printen door derden.
>>> lees verder

Spannende kinder doe rondleiding

In deze interactieve rondleiding worden de kinderen uitgedaagd de tentoonstelling zelf te ontdekken aan de hand van koffers met voorwerpen en begrippen uit de fotografie. Ze ontdekken zo ook dat een vriendje heel anders naar een foto kijkt.
>>> lees verder
Met gevonden voorwerpen de tentoonstelling in, 2009, foto: anoniem, Nederlands Fotomuseum

Première documentaire Charlotte Dumas

Maandagavond 7 september vindt in Foam een filmvertoning en première plaats van de documentaire Like an Animal over Charlotte Dumas die op dat moment exposeert in Foam met de tentoonstelling Paradis. De film zal op 16 september op de VPRO te zien zijn tijdens Het Uur van de Wolf.
>>> lees verder
Charlotte Dumas, Untitled(Reward), 2009

Twee debatten in Gemak Den Haag

Gemak Den haag organiseerd een tweetal debatten in september. De prijs van de fotojournalistiek is onderwerp van debat op 8 september. Op 22 september is de expositie Entering Europe onderwerp van debat. Beide avonden beginnen om 20.00 uur.
>>> lees verder
Joël van Houdt

Sony breidt Alpha-lijn uit

Sony breidt zijn Alpha digitale spiegelreflex-assortiment uit met de Full Frame Alpha 850 en de Alpha 550 en Alpha 500. Deze camera’s zijn gericht op zowel de beginnende als ervaren fotograaf.
>>> lees verder

Stem mee in de Europese Fotowedstrijd

U kunt tot 15 september meestemmen voor de publieksprijs in de fotowedstrijd van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Het Agentschap heeft als missie Europese werkplekken veiliger, gezonder en productiever te maken.
>>> lees verder

Foam Verzamelcursus 2009

Na het grote succes van vorig jaar, organiseert Foam Editions dit jaar weer een verzamelcursus fotografie. Dit jaar zijn er meer dan tien experts op zeer uiteenlopende gebieden uitgenodigd om hun kennis en enthousiasme over het verzamelen van fotografie te delen. Onder meer Martin Parr zal komen spreken over het verzamelen van boeken.
>>> lees verder

Post Middendorp Opdracht 2009

Sinds 1990 verstrekt de provincie Groningen in samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven de tweejaarlijkse Post Middendorp Opdracht voor documentairefotografie. Het uitgangspunt voor de opdracht is een ‘visuele geschiedschrijving’ vast te leggen van de provincie Groningen.
>>> lees verder

Genomineerde Photo Academy Award bekend

De jury, bestaande uit professionele beeldbeoordelaars, kende in totaal 56 nominaties toe aan 31 (oud)studenten van fotografieopleidingen in Nederland en België. Op zaterdag 11 september wordt tijdens de prijsuitreiking in het Fotomuseum in Den Haag bekend gemaakt wie van de geselecteerden in de prijzen vallen.
>>> lees verder
Ninette

Najaarseditie Foam Magazine

Op 15 september verschijnt de najaarseditie van Foam Magazine. Foam Magazine is een internationaal fotografie kwartaalblad, uitgegeven door Foam en Vandejong.
>>> lees verder

Boekpresentatie Toos Nijssen - Een Zelfportret

Museum van Bommel van Dam nodigt u van harte uit voor de boekpresentatie van beeldend kunstenaar Toos Nijssen op zondag 23 augustus. Toos Nijssen onderzoekt al geruime tijd het fenomeen portret in de vorm van een videoportret.
>>> lees verder
Toos Nijssen

Ron Mandos presenteert prijs voor jong talent

Galerie Ron Mandos presenteert in samenwerking met curator Radek Vána dit jaar voor de tweede maal een selectie werken van recent aan de Nederlandse kunstacademies afgestudeerde kunstenaars.
>>> lees verder
Hessel Stuut, Slampfen

Inschrijving World Photography Awards geopend

De inschrijving voor de Sony World Photography Awards 2010 is geopend. De wedstrijd is met 60.000 deelnemers uit 139 landen één van ’s-werelds grootste fotowedstrijden. Inschrijvingen voor 2010 kunnen worden ingezonden tot 5 december 2009.
>>> lees verder
David Zimmerman, winnaar 2009, courtesy of Sony World Photography Awards 2009

See the Bigger Picture Fotowedstrijd

National Geographic organiseerd samen met Airbus de fotowedstrijd See the Bigger Picture voor 6- tot 16-jarigen. De wedstrijd staat open voor alle kinderen over de hele wereld. Stuur een foto in waarvan jij denkt dat het biodiversiteit het beste uitbeeld.
>>> lees verder

Nikon introduceert camera met projector

Nikon introduceert met de Coolpix S1000PJ ’s-werelds eerste camera met een ingebouwde projector met een beeldgrootte van circa 12,7 cm tot net iets meer dan een meter, afhankelijk van het aanwezige licht in de ruimte zelf.
>>> lees verder

Foam zoek stagiair

Per augustus 2009 is Foam op zoek naar een stagiaire voor de afdeling educatie voor minimaal 6 maanden, 3e of 4e jaars, bij voorkeur voor 5 dagen per week.
>>> lees verder

Kinderworkshop in Foam

Kinderen kunnen ook in de zomer voor een workshop terecht in Foam. Foam verzorgt op zaterdag 22 augustus zonnige fotografieworkshops voor kinderen van 8 t/m 12 jaar.
>>> lees verder
Workshop op inschrijving Richard Avedon april 2009, Foam_Fotografiemuseum Amsterdam

Nederlander wint internationale agrarische fotoprijs

De Nederlander Hans Menop heeft een internationale agrarische fotoprijs gewonnen van de International Federation of Agricultural Journalists (IFAJ). Als winnaar ontvangt hij een trofee en een geldprijs van 500 euro.
>>> lees verder
Hans Menop, By the river

Opening Jubileumexpositie FC ’59

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Fotoclub ’59 Delft zullen in 2009 een drietal exposities worden gehouden. Aan de buitenmuren van de Oude Jan komen 30 houten schotten van 250x60 cm die aan palen in de grond worden verankerd.
>>> lees verder

Documentaire over Sally Mann

De NPS zendt op 7 augustus om 22:40 in Het Uur van de Wolf de documentaire What Remains - De omstreden foto‘s van Sally Mann uit.
>>> lees verder
Sally Mann, Candy Cigarette, 1989, gelatinezilverdruk, 66 x 76 cm, courtesy Gagosian Gallery

Genomineerden Fotoprijs 08/09 bekend

Aan de Fotoprijs hebben 207 studenten meegedaan die samen 1377 foto’s hebben ingestuurd in drie categorieën.
>>> lees verder
Natascha Libbert, Pimp your world, KABK Den Haag, genomineerd in de categorie thema

Joop Dorst, winnaar Zilveren Camera, overleden

In de nacht van maandag op dinsdag is deze week Joop Dorst overleden. Joop maakte in 1976 de foto van een treurende Koningin Juliana tijdens de Lockheed affaire. Met deze foto won hij dat jaar de Zilveren Camera voor beste nieuwsfoto.
>>> lees verder

Foam_fashion blog avond op 21 juli

De internationaal bekende ‘fashion blogger‘ Garance Doré is door Foam uitgenodigd om de Amsterdamse straatmode in beeld te brengen in het kader van de Amsterdam International Fashion Week.
>>> lees verder
Garance Doré

The Lightroom

In Museum Waterland een gesprek over de kruisbestuiving tussen fotografie en kunst. Het gesprek is op donderdag 2 juli 2009 om 20.00 uur. Cees de Boer ondervraagt de kunstenaars die in de expositie The Lightroom tentoonstellen naar hun persoonlijke motieven en probeert samen met hen een aantal van deze vragen van een context te voorzien.
>>> lees verder

Red Bull 5 Pics

Ook dit jaar organiseert Red Bull weer de Red Bull 5 Pics fotografie challenge. Een nieuw jaar met nieuwe deelnemers en nieuwe winnaars maar wel vanuit een andere locatie. Dit jaar zijn de Rooms of Red Bull op de Oudezijds Achterburgwal 24 in hartje Amsterdam het domein.
>>> lees verder

Andrea Stultiens winnaar Bouw in Beeld fotografieprijs 2009

De Nijmeegse fotografe Andrea Stultiens is uitgeroepen tot winnares van de Bouw in Beeld prijs 2009. De Amsterdammer Maarten Tromp kreeg de dit jaar in het leven geroepen aanmoedigingsprijs.
>>> lees verder
Andrea Stultiens, Wake up fotostudio

Debat - Waar blijft de fotoreportage?

In het verlengde van de tentoonstelling Entering Europe organiseert de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten op maandag 29 juni om 20.00 uur in Nieuwspoort een debat met als centrale vraag: waar blijft de fotoreportage?
>>> lees verder
Joël van Houdt

Verbeeld je een nieuwe wereld

In het kader van het Europees Jaar van de creativiteit en innovatie heeft de Europese Commissie het startsein gegeven voor de fotowedstrijd ‘Verbeeld je een nieuwe wereld‘.
>>> lees verder

Het Nederlands Fotomuseum geeft les

Het Nederlands Fotomuseum biedt vanaf vandaag online basiskennis aan over vormgeving bij het maken van foto‘s. In de webdossiers worden zowel theorie als kijkoefeningen gegeven aan de hand van de foto‘s uit de museumcollectie.
>>> lees verder
Lucebert, Jaap Mooy, Amsterdam (z.j.)

Vraag het aan ... Annelies Kuiper

Sinds enkele maanden is Annelies Kuiper intendant documentaire fotografie bij het Fonds BKVB. Vrijdag zullen zij en haar nieuwe functie het onderwerp van gesprek zijn in ‘Vraag het aan ... Annelies Kuiper‘. De bijeenkomst is op vrijdag 19 juni.
>>> lees verder

Dutch Seen: New York Rediscovered

Als tegenhanger van de tentoonstelling NY Perspectives in Amsterdam zijn twaalf Nederlandse fotografen door Foam uitgenodigd om hun visie te geven op het hedendaagse New York voor een tentoonstelling in New York.
>>> lees verder
Wijnanda Deroo, Papaya Dog, 42nd Street & 9th Avenue, 2009

Vandaag chat over fotobeleid NRC

Chat met Nicole Robbers, chef fotografie van het NRC, over het fotobeleid van de krant. Vandaag (woensdag) van 17.00-18.00 uur.
>>> lees verder

Documentaire foto-opdrachten Amsterdam 2009

Sinds 1972 laat het Amsterdams Fonds voor de Kunst consequent en op artistiek niveau de stad, de bewoners en allerlei stedelijke fenomenen vastleggen: fotografie als maatschappelijk betekenisvol medium om het tijdsbeeld op te tekenen.
>>> lees verder

Qristina Bodor wint Fotogram Trofee

Afgelopen zaterdag, 30 mei, werd Qristina Bodor uit Amsterdam tijdens de feestelijke prijsuitreiking van de Fotogram Trofee 2009 uitgeroepen tot winnaar. Haar drieluik werd door de jury unaniem tot het beste werk van deze competitie uitgeroepen.
>>> lees verder
Qristina Bodor

De Ingreep

Op zondag 14 juni presenteert Literair Productiehuis Wintertuin de Ingreep in Museum Jan Cunen te Oss. De Ingreep is een productie waarbij dichters eenmalig ingrijpen en reageren op lopende tentoonstellingen. Voor deze editie is gekozen voor de dichters Vrouwkje Tuinman en Ester Naomi Perquin.
>>> lees verder

Directeur Stedelijk ‘On the record‘

De directeur van het Stedelijk Museum gaat ‘On the record‘ en reageerd op de recente fotografie-aankopen van zijn museum.
>>> lees verder
Gijs van Tuyl

Rommert Boonstra ‘On the record‘

Onderstaande brief ontvingen wij van Rommert Boonstra als reactie op de recente fotografie-aankopen van het Stedelijk Museum.
>>> lees verder

Off the Record

Bij de jaarlijkse Gemeentelijke Kunstaankopen van het Stedelijk Museum staat altijd een kunstdiscipline centraal. Dit jaar is dat fotografie, volgens een thema naar idee van gastcurator Hans Aarsman.
>>> lees verder
Ria van Dijk

Inzending geopend voor De Fotoprijs

Ben je student fotografie? Dan ken je vast De Fotoprijs! De Fotoprijs staat open voor iedereen die een erkende opleiding volgt tot professioneel fotograaf. De winnaars van de drie categorieën gaan ieder met een prijs van 5.000 euro naar huis.
>>> lees verder

Kees Scherer prijs toegekend aan Niels Stomps

De Kees Scherer Prijs is toegekend aan Niels Stomps voor het fotoboek MIST. De prijs is bestemd voor de Nederlandse fotograaf of permanent in Nederland gevestigde fotograaf van het beste fotoboek, dat in de twee jaar voorafgaand aan het uitreiken van de prijs, is verschenen.
>>> lees verder

A. Roland Holstprijs voor Paul Kooiker

Vandaag, zaterdagmiddag 23 mei (de 121e geboortedag van A. Roland Holst), ontvangt dichteres Hester Knibbe de A. Roland Holstprijs voor poëzie en krijgt fotograaf Paul Kooike de A. Roland Holstprijs voor beeldende kunst.
>>> lees verder
Paul Kooiker

Symposium Brazil Contemporary

Museum Boijmans Van Beuningen, het Nederlands Architectuurinstituut en het Nederlands Fotomuseum organiseren op 28 mei een symposium dat voorafgaat aan de tentoonstelling Brazil Contemporary.
>>> lees verder

Nieuwe Groeten Uit Nederland

Nieuwe Groeten uit ... roept elke Nederlander op om een foto te maken die hij typerend vindt voor Nederland anno nu.
>>> lees verder

Wiki Loves Art /NL

Wiki loves art /NL is een initiatief van Creative Commons Nederland, Wikimedia Nederland en Stichting Museumnacht Amsterdam (n8). Fotografieliefhebbers, musea & erfgoedinstellingen werken samen om vrij gelicenseerde foto‘s van kunstvoorwerpen uit Nederlandse musea en archieven online beschikbaar te brengen, en Wikipedia-artikelen te illustreren.
>>> lees verder

Dream Amsterdam 2009

Jaarlijks nodigt Dream Amsterdam Foundation een internationaal gerenommeerde kunstenaar uit om in de hoofdstad kunstwerken te creëren. Na Spencer Tunick in 2009 is in 2009 Peter Funch de droomkunstenaar.
>>> lees verder
Peter Funch, Screaming Dreamers, 2008, Courtesy of V1 Gallery, Kopenhagen (Denmark)

Foto-installatie in het Nederlands Fotomuseum

Loading Ready Run is een interactieve, bewegende foto-installatie in het originele portiersgebouw van Las Palmas en toont in steeds veranderende combinaties de foto‘s die opgeladen zijn.
>>> lees verder
Geert Mul

Internetveiling FotoFestival Naarden

Van zaterdag 16 mei t/m zondag 14 juni is het elfde FotoFestival Naarden. Een van de speciale activiteiten is een internetveiling, georganiseerd in samenwerking met PhotoQ.
>>> lees verder
Rob Hornstra

Foam viert 10 jarig bestaan met groot overzicht Diane Arbus

In 2012 is Foam_Fotografiemuseum Amsterdam officieel 10 jaar open. Dit zal worden gevierd met de presentatie van een retrospectief van een belangrijk fotografisch icoon, Diane Arbus.
>>> lees verder
Maarten Brinkgreve, Foam trappenhuis, 2006

Discussiebijeenkomst Fotodok in Naarden

Schuif 22 mei aan bij de discussie van Fotodok in Naarden. Er wordt gepraat over de vragen ‘wat maakt iets tot een goed en lekker verhaal voor een fotograaf?‘ en ‘waarom gaan verschillende fotografen toch elke week weer naar dezelfde plek?‘
>>> lees verder

FotoFestival in Naarden op 16 mei van start

FotoFestival Naarden 2009 gaat op 16 mei aanstaande van start en biedt naast de tentoonstellingen veschillende andere activiteiten.
>>> lees verder

Art Amsterdam viert 25-jarig bestaan met 120 solo‘s

Alle galerieën op Art Amsterdam brengen een solo. Dat zijn in totaal 120 solopresentaties met werk van één kunstenaar, uniek op een hedendaags kunstevenement. Zo viert Art Amsterdam van 13 t/m 17 mei 2009 haar 25-jarige jubileum.
>>> lees verder

Avedon's Portraits - lezing in De Balie

In het kader van de overzichtstentoonstelling van Richard Avedon organiseert Foam een aantal extra activiteiten. Foam sluit deze activiteiten af met een lezing over Avedon‘s beroemde project In the American West in De Balie.
>>> lees verder
Boyd Fortin, thirteen year old rattlesnake skinner, Sweetwater, Texas, March 10, 1979   2009 The Richard Avedon Foundation

Fotocode voor Natuurfotografen

Het is zo simpel: er is maar één gebod voor natuurfotografen en natuurfilmers: ‘Gij zult niet verstoren‘. Maar de praktijk is weerbarstig en gecompliceerd, daarom heeft Vroege Vogels een lijst van tien regels gemaakt waar fotografen zich aan zouden moeten houden.
>>> lees verder

Foam ontvangt 70.000ste bezoeker Avedon tentoonstelling

De opening van de Avedon-tentoonstelling in het Foam op 12 februari was al een drukte van belang met ruim 1600 bezoekers. Inmiddels zijn ruim 70.000 bezoekers deze tentoonstelling komen bezichtigen.
>>> lees verder
Richard Avedon, self-portrait, Provo, Utah, August 20, 1980, The Richard Avedon Foundation

David Zimmerman wint World Photography Awards

David Zimmerman heeft de L‘Iris D ‘Or gewonnen, de Sony World Photography Award van 2009. Zimmerman kreeg de prijs uitgereikt tijdens de ceremonie in Cannes.
>>> lees verder
David Zimmerman, courtesy of Sony World Photography Awards 2009

Oproep Photo Academy Award 2009

De Photo Academy Award is de fotowedstrijd welke open staat voor alle laatstejaars en vorig jaar afgestudeerde studenten van fotografie-opleidingen op HBO-niveau in Nederland en Vlaanderen.
>>> lees verder

Fotoacademie wint 13 prijzen bij PANL

Tijdens de uitreiking van de PANL Awards werden maar liefst 13 prijzen door studenten van de Fotoacademie in de wacht gesleept. Bovendien behaalden studenten van de Fotoacademie voor het vijfde achtereenvolgende jaar alle prijzen in de categorie ‘Student Work‘.
>>> lees verder

Arthur Mebius wint PANL Sony Award

De achttiende PANL Sony Award is gewonnen door Arthur Mebius met zijn fotoserie ‘Forgotten warriors‘. De winnende serie van Mebius toont achtergelaten strijders uit vervlogen tijden in Albanië.
>>> lees verder

Lezing Ed Kashi - Curse of the Black Gold

Ed Kashi reisde een aantal malen af naar de Nigerdelta, één van de grootste rivierdelta‘s ter wereld. Daar legde hij even genadeloos als kleurrijk de schrijnende omstandigheden bloot die het gevolg zijn van de oliewinning in West-Afrika
>>> lees verder
Ed Kashi

Oproep Female Photojournalist Award

De Franse Association des Femmes journalisten (AFJ) en Canon Frankrijk lanceren de negende Canon Female Fotojournalist Award mede toegekend door de Association des femmes Journalistes.
>>> lees verder

Nederlands Fotomuseum op de AutoRai

In hal 6 op de AutoRai zal dit jaar een paviljoen voor Car Girls worden ingericht. De installatie van Jaqueline Hassink die in 2007 in het Nederlands Fotomuseum te zien was in de tentoonstelling The Power Show.
>>> lees verder
Jacqueline Hassink, Peugeot girl, Paris

Fotograaf Helen Levitt overleden

Helen Levitt, de wereldberoemde New Yorkse straatfotografe, is afgelopen zondag in haar appartement in Manhattan in haar slaap is overleden. Levitt is 95 jaar geworden.
>>> lees verder
Helen Levitt, New York, 1980

Fotograaf Dieter Telemans krijgt de tweede Spiegelprijs

De tweede ‘Spiegelprijs voor een realistische beeldvorming over Afrika‘ is uitgereikt aan de Belgische fotograaf Dieter Telemans. Vorig jaar werd de prijs voor het eerst toegekend aan het Congo Parcours van de KVS te Brussel.
>>> lees verder
Dieter Telemans

Boekpresentatie - :No Subject

Het eerste boek van het werk van Bianca, :no subject , wordt zondag 29 maart 15:00 gepresenteerd in deWillem3 in Vlissingen tijdens de opening van de solo-expositie in Projectruimte 7, waar nieuw werk getoond wordt.
>>> lees verder

Genomineerde Kees Scherer Prijs bekend

De Stichting Fotoarchief Kees Scherer heeft de nominaties bekend gemaakt voor de Foto Kees Scherer Prijs 2009. De jury heeft de volgende drie fotoboeken genomineerd: Michael Anhalt - Apathie, Viviane Sassen - Flamboya, Niels Stomps - Mist
>>> lees verder

Uitreiking Gelders Nieuwsfoto 2008

Woensdagavond 18 maart werd in het provinciehuis in Arnhem de prijs uitgereikt voor de beste Gelders Nieuwsfoto 2008. De prijs ging naar de foto van Sacha Wunderink: De begrafenis met de ganzenfanfare.
>>> lees verder
Sacha Wunderink, 12 maart 2008, Een Apeldoornse vrouw overlijdt aan kanker en heeft als laatste wens om de ganzenfanfare voor haar kist uit te laten gaan op het kerkhof.
Een bijzondere mengeling van een traan en een lach.

Open dag Fotoacademie Rotterdam

Fotoacademie en Fotoschool Rotterdam openen op 28 maart hun deuren voor belangstellenden. Er zijn demonstraties portretfotografie, digitale beeldbewerking en het maken van een stilleven.
>>> lees verder

Boekpresentatie - Verzonnen verleden

Donderdag 26 maart presenteert episode publishers ‘Verzonnen verleden‘, een fotoboek van Korrie Besems over neotraditionalisme in de Nederlandse architectuur.
>>> lees verder
Korrie Besems

Expositieopening - Leidsche Rijn Utrecht

Documentair fotograaf Karel Maat (1934) heeft gedurende enkele winters in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, de grootste vinex-locatie van Nederland, opnamen gemaakt. Het resultaat is een serie beelden die kenmerkend zijn voor zijn werkwijze: desolaat; zonder mensen; ‘weinig in beeld‘; schaduwloos (waardoor alles in gelijke mate aandacht krijgt) maar met een heldere compositie.
>>> lees verder

Fonds BKVB geeft documentaire fotografie extra impuls

Vanaf 1 mei 2009 is Annelies Kuiper aangesteld als intendant voor documentaire fotografie bij het Fonds BKVB. Het Fonds meent in Annelies Kuiper de juiste persoon gevonden te hebben om de documentaire fotografie een krachtige impuls te geven.
>>> lees verder

Leonie Purchas wint KLM Paul Huf Award

Vanmiddag is Leonie Purchas (Verenigd Koninkrijk 1978) door de internationale jury van de, door Foam_Fotografiemuseum Amsterdam georganiseerde, KLM Paul Huf Award 2009 als winnaar gekozen.
>>> lees verder
Jake #2

Al het fotonieuws van:
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009

Vrienden van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!


Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Worlds, People, Places
4 december 2019 - 29 december 2019, Groningen
Worlds, People, Places
Cimarron
21 november 2019 - 4 januari 2020, Amsterdam
Cimarron
Drag Power - Gender, pride & glamour
3 november 2019 - 1 maart 2020, Apeldoorn
Drag Power - Gender, pride & glamour

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl