HD metal; een foto haarscherp op aluminium

13 september 2017

Voor een professionele fotoafdruk kun je kiezen uit verschillende materialen. Denk hierbij aan een afdruk op hout, forex of plexiglas, waarbij de fotoafdruk óp het materiaal wordt aangebracht. Bij een afdruk op HD Metal wordt een andere, speciale techniek gebruikt. Deze zorgt ervoor dat de afdruk en de aluminium plaat één geheel vormen.

De basis is een massieve aluminium plaat (dikte 1,5 mm). Deze plaat is voorzien van een witte coating. Nadat de fotoafdruk door een EPSON fotolaboratoriumprinter op papier is geprint, wordt deze afdruk door warmteoverdracht in de coating 'gebakken'. Op deze manier wordt de inkt opgesloten. Zo is de afdruk goed beschermd tegen water, krassen en UV-licht.

Scherpe fotoafdruk
Eerst wordt de foto met een zeer hoge resolutie afgedrukt. We spreken hier niet voor niets over High Definition Metal. De hoogwaardige printer gebruikt 1100 druppels inkt op een centimeter fotopapier. Hierdoor wordt een printresolutie van maar liefst 2880 dpi bereikt, tweemaal zoveel als bij een afdruk op dibond of plexiglas. Die hoge printresolutie kun je direct waarnemen. Details in de foto zijn duidelijk zichtbaar, en zelfs in de lichte delen van de foto zijn de kleurgradaties zeer vloeiend.

Intense en levensechte kleuren op groot formaat
Het speciale afdrukproces van HD Metal kent nog een bijzonderheid. Bij het printen van de fotopanelen worden vier extra steunkleuren gebruikt, naast de traditionele CMYK basiskleuren. Op deze manier kunnen zelfs zeer moeilijk te printen kleuren worden afgedrukt. Denk bijvoorbeeld aan kleuren zoals oranje en violet. Dit levert een levensechte afdruk op, zoals bedoeld is bij de opname. De printmethode staat ook garant voor echte zwart-witafdrukken. Wanneer je kiest voor de glanzende afdruk, zal je als fotograaf versteld staan van de diepe zwarttinten.

Extra kleurdiepte of een zachte ontspiegelde afdruk
Doordat de kleuren in de coating zijn opgenomen, biedt HD Metal nog andere voordelen. Kies je voor matglans, dan zie je geen verschil tussen de plaatsen waar wel of geen inkt is aangebracht. Bovendien is bij matglans de coating ontspiegeld. Zelfs in direct zonlicht is de foto hierdoor zonder hinderlijke schitteringen te bekijken. Bij hoogglans staat het spiegelgladde oppervlak garant voor extra kleurdiepte. Dit levert bijzonder sprekende foto's op; zoals je dat misschien kent van een afdruk op plexiglas.

Waterbestendig
Zoals vermeld, zijn de kleuren van de fotoafdruk één met de coating. Hierdoor is het fotopaneel weerbestendig. Neerslag en UV-licht hebben geen invloed op de fotoafdruk. Dit brengt allerlei toepassingsmogelijkheden met zich mee. HD metaal kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor een eigen naambordje bij de voordeur. Een mooie fotoafdruk voor op de tuinschutting is eveneens een mogelijkheid. Ook buitenshuis kun je zo jarenlang van je mooiste foto genieten, zonder dat de seizoenen de kleuren verbleken.


Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Bloemenpracht bij MIJ. De keuze van Bob Negryn en Mary Waters. Deel II
16 juni 2018 - 16 september 2018, IJsselstein
Bloemenpracht bij MIJ. De keuze van Bob Negryn en Mary Waters. Deel II
Brick, Pixel, Fiction
14 juni 2018 - 7 juli 2018, Eindhoven
Brick, Pixel, Fiction
Cityscapes + Birdmen
22 juni 2018 - 5 augustus 2018, Amsterdam
Cityscapes + Birdmen

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl