World Press Photo

De Nieuwe Kerk toont traditiegetrouw de première van de jaarlijkse tentoonstelling van de internationale persfotografie-wedstrijd, die hierna op wereldtour gaat. In de tentoonstelling zijn ruim 150 bekroonde beelden van 44 fotografen uit 24 landen te zien.

Yasuyoshi Chiba, Japan, Agence France-Presse, Straight Voice (World Press Photo of the Year Nominee), A young man, illuminated by mobile phones, recites protest poetry while demonstrators chant slogans calling for civilian rule, during a blackout in Khartoum, Sudan, on 19 June.
Yasuyoshi Chiba, Japan, Agence France-Presse, Straight Voice (World Press Photo of the Year Nominee), A young man, illuminated by mobile phones, recites protest poetry while demonstrators chant slogans calling for civilian rule, during a blackout in Khartoum, Sudan, on 19 June. (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Het ontwerp van de World Press Photo tentoonstelling is aangepast om aan een uitgebreide lijst coronamaatregelen te kunnen voldoen zodat bezoekers een rustige, veilige 1-op-1 ervaring met de winnende foto's beleven. Zo kunnen bezoekers door middel van een speciale eenrichtings-looproute, gemarkeerde kijkvakken en een 'passeerstraat' optimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar. Om zo min mogelijk contact met medewerkers te hebben, en het bezoek goed te kunnen reguleren, zijn tickets uitsluitend online in timeslots verkrijgbaar. Voorts is de audiotour beschikbaar via een speciale app en er komen diverse zuilen met desinfectiemiddelen.De World Press Photo of the Year is Straight Voice van de Japanse fotograaf Yasuyoshi Chiba. De foto toont een jonge man, verlicht door mobiele telefoons, die protestgedichten voordraagt in Khartoum (Soedan). Omringende demonstranten declameren slogans die oproepen om een burgerregering te vormen tijdens een black-out in de Soedanese hoofdstad op 19 juni 2019.

De World Press Photo Story of the Year is Kho, the Genesis of a Revolt van Romain Laurendeau. Deze serie vertelt hoe ontevreden Algerijnse jongeren de autoriteiten uitdaagden en een groot deel van de bevolking inspireerden om zich bij hun actie aan te sluiten. Zo ontstond de grootste protestbeweging in Algerije in decennia.

Jubileum
Deze editie is bijzonder want precies 65 jaar geleden vond de eerste expositie van World Press Photo plaats. Tegelijk viert de Digital Storytelling Contest, het onderdeel met bekroonde interactieve producties en video's, zijn tiende verjaardag.

Expositie in De Nieuwe Kerk
Vorig jaar werd de expositie al geheel vernieuwd vanuit een museaal tentoonstellingsontwerp. Nu wordt het ontwerp opnieuw aangepast, om aan de corona-maatregelen te kunnen voldoen. Het ontzagwekkende vloeroppervlak van De Nieuwe Kerk wordt volledig benut. Het wordt de bezoeker op diverse manieren gemakkelijker gemaakt om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Inhoudelijk blijft de tentoonstelling ongewijzigd: de ruim 150 bekroonde beelden in acht categorieën en de winnaars in de Digital Storytelling Contest, worden museaal gepresenteerd. Ook zijn dit jaar weer de World Press Photo Iconic Originals te zien: een selectie van originele, vaak gesigneerde foto's uit het verleden van de World Press Photo Contest. De rijke geschiedenis en impact van World Press Photo Foundation krijgen weer aandacht in een apart gedeelte, waar ook de iconische tijdlijn prijkt met alle jaarwinnaars sinds de oprichting van de organisatie in 1955.

Audiotour via de app
Ook dit jaar nemen fotografen en visueel journalisten de bezoeker mee achter de schermen en vertellen in de Engelstalige audiotour hun persoonlijke verhaal met het hoe en waarom van hun winnende beelden. De Nederlandstalige versie wordt ingesproken door medewerkers van World Press Photo. De audiotour is inbegrepen in de ticketprijs en beschikbaar via een app.

1 juni 2020 - 29 november 2020

De Nieuwe Kerk
Dam
1012 NP Amsterdam
020-6386909
mail@nieuwekerk.nl
www.nieuwekerk.nl
@nieuwekerk (twitter)
Geopend maandag t/m zondag van 10.00-17.00 uur.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Freckles & More
11 juli 2020 - 27 september 2020, Zutphen
Freckles & More
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
18 juli 2020 - 20 september 2020, Heerenveen
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl