Het landschap voorbij ...

In de fotowerken van Wil Friesen is het stil. Er zijn geen verwijzingen die de toeschouwer helpen bij het duiden van tijd of plaats. Er is alleen het landschap dat als een mysterieuze, zwijgende plek is verbeeld. De beelden van Wil Friesen roepen in sterke mate de suggestie op dat het landschap meer is dan het laat zien...

In zijn werken gaat het niet om de schoonheid van het landschap of de grootsheid van de natuur. Altijd vertonen zijn beelden imperfecties. Gebreken die volgens hem bijdragen aan de sfeer van de beelden. Volgens Wil Friesen is het wezen van het landschap de continuiteit van de natuur, feitelijk dus de kringloop van het leven. Het landschap kan door gebeurtenissen van de mens behoorlijk worden mishandeld. Maar deze aantasting wordt ontstegen, de kringloop herstelt zich en het landschap wordt (weer) doordrongen van zijn wezen. Wat er op een bepaalde plek ook is gebeurd, de natuur trekt er zich uiteindelijk niets van aan en vervolgt onverstoorbaar zijn cyclus.

Alle fotowerken worden volgens het analoge systeem gemaakt. Er wordt gebruik gemaakt van midden- en grootformaat camera's. Vaak wordt tijdens de opname al in het proces ingegrepen (bewegingen tijdens lange sluitertijden of meervoudige belichtingen). De films worden doorgaans standaard ontwikkeld. Het negatief is het bronmateriaal. Het uiteindelijk beeld ontstaat tijdens het afdrukproces in de donkere kamer. Daar wordt op allerlei manieren - bewust - afgeweken van de standaard. Toeval krijgt ruimte, wordt uitgedaagd, en wordt een belangrijke medespeler in de uiteindelijke beeldbepaling. De werken zijn daardoor altijd unicaten. Alle opnames en prints worden op zwartwit materiaal gemaakt. De definitieve barietprint wordt ten slotte handmatig ingekleurd met transparante olieverf.

Voor de derde keer dit jaar presenteert Wil Friesen een selectie uit zijn (recente) landschappen onder de titel Het landschap voorbij ... . In een steeds wisselende samenstelling worden in 2014 drie exposities samengesteld met werken waarin zijn landschappen centraal staan. De exposities worden verspreid over het land gehouden. De eerste twee hebben inmiddels plaatsgevonden (Oss en Rotterdam). De derde zal van 16 juli tm 4 oktober 2014 plaatsvinden in Foto 21 te Bredevoort.

De galerie is geopend woensdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.Wil Friesen
Wil Friesen


16 juli 2014 - 5 oktober 2014

Foto21Bredevoort
‘t Zand 21
7126 BG Bredevoort
0543-452006
info@foto21bredevoort.nl
www.foto21bredevoort.nl

Er is werk te zien van
Wil Friesen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Works in Color
10 april 2020 - 28 juni 2020, Amsterdam
Works in Color
Photographic Paintings
19 mei 2020 - 27 juni 2020, Eersel
Photographic Paintings
Being Human
5 september 2020 - 3 januari 2021, Den Haag
Being Human

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl