Landschapssluiers

Een van de grote thema’s in het werk van Wil Friesen is het landschap. Het landschap is al eeuwenlang een op zichzelf staand onderwerp in de beeldende kunst. Kennelijk blijft het de mensheid intrigeren want ook in de hedendaagse kunstuitingen is het landschap een niet weg te denken thema.

In de huidige sterk geïndustrialiseerde en door geautomatiseerde systemen beheerste samenleving betekent een wandeling in een mooi landschap vaak een ontsnapping aan het jachtige leven van alledag. Ook al is het onmogelijk om de alom aanwezige symptomen van de moderne tijd (lawaai, drukte, gejaagdheid) uit te bannen, in het landschap voelen de mensen zich dichter bij de natuur. Het gevoel dichter bij de natuur te zijn brengt de mens ook dichter bij zichzelf, dichter bij het wezen van zijn bestaan. Misschien ligt in deze samenhang ook het niet rationeel te verklaren verlangen naar de natuur dat in ieder mens, bewust of onbewust, aanwezig is.

Het hedendaagse landschap wordt in sterke mate gevormd door de mens. Dit gegeven staat lijnrecht tegenover het gevoel dat een imposant landschap bij ons oproept. We blijven onszelf voorhouden dat het landschap een stukje ongerepte natuur is, dat zichzelf vormt en dat onafhankelijk van onze ingrepen blijft voortbestaan. Met deze voorstelling verheffen we het landschap boven de tijdelijkheid van de mens. Deze houding lijkt terug te willen grijpen op de gevoelens die bij de landschapsschilders uit de romantische periode overheersten: de nietigheid van de mens tegenover de grootsheid van de natuur. Geheimen

In de manier waarop Wil Friesen de landschappen verbeeldt lijkt ook de romantiek door te klinken. Hij benadert het landschap als iets dat zich alleen aan eigen wetten houdt. Het landschap is autonoom, gaat zijn eigen gang. Door toedoen van de mens gebeuren er dingen in de natuur. Dingen waar we niet altijd trots op zijn. Maar het stopt de natuurlijke processen niet. Het is een kwestie van tijd maar uiteindelijk herneemt het landschap zijn eigen oorspronkelijkheid en worden alle uiterlijke sporen van de daden en ingrepen van de mens toegedekt. En wat er gebeurd is, wordt door het landschap tot geheim verklaard. Het landschap verbergt dus vele geheimen. Wil Friesen is op zoek naar deze geheimen. Via de fotografie en vooral door de manier waarop hij het medium gebruikt probeert hij beetje bij beetje tot deze geheimen door te dringen.

‘Mijn landschappen zijn voorzichtige pogingen om flarden van deze geheimen te ontsluieren. Of dat gelukt is, is aan de toeschouwer. In ieder geval is er de suggestie dat de landschappen meer zijn dan ze laten zien’.
Wil Friesen heeft ervoor gekozen om de fotowerken van de landschappen als drieluiken te presenteren. Het drieluik doorbreekt de polariteit van het tweeluik en geeft andere mogelijkheden om het mysterie van het landschap te doorgronden.

Voor de werken die op deze expositie zijn tentoongesteld heeft Friesen tochten gemaakt door landschappen in zijn eigen leefomgeving. Omzwervingen langs de oevers van de Maas in het Maasheggen- en Maasduinengebied hebben het basismateriaal opgeleverd voor de uiteindelijke beelden. De fotowerken zijn volgens het analoge systeem gemaakt. Er is gebruik gemaakt van midden- en grootformaat camera's. Vaak is tijdens de opname in het proces ingegrepen (optische vertekening, bewegingen tijdens lange sluitertijden of meervoudig belichte film). De films zijn standaard ontwikkeld. Het negatief is het bronmateriaal. Het uiteindelijk beeld ontstaat tijdens het proces in de donkere kamer. Daar is door Wil Friesen op allerlei manieren - bewust - afgeweken van de standaard. Toeval krijgt ruimte, wordt uitgedaagd, en wordt een belangrijke medespeler in de uiteindelijke beeldbepaling. De werken zijn daardoor altijd unicaten. Alle opnames en prints zijn op zwart-wit materiaal gemaakt. De definitieve barietprint is ten slotte handmatig ingekleurd met transparante olieverf.

Wil Friesen (1947) is autodidact. Zijn werken zijn in de afgelopen jaren op diverse plaatsen in het land ge xposeerd. Naast de fotowerken van Wil Friesen zijn schilderijen te zien van Ingrid Friesen. Ingrid is kunstenaar/illustrator. Ze heeft voor deze schilderijen enkele fotowerken van Wil als uitgangspunt genomen en is daarmee op haar geheel eigen en oorspronkelijke wijze te werk gegaan. Dat heeft geleid tot schilderijen waarin de fotowerken op een vanzelfsprekende en fantasievolle manier zijn geïntegreerd.

Het museum is geopend van woensdag t/m zondag van 14.00-17.00 uur.Wil Friesen
Wil Friesen (diashow met meer beelden)


15 mei 2010 - 13 juni 2010

Museum Het Petershuis
Niersstraat 2
6591 CB Gennep
0485-514400
www.museumhetpetershuis.nl
Het museum is geopend woensdag t/m zondag van 13.30-17.00 uur, toegang tot het museum is gratis.

Er is werk te zien van
Wil Friesen
Ingrid Friesen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Works in Color
10 april 2020 - 28 juni 2020, Amsterdam
Works in Color
Photographic Paintings
19 mei 2020 - 27 juni 2020, Eersel
Photographic Paintings
Being Human
5 september 2020 - 3 januari 2021, Den Haag
Being Human

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl