Gebouwen en Stedelijke Landschappen

Wouter Stelwagen portretteert gebouwen en stedelijke landschappen die in eerste instantie totaal geen schoonheid of aantrekking lijken te bezitten. Door het weglaten van de mensen in deze foto's ga je kijken naar het gebouw en naar de plek.

Wouter Stelwagen
Wouter Stelwagen (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

In zijn fotografische benadering probeert hij zoveel mogelijk het gebouw als uniek ding, los gemaakt van zijn functie, naar voren te laten komen - de structuren, het beton, de kleuren en het keurslijf van het ontwerp. Maar daarnaast ook kleine onvolkomenheden en persoonlijke invullingen die mensen maken op hun eigen vierkante meters.De complexen die hij fotografeert in megasteden raken hem enerzijds door de massale uniformiteit, door de totaal onbedoelde schoonheid. Het is overweldigend. Ze donderen over je heen, zeker als je bedenkt dat er duizenden mensen wonen. Het maakt je nietig. Anderzijds zijn er altijd kleine elementen die eruit springen, mensen die het interieur net iets anders aanpakken; andere bloemetjes op het balkon of een ander motief voor de gordijnen. Het zijn allemaal dingen die afwijken van de norm van het gebouw. Dit samenspel vindt hij prachtig.

De onbedoelde schoonheid in plekken komt naar voren als je deze isoleert en uit de context trekt. Je kan op een foto opeens urenlang turen naar allemaal kleine details die je in de realiteit ontgaan. Als een gebouw niet meer gaat om de mensen die er wonen of alleen maar een silhouet op de achtergrond is, komt er een verweesd soort schoonheid naar voren. Het worden portretten van gebouwen en plekken, ieder met een eigen karakter, een eigen schoonheid en eigen verhaal. Het wordt meer dan de functie die ze hebben, dat is iets wat mateloos fascineert.

Ook toont hij nieuwe werken uit de serie Banken. Het is een reeks over tijdelijk opgedroogde oevers en wat mensen daarmee doen. Voor het eerst in jaren spelen de mensen een echte visuele rol in deze foto's.

De opening van de expositie is zondag 11 september vanaf 15.00 uur.

11 september 2016 - 16 oktober 2016

SBK Amsterdam Zuid
Jacob Obrechtstraat 18
1071 KL Amsterdam
0206732640
amsterdamzuid@sbk.nl
www.sbk.nl
De galerie is geopend woensdag t/m zaterdag van 11.00-18.00 uur en zondag van 11.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Wouter Stelwagen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

The Lobby Experience
, online expositie
The Lobby Experience
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl