Schuin fotograferen: de stijl van Wilmar Dik

De Haagse beroepsfotograaf Wilmar Dik legt uit wat een deel van zijn specifieke stijl is. Dit verhaal in combinatie met deze verzameling foto's is alleen te bekijken op Fotoexpositie.nl.

Wilmar Dik
Wilmar Dik (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Een stijl als fotograaf is belangrijk. Die stijl zit in je. Als mens heb je nou eenmaal een eigen kijk op de wereld. En als fotograaf leg je die manier van kijken vast. Hoe meer ervaring je hebt met fotografie (en de lenzen die je gebruikt), hoe beter je als fotograaf in staat bent je eigen stijl vast te leggen.

Als beroepsfotograaf realiseer ik mij dat mijn stijl van ondergeschikt belang is als het aankomt op fotografie in opdracht. Partijen waarvoor ik werk willen graag mooie foto's die passen bij hun uitingen. Soms is daarbij plek voor mijn eigen stijl. Maar mijn eigen stijl komt vaker tot uiting bij vrij-werk. Daarom staan de foto's in deze online expositie (op 1 foto na) allemaal op mijn portfolio website.

www.wilmardik.nl. Vrij werk foto's op mijn bedrijfsfotografie website reclamebeeld.nl staan hier: www.reclamebeeld.nl/fotografie-vrij-werk-fotograaf.

Ik vind het leuk om de wereld schuin te fotograferen. Het maken van foto's die niet altijd recht zijn is een onderdeel van mijn stijl. Als ik naar mijn foto's kijk dan zie ik echter wel meer manieren van fotograferen die bij mijn stijl horen. Ik hou er niet van om schuin te fotograferen omdat schuin anders is. Ik fotografeer soms schuin omdat dat een beter beeld kan maken.

Mijn schuine foto's hebben niets te maken met 'Dutch angle'. Het naamsdeel Dutch van die techniek is te verklaren door een versimpeling van de Engelstalige uitspraak van Deutsch (Duits in de Duitse taal) tot Dutch (bron: nl.wikipedia.org/wiki/Dutch_angle) Een Dutch angle is vaak erg schuin, maar er is lang niet altijd iets recht in het beeld.

2 manieren van schuin: irritant en interessant.

Irritant schuin
Irritant schuin is bijvoorbeeld een horizon die net niet recht is, maar waar voor de rest geen idee achterzin. Het is meer ontstaan door dat de maker van de foto niet door had dat de horizon niet recht staat. Ik heb een foto uit mijn collectie als voorbeeld in photoshop schuin gezet. Op die manier krijg je een goed idee van irritant schuin.

Interessant schuin
Interessant schuin is leuk. Ik maak dit soort foto's grofweg om 2 redenen:

Door een schuin lijnenspel kun je in sommige situaties een veel mooier en interessantere compositie krijgen. Er is wel iets recht in de foto. Maar dat is meerstal niet de horizon. Maar bijvoorbeeld een lijn van een gebouw, rechts of links, boven of onder.

Een andere of soms aanvullende reden om een foto niet recht te maken is om dat je op die manier het beeld kunnen vullen met meer mooie dingen. Onderwerpen, mensen of gebouwen die echt iets toevoegen aan een foto. Dat zijn dingen die je graag beeldvullend wil fotograferen. Als ik dergelijke foto's recht had gemaakt dan was het gevolg dat er ook bijvoorbeeld meer straat op de foto was gekomen. Of een prullenbak of een grote groep mensen. Door op deze manier schuin te fotograferen geef je jezelf als fotograaf dus meer ruimte om alleen dat op de foto te zetten wat echt mooi is, en wat echt iets toevoegt aan de foto. Bedenk maar eens hoe de compositie van deze foto's zou zijn geweest als ik de foto's gewoon recht had gemaakt.Wilmar Dik

online expositie
info@wilmardik.nl
www.wilmardik.nl

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Wilmar Dik

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Portfolio Willem van den Hoed
online expositie,
Portfolio Willem van den Hoed
Echo's of Dusk | Paradise Lost
portfolio,
Echo's of Dusk | Paradise Lost
Ander Licht op Withoos
12 december 2021 - 8 mei 2022, Amersfoort
Ander Licht op Withoos

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl