Foam haalt bezoekersrecord in jubileumjaar

30 november
Foam heeft ruim een maand voor het einde van het kalenderjaar al haar eigen bezoekersrecord uit 2009 gebroken. Inmiddels bezochten dit jaar ruim 195.000 geïnteresseerden het museum. Momenteel viert Foam haar tienjarig bestaan met The Future of the Photography Museum, het sluitstuk van het jubileumjaar. Voor deze tentoonstelling onderzochten gastcuratoren Lauren Cornell (New Museum New York), Jefferson Hack (Dazed&Confused, Londen), Erik Kessels (KesselsKramer, Amsterdam) en Alison Nordström (George Eastman House, Rochester) verschillende manieren waarop fotografie in een museum getoond kan worden. Deze tentoonstelling werd in november al door meer dan 20.000 mensen bezocht en is nog te zien tot en met 7 december.

Het vorige bezoekersrecord werd gehaald in 2009, toen Foam het retrospectief van Richard Avedon tentoonstelde. Dat jaar bezochten maarliefst 193.996 mensen het museum. In 2010 werd Foam door 181.512 fotografieliefhebbers bezocht.

Tentoonstellingen in 2011
Goed bezochte tentoonstellingen dit jaar waren de overzichtstentoonstelling van het werk van Eugene Smith en de tentoonstelling inward and onwards van Anton Corbijn. Ook de thematentoonstelling Antiphotojournalism trok veel bezoekers. De tentoonstelling Still/Life, met werk van jonge Nederlandse fotografen, getoond in het najaar, werd eveneens zeer goed gewaardeerd. Naast grote internationale namen toonde Foam het afgelopen jaar ook werk van onbekend talent in kleine, snel wisselende tentoonstellingen. In Foam 3h was er dit jaar opvallend een opvallend project van Willem Populier te zien. Hij volgde een tweetal tienermeiden online en maakte een tentoonstelling met hun foto’s en tweets. Daarnaast waren o.a. Anne Schwalbe en Joris Janssen te zien. Bovendien maakte Foam Magazine dit jaar voor het eerst een tentoonstelling van de inzendingen van het jaarlijkse Talent Issue. Deze tentoonstelling is nog t/m 15 december te zien in Foam op de Vijzelstraat.

Foam 10 jaar: What’s Next?
Foam viert dit jaar haar tienjarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan heeft Foam onder de naam What s Next? een project opgezet dat onderzoek doet naar de toekomst van de fotografie. Gedurende haar jubileumjaar heeft Foam de vraag ‘what’s next?’ op verschillende plekken en aan verschillende mensen gesteld. Wat brengt de toekomst voor de fotografie? Voor fotografen? Voor fotografie-instellingen? Voor Foam? In dit kader zijn er in 2011 diverse activiteiten georganiseerd waarbij deze vraag achtereenvolgens is voorgelegd aan verschillende experts en aan het publiek. In april was er een expert meeting, in juli maakte Foam een tentoonstelling en randprogramma op het internationale fotografiefestival Les Rencontres d’Arles (FR). De tentoonstelling The Future of the Photography Museum is sluitstuk van dit onderzoek en is nog tot en met 7 december te zien.

Voor dit jaar staan er nog een drietal bijzondere tentoonstellingen op de agenda: een overzicht van het werk van Joel Sternfeld, één van de pioniers van de kleurenfotografie, het autobiografische werk van conflictfotograaf Stanley Greene en een project van Sara-Lena Maierhofer over meesteroplichter Clark Rockefeller. Al deze tentoonstellingen zijn vanaf 15 december te zien in Foam.

Ook zijn er het komende jaar weer diverse lezingen, film- en discussieavonden, tentoonstellingen op locatie en bijzondere educatieve programma’s.


Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Gold and Silver
20 april 2018 - 10 juni 2018, Amsterdam
Gold and Silver
Dutch' Exposure
21 april 2018 - 19 mei 2018, Amsterdam
Dutch' Exposure
Afrotopia
14 april 2018 - 2 september 2018, Berg en Dal
Afrotopia

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl