Alexander Gronsky wint Paul Huf Award

12 maart 2010
Op donderdag 11 maart is Alexander Gronsky (Estland, 1980) door de internationale jury van de Foam Paul Huf Award 2010 als winnaar gekozen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een jong internationaal fotografietalent tot 35 jaar. Gronsky kreeg de prijs voor zijn werk over Rusland dat hij maakte tussen 2007 en 2010.

De jury was onder de indruk van de kwaliteit en diversiteit van de inzendingen van fotografen uit de hele wereld. Van de 81 genomineerden kwamen er 31 uit Europa, 14 uit Azië, 13 uit de Verenigde Staten, 15 uit Zuid Amerika, 3 uit Afrika, 3 uit Australië en Nieuw Zeeland en 2 uit het Midden Oosten.

‘De diversiteit van invalshoeken van de genomineerden, en vooral het gebruik van nieuwe technologieën, leverde gepassioneerde discussies op. Centraal hierin stond de verruiming van het kader van de fotografie en de mogelijkheden van het medium voor de toekomst’, aldus de jury.

Ten aanzien van het werk van Alexander Gronsky, de winnaar, merkt de voorzitter van de jury op: ‘Gronsky, een ‘nieuwe docugrafische’ fotograaf, vernieuwt de traditie van documentaire fotografie. In zijn werk gebruikt hij een narratief met een intieme afstand; veraf maar niet afstandelijk, waarmee hij een hele nieuwe wereld opent met een ogenschijnlijk klassieke techniek.’

De prijs voor de winnaar van de Foam Paul Huf Award is een geldbedrag van 20.000 euro, een artist-in-residency in Amsterdam en een tentoonstelling in Foam van 27 augustus t/m 10 oktober 2010.

De Foam Paul Huf Award is in het leven geroepen omdat Foam een bijzondere band heeft met de Nederlandse fotograaf Paul Huf (1924-2002). Huf stond bekend om zijn vernieuwende manier van fotograferen. Eén van de laatste grote projecten waarbij Paul Huf persoonlijk was betrokken, was de oprichting van Foam_Fotografiemuseum Amsterdam in 2001.
Alexander
Alexander Gronsky, Less Than One, Komsomolsk on Amur, Russia, 2007


Vriend van Fotoexpositie.nl

Al voor 25 euro per jaar kun je vriend van Fotoexpositie.nl worden. Je maakt met je bijdrage het werk van Fotoexpositie.nl mogelijk èn je wordt genoemd op de voorpagina van de website.


Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Alone Together
12 januari 2020 - 23 februari 2020, Rotterdam
Alone Together
Now Look Here
25 januari 2020 - 23 februari 2020, Amsterdam
Now Look Here
Voor Orhan/Voor Fernando
15 januari 2020 - 13 februari 2020, Enschede
Voor Orhan/Voor Fernando

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl