Deadline inzenden Noorderlicht 16 maart

2 maart
De Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2012 (2 september 2012 - 7 oktober 2012) heeft als onderwerp het landschap als illusie van natuur. Fotografen kunnen nog tot en met 16 maart hun voorstellen insturen. Suggesties van curatoren zijn ook zeer welkom.

De mens komt voort uit het land en heeft het definitief achter zich gelaten. De aarde is gecultiveerd en onderworpen, de mens is vertrokken naar de stad. Het behoud van onze natuurlijke omgeving is een voetnoot op de politieke agenda.

Het verlangen naar contact met de natuur blijft desondanks in onze genen verankerd. De drang om te reizen in de richting van een onbekende einder is hardnekkig. De wetenschap dat realisatie van dit verlangen een illusie is, dat elke einder binnen handbereik ligt, elke ervaring van het landschap geregisseerd is, doet hier geen afbreuk aan.

De hoofdtentoonstelling van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2012 gaat over onze dubbelzinnige band met de natuur. Waar de realiteit weerbarstig is, kan de verbeelding van de kunstenaar grenzen doen oplossen. De fotograaf/auteur kan zich het landschap toeëigenen om zijn of haar - en tegelijkertijd onze - dromen te delen, ons voor even te laten reizen in een fantastische wereld.

Inzendingen en suggesties van fotografen en curatoren zijn welkom. Deze kunnen tot en met 16 maart worden gestuurd naar curator Wim Melis, via ftp of via e-mail naar pandora@noorderlicht.com

Richtlijnen en aanwijzingen voor inzendingen

Invalshoeken
- de meditatieve natuur, een projectie van de psyche;
- het geënsceneerde landschap, ingrep en in de werkelijkheid;
- de digitaal-fictieve natuur, waar algorithmes een niet-bestaande wereld openen;
- het recreatie-landschap, een blik op de gecultiveerde ervaring van natuur;
- de mythische en voedende natuur, een uiting van verbondenheid met tradities;
- het duurzame landschap, de bescherming van wat nog resteert;
- het schuldige landschap, verborgen verhalen achter een uiterlijke schoonheid.

Zoals deze voorbeelden aangeven, is Noorderlicht op zoek naar fotografie met een narratief of metaforisch karakter. Het werk moet verder gaan dan registrerende fotografie waarin puur de schoonheid van het landschap centraal staat.


Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Gold and Silver
20 april 2018 - 10 juni 2018, Amsterdam
Gold and Silver
Dutch' Exposure
21 april 2018 - 19 mei 2018, Amsterdam
Dutch' Exposure
Afrotopia
14 april 2018 - 2 september 2018, Berg en Dal
Afrotopia

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl