Vrijplaats bij MIJ

Museum IJsselstein (MIJ) staat in het teken van vrijplaatsen. Met de expositie Vrijplaats bij MIJ. Van vrijstad tot vrijheid in kunst en samenleving onderzoekt MIJ vrijplaatsen in hedendaagse kunst en maatschappij.

Ursula Jernberg, Aurora (2016)
Ursula Jernberg, Aurora (2016)

Het idee van een toevluchtsoord, een plek met eigen regels -een vrijplaats- staat aan de basis van deze tentoonstelling. IJsselstein was in de 16e eeuw een autonoom gebied, dat niet onder een provincie of de Staten-Generaal viel. Na het ontstaan van de republiek bleef IJsselstein zelfstandig. Hiermee was het in staat om eigen wetten en regels in te stellen en zelf belastingen te innen. Het werd een toevluchtsoord voor velen.Voor deze tentoonstelling maakt het museum gebruik van bijzondere locaties: de zestiende-eeuwse Kasteeltoren, de Stadhuiszolder, de Waag, de Openbare Bibliotheek, Coal.2 en diverse leegstaande winkelpanden in de historische binnenstad van IJsselstein. Binnen en buiten de Kasteeltoren zijn tal van werken van Atelier Van Lieshout te zien die een relatie hebben met de historie van IJsselstein.

In het museum is een documentaire van filmmaker Hito Steyerl te bekijken. Fotograaf Ursula Jernberg toont een intiem portret van de mens in relatie tot de natuur. Kunstenaar David Bernstein bouwde zijn Fiat Multipla om tot een sauna. De sauna wordt geplaatst op het plein voor het museum en is voor bezoekers van de tentoonstelling te gebruiken.

Kunstenaars Leonard van Munster, Jonas Wijtenburg en Rob Voerman (vanaf september), werken in de historische binnenstad van IJsselstein aan diverse projecten. De Stadhuiszolder waar werk van Jonas Wijtenburg te zien is, de oude Waag en diverse panden in de binnenstad maken met installaties van Su Tomesen, studenten van de HKU, Frank Koolen & Kasper Jakobs een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling uit.

Expositieruimte COAL.2 exposeert een project van kunstenaar Henk Wijnen. Wijnen heeft in samenwerking met Museum IJsselstein tevens een divers filmprogramma samengesteld. Dit is in september 2019 te zien in het Fulcotheater van IJsselstein.

In de maanden september en oktober krijgt de expositie het karakter van een manifestatie. Tijdens de manifestatie is het museum een werkplaats en ontmoetingsplek. De nadruk ligt dan op een rijk programma van lezingen, dialoogtafels, diners en filmvertoningen. Ook hier staat het begrip vrijheid centraal.Schrijversresidentie Mister Motley vervult hierbij ook een rol.

8 juni 2019 - 13 oktober 2019

Museum IJsselstein
Walkade 2-4
3401 DS IJsselstein
030-6886800
info@museumijsselstein.nl
www.museumijsselstein.nl
@MIJmuseum (twitter)
Het museum is geopend woensdag t/m zondag van 13.00- 17.00 uur. Het museum is gesloten op 24, 25 en 31 december, 1 januari, eerste paasdag en eerste pinksterdag. Het museum is geopend op tweede kerstdag, tweede paasdag en tweede pinksterdag.

Er is werk te zien van
Atelier Van Lieshout
David Bernstein
Rogeria Burgers
Johan Grimonprez
Sven Signe den Hartogh
Manon van Hoeckel
Ursula Jernberg
Frank Koolen & Kasper Jacobs
Leonard van Munster
Merapi Obermayer
Fedor van Rossem
Hito Steyerl
Su Tomesen
Rob Voerman
Henk Wijnen
Jonas Wijtenburg

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

The Lobby Experience
, online expositie
The Lobby Experience
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl