Works in Color

Vivian Maier (New York, 1926-2009) was werkzaam als kinderoppas maar fotografeerde gedurende haar hele leven, zonder dat iemand uit haar omgeving ooit het resultaat hiervan zag. Haar werk werd pas na haar dood ontdekt toen een doos met negatieven op een lokale veiling werd aangeboden en vervolgens direct een wereldwijd sensatie veroorzaakte. Het indrukwekkende oeuvre van Maier kan zich meten met beroemde tijdgenoten.

Vivian Maier, Location unknown, 1956, Estate of Vivian Maier, Courtesy Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, New York
Vivian Maier, Location unknown, 1956, Estate of Vivian Maier, Courtesy Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, New York (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Vivian Maier werd voornamelijk bekend om haar zwart-witfoto's. In deze tentoonstelling zal een onbekender deel van haar oeuvre te zien zijn: ruim 60 kleurenfoto's uit de periode 1956-1986. Veelal maakte Maier momentopnamen van het dagelijks leven. De foto's in de tentoonstelling tonen het straatbeeld van Chicago, - de stad waar Maier een groot deel van haar leven woonde - mensen, objecten, billboards en winkeletalages. Haar werk in kleur lijkt wat speelser en meer tongue in cheek dan haar zwart-wit werk. Dat komt ook omdat ze een andere camera voor haar kleurenfoto's gebruikte: namelijk een Leica in plaats van een Rolleiflex.Vivian Maier werd geboren in de VS als dochter van een Franse moeder en Oostenrijkse vader. Haar ouders verdwenen vroeg uit haar leven waardoor ze snel op eigen benen moest staan. Vanaf 1951 begon ze als nanny te werken en bleef dit voor de rest van haar leven doen. Haar fotografische werk concentreerde zich op sociale onderwerpen: het straatleven, minder bedeelden en immigranten. Ze experimenteerde steeds meer met kleurenfilm, wat tot een abstractere benadering van haar fotografie leidde.

Bij een welgestelde familie in Chicago bij wie ze in 1956 introk, kreeg Maier haar eigen badkamer, die haar eerste eigen donkere kamer werd. Toen de kinderen volwassen werden in de jaren '70, was Maier gedwongen werk te zoeken bij andere families, zodat ze haar filmmateriaal niet meer kon ontwikkelen en de filmrolletjes zich begonnen op te stapelen. Financiële zorgen en het gebrek aan een vast dak boven haar hoofd leidden ertoe dat Maier haar camera uiteindelijk definitief moest neerleggen en haar spullen in een opslag belandden. Haar fotografische archief raakte langzaam in de vergetelheid, totdat het wegens wanbetaling werd geveild in 2007. Pas nadat het in bezit kwam van de Amerikaanse verzamelaar John Maloof, die het nader liet onderzoeken, werd de ongelooflijke kwaliteit van haar werk duidelijk.

Het genre van de Amerikaanse straatfotografie wordt voornamelijk gedomineerd door fotografen als Robert Frank, Joel Meyerowitz en Lee Friedlander. De observerende blik van Maier als een onbekende buitenstaander (ze bracht een groot deel van haar jeugd in Frankrijk door) en als vrouw, is een belangrijke aanvulling op de canon van de fotografie.

10 april 2020 - 13 september 2020

Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
020-5516500
info@foam.org
www.foam.org
@foam_amsterdam (twitter)
Het museum is dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur en op donderdag en vrijdag van 10.00-21.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Vivian Maier

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Fotomonument Srebrenica
21 november 2020 - 14 januari 2021, Vijfhuizen
Fotomonument Srebrenica
The Rolling Stones - Unzipped
20 november 2020 - 28 februari 2021, Groningen
The Rolling Stones - Unzipped

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl