World Press Photo

14 april 2018 - 22 juli 2018

Op zaterdag 14 april gaat in De Nieuwe Kerk Amsterdam World Press Photo 2018 open voor het publiek. Hiermee beleeft de lange wereldtour van de expositie van de internationale persfotowedstrijd zijn première. De World Press Photo of the Year, de zestigste sinds het begin van de wedstijd in 1955, is Venezuela Crisis van Ronaldo Schemidt. De foto is gemaakt tijdens een uit de hand gelopen protestactie tegen president Nicolás Maduro in Caracas, Venezuela.

Ronaldo Schemidt, Venezuela Crisis
Ronaldo Schemidt, Venezuela Crisis (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

De winnende foto en ruim 160 andere indrukwekkende persfoto's van 42 fotografen uit 22 landen zijn in de tentoonstelling te zien, net als de winnaars in de Digital Storytelling Contest. Alle jaarwinnaars vanaf het begin van de wedstijd in 1955 zijn samengebracht op een grote overzichtswand in de tentoonstelling. World Press Photo 2018 is dagelijks in De Nieuwe Kerk Amsterdam te zien van 10 tot 18 uur, tot en met zondag 22 juli 2018. Gesloten op 27 april, 3 en 4 mei en korter open op 25 en 26 april en 5 mei. Info: nieuwekerk.nl.Nederlandse winnaars
Dit jaar hebben twee Nederlandse inzendingen een eerste prijs gekregen. In de categorie Milieu - verhalen kreeg Kadir van Lohuizen de eerste prijs met zijn project Wasteland. Hij fotografeerde op een stortplaats in Lagos, Nigeria, waar dagelijks meer dan 3.000 ton afval arriveert. Hier leven duizenden mensen, zoekend naar afval voor hergebruik. Carla Kogelman kreeg in de categorie Langetermijn-projecten de eerste prijs voor Ich Bin Waldviertel, waarin zij sinds 2012 de zusjes Hannah and Alena jaarlijks fotografeert in Merkenbrechts, een klein bio-energiedorp in Oostenrijk waar zij opgroeien.

Digital Storytelling Contest
Een van de winnaars in de Digital Storytelling Contest is Under a Cracked Sky, onderdeel van The Antarctica Series van The New York Times, vier virtual reality-films over wetenschappers in Antarctica. Hoe verhalen geregistreerd worden en hoe we ze tot ons nemen, is door digitale technologieën en internet sterk veranderd. De Digital Storytelling Contest van World Press Photo beloont de beste vormen van visuele journalistiek die met digitale middelen zijn gemaakt. Ze zijn in de tentoonstelling te zien op touchscreens en grote schermen.

Nominaties
Nieuw dit jaar is dat eerst de genomineerden zijn bekendgemaakt, voor de acht categorieën in de fotowedstijd, de vier categorieën in de Digital Storytelling Contest en de grote prijs, de Photo of the Year. Tijdens de Award Show op donderdag 12 april werden alle prijswinnaars bekend. De genomineerden zullen allemaal te zien zijn in de tentoonstelling,

Audiotour
Dit jaar opnieuw nemen fotografen en visueel journalisten de bezoeker mee achter de schermen en vertellen hun persoonlijke verhaal met het hoe en waarom van hun winnende foto('s). De audiotour is inbegrepen in de ticketprijs.

Nieuw: rondleidingen in NGT
Samen met 8 andere Amsterdamse museale instellingen heeft De Nieuwe Kerk zich aangesloten bij het project Musea in Gebaren, dat als doel heeft om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden. Tijdens World Press Photo 2018 wordt er elke maand een rondleiding georganiseerd in Nederlandse Gebarentaal (NGT). Info via nieuwekerk.nl/agenda.

14 april 2018 - 22 juli 2018

De Nieuwe Kerk
Dam
1012 NP Amsterdam
020-6386909
mail@nieuwekerk.nl
www.nieuwekerk.nl
De tentoonstelling is dagelijks te bekijken van 10.00-18.00 uur. De kerk is gesloten op 27 april, 3 mei en 4 mei. Op 26 april en 5 mei zijn de openingstijden van 13.00-18.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Ronaldo Schemidt
Kadir van Lohuizen
Carla Kogelman
en anderen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl