Landschappen en Vrouwschappen

Wil Friesen: ‘Mijn werken zijn doortrokken van een mystieke, melancholische stemming. Begrippen die in mijn beleving dicht bij elkaar liggen. De werken lijken gevoelens van heimwee op te willen roepen. Een onbestemd heimwee naar een vorm van zijn waaraan we (blijkbaar) nog een vage herinnering hebben. De werken zijn misschien wel pogingen om de herinneringen in een nieuwe beleving te plaatsen. Aldus raken ze ook een wezenlijke inhoud van het begrip religie (re-ligare = herbinden: je opnieuw bewust worden van je sociale en kosmische bindingen en je plaats zoeken binnen de eenheid van alle leven).
Alhoewel de beelden met behulp van moderne fotografische middelen worden gemaakt lijken ze het resultaat te zijn van oude procédés‘.

Wil Friesen houdt zich in zijn werken bezig met twee grote thema‘s: het landschap en het vrouwschap. Deze thema‘s hebben op het eerste oog niet veel met elkaar te maken maar voor Friesen zit de verbinding in het feit dat beide onderwerpen diepe geheimen verbergen.
Via de fotografie en vooral door de manier waarop hij het medium gebruikt probeert hij beetje bij beetje tot de geheimen door te dringen.
Fotografie is altijd een weergave van een realiteit. Ook Wil Friesen gaat uit van een werkelijkheid. Maar de beelden die Friesen vervolgens in de fotografische processen laat ontstaan lijken zich tijdens het proces meer en meer te willen vervreemden van wat ze oorspronkelijk waren. De beelden tonen een andere werkelijkheid. Soms lijken daarbij fragmenten zichtbaar te worden die zich liever voor onze waarneming verborgen hadden willen houden...
....‘t is er, nog voordat het gezien is....!

Wil Friesen fotografeert volledig langs analoge weg. In het ‘pré-digitale‘ tijdperk werd geleerd dat het daarbij om processen ging die gestandaardiseerd en strak gecontroleerd moesten worden uitgevoerd. Hoe anders is dit in de werkwijze van Wil Friesen. Hij trekt zich niets aan van de voorgeschreven regels. De eigenschappen van de fysieke (fotografische) materialen en processen worden welbewust anders gebruikt. Door in die processen af te wijken van de ‘gebruiksaanwijzing‘ wordt het toeval opzettelijk uitgedaagd. Het toeval wordt verrassing en voor Friesen een onmisbaar element in de beeldvorming.

‘...In plaats van met verf maak ik beelden die met fotografische materialen tot stand worden gebracht. Het resultaat is geen foto in de traditionele betekenis, maar wel altijd iets dat niet zonder fotografische processen tot stand had kunnen komen. Voor mij betekent deze manier van werken ook werken met analoge middelen. De analoge fotografische processen geven mij de ruimte om van de spelregels af te wijken en zo tot nieuwe dingen te komen...‘

De werken zijn door Friesen op zwart-wit barietpapier afgedrukt dat met transparante olieverf handmatig is ingekleurd. Hij zoekt daarbij naar een passende kleurstemming, soms sober en monochroom, soms fel en heftig.
Ook gebruikt Friesen papier dat hij zelf lichtgevoelig heeft gemaakt met vloeibare fotografische emulsie. Hij brengt de emulsie met een kwast op het papier aan waardoor de dekking niet gelijkmatig is. Vaak zijn nog sporen van de kwast zichtbaar in de emulsie. Voor Wil Friesen zijn deze onvolmaaktheden belangrijke elementen die bijdragen aan de uiteindelijke beelden.Wil Friesen
Wil Friesen (diashow met meer beelden)


1 april 2009 - 3 mei 2009

Fotogalerie Lichtzone
Oude Kijk in ‘t Jatstraat 36
9712 EK Groningen
050-5890207
info@lichtzone.nl
www.lichtzone.nl
De galerie is geopend woensdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Wil Friesen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Works in Color
10 april 2020 - 28 juni 2020, Amsterdam
Works in Color
Photographic Paintings
19 mei 2020 - 27 juni 2020, Eersel
Photographic Paintings
Being Human
5 september 2020 - 3 januari 2021, Den Haag
Being Human

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl