Vijf jaar foto's van verstild Amsterdam

3 maart 2020 - 27 maart 2020

De Amsterdamse fotograaf en beeldend kunstenaar Jan Allis maakte de afgelopen vijf jaar honderden ochtendwandelingen door een bijna leeg en verstild Amsterdam en fotografeerde in alle vroegte de langzaam ontwakende stad. Zowel nieuw als eerder geëxposeerd werk is dit voorjaar bijeengebracht in de sfeervolle zeventiende-eeuwse Amstelkerk in Amsterdam. Vanaf zijn woonboot aan de Marnixkade vertrekt Jan Allis nog voor de zon opkomt richting het IJ om zijn favoriete onderwerpen te fotograferen: herfstbladeren in een gracht, het ochtendlicht tegen de grachtenpanden of de veerpont over het IJ. Hiermee toont hij de schoonheid van een Amsterdam zonder mensenmassa.

Jan Allis
Jan Allis

Onder de ruim veertig tentoongestelde werken selecteerde Allis ook twaalf nieuwe foto's. In dit recente werk staat de mens meer centraal. Een jogger in de mist, de schoonmakers op straat, een machinist op weg naar het station. 'Het zijn de verstilde, bijna eenzame momenten waar ik in mijn werk naar zoek. Deze vroege vogels vallen des te meer op tegen de lege achtergrond van de stad. In een langzaam ontwakend Amsterdam zetten zij de decorstukken van het leven klaar,' aldus Allis.



Jan Allis (Amsterdam, 1945) leerde tekenen van sergeant-majoor Vogel tijdens zijn diensttijd in Eindhoven en studeerde daarna aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Tot 2010 werkte hij als creatief therapeut in de psychiatrie. Allis laat zich in zijn werk vooral inspireren door de Amsterdamse stadsgezichten van Witsen, Breitner en Jacob Olie. Over zijn succesvolle expositie Verstilling in Amsterdam (2019) schreef NRC: 'De sfeervolle plaatjes laten je met andere ogen naar de stad kijken - en wat blijkt ze dan weer mooi te zijn.'

3 maart 2020 - 27 maart 2020

Amstelkerk
Amstelveld 10
1017 JD Amsterdam
020-5200060
info@stadsherstel.nl
www.stadsherstel.nl/60/amstelkerk
Geopend maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Jan Allis

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!







Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl