Fotokroniek: Costa Mediterranea

27 december 2017

Annegien van Doorn verteld in Fotokroniek 49 Pakhuis De Zwijger over haar project Costa Mediterranea.

Annegien van Doorn, Costa Mediterranea, 2017
Annegien van Doorn, Costa Mediterranea, 2017

Beeldmaker Annegien van Doorn stapte aan boord van cruiseschip Costa Mediterranea en neemt ons mee in de (sur)realiteit van het leven aan boord.Annegien van Doorn combineert fotografie met video- en installatiekunst. Haar scherpe oog voor de absurditeit van het dagelijks leven leverde haar exposities op in o.a. Foam, de Melkweg Expo en Les Recontres de la Photographie Festival in Arles. Voor haar laatste werk verbleef ze op een cruiseschip waar ze in haar 12m2 raamloze kajuit fotografeerde en deze beelden combineerde met foto's van het overdadige interieur van het schip. Het resultaat is de serie Costa Mediterranea. Waar haalt ze haar inspiratie en invalshoeken vandaan, en hoe vertaalt ze alledaagse taferelen naar kunst?

Costa Mediterranea
Annegien van Doorn staat stil bij ogenschijnlijk nietszeggende situaties. Door kleine gebeurtenissen te isoleren, manipuleren en op te blazen, transformeert ze alledaagse situaties. Zo maakte zij in 2015 het fotoboek In Passing: een verzameling foto's van constructies die mensen vaak zonder artistieke bedoelingen hebben gemaakt, gecombineerd met haar eigen interventies en installatiefoto's van haar exposities. En in de installatie Overlook brengen de meest triviale objecten opeens een ode aan de verbeelding. Afgelopen jaar stapte Annegien met camera op het cruiseschip Costa Mediterranea waar ze terecht kwam in een parallelle wereld. Het interieur is er geönspireerd op andere tijdperken of werelddelen, die lukraak door elkaar lopen. Ze fotografeerde er door haarzelf gecreëerde taferelen, die de (sur)realiteit van het leven aan boord laten zien. De serie Costa Mediterranea bevraagt zo op een subtiele manier de werkelijkheid. Is de realiteit die wij dagelijks creëren eigenlijk niet net zo absurd als het leven op een cruise?

In 2004 studeerde Annegien af aan de fotografie afdeling van de St. Joost Academie in Breda om vervolgens de tweejarige masteropleiding Arte y Contextos Intermedia in aan de Universitat de Barcelona te volgen. Haar werk is in binnen- en buitenland tentoongesteld en was o.a. te zien in FOAM museum, C&H art gallery, Torch Gallery en in de Melkweg Expo in Amsterdam, Mona (Detroit), Botanique (Brussel), Breda Photo en in het Les Recontres de la Photographie Festival is in Arles. Naast autonoom werk, werkt ze ook in opdracht voor partijen als Kesselskramer, We Are Public en De Correspondent.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Pesten
2 december 2018 - 24 februari 2019, Maastricht
Pesten
Recent Histories
8 december 2018 - 3 maart 2019, Amsterdam
Recent Histories
Light meets Dark
24 november 2018 - 27 december 2018, Groningen
Light meets Dark
Just the four of us
18 augustus 2018 - 30 september 2018, Bredevoort
Just the four of us

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl