Vereeuwigd, 1913-2013 - In het voetspoor van Frans Hals

De Hallen Haarlem presenteert deze zomer een groot overzicht van moderne en hedendaagse Nederlandse portretkunst uit de afgelopen 100 jaar. Bekende kunstenaars komen aan bod: Isaac Israels, Carel Willink, Paul Citroen, Jan Toorop, Jan Sluijters, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas en vele anderen. Naast schilderkunst en beeldhouwkunst zijn ook videokunst en fotografie te zien. De tentoonstelling wordt georganiseerd ter gelegenheid van het Frans Hals Jaar 2013, waarin het Frans Hals Museum zijn 100-jarig bestaan viert.

Vernieuwing en diversiteit
De Nederlandse portretkunst beleefde in de Gouden Eeuw hoogtepunten met vernieuwende schilders als Frans Hals en Rembrandt. Na een lange periode waarin de portretkunst vrij traditioneel en realistisch van aard was, deden werkelijke vernieuwingen en persoonlijke benaderingen zich pas weer rond 1900 voor. Isaac Israels viel op door een eigen, virtuoze variant op het impressionisme, Jan Toorop en Paul Citroen experimenteerden met expressionistische en fijnrealistische stijlvormen, en Carel Willink en Pyke Koch ontwikkelden hun magisch-realisme. Grote expressionisten als Jan Sluijters en Kees van Dongen wisten veel dynamiek aan hun portretten mee te geven. Kunstenaars als Koos Breukel, Rineke Dijkstra en Bas Jan Ader zetten fotografie en filmtechnieken in om de portretkunst nieuwe dimensies te geven.

De tentoonstelling in De Hallen Haarlem beslaat alle zalen en telt circa 130 werken uit museale en particuliere verzamelingen. Wat de indeling van de tentoonstelling betreft, is gekozen voor de portretsoorten die eerder door Frans Hals werden verkend: van kinderportretten, afbeeldingen van echtparen en groepsportretten, tot portretten van kunstenaars en van sociaal buitengesloten mensen.

Publicatie
Vereeuwigd, 1913-2013 - In het voetspoor van Frans Hals is de zevende tentoonstelling in de De Hallen Haarlem Zomerserie, en wordt begeleid door een ruim geïllustreerde catalogus (ISBN: 978-94-90198-12-1). De publicatie is voor 15 euro te koop in de museumwinkel.

De openingstijden van De Hallen zijn dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur en zon- en feestdagen van 12.00-17.00 uur.Rineke Dijkstra, Tiergarten, Berlijn, 4 juli 1999
Rineke Dijkstra, Tiergarten, Berlijn, 4 juli 1999 (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


8 juni 2013 - 25 augustus 2013

De Hallen Haarlem
Grote Markt 16
2011 RD Haarlem
023-5115775
dehallen@dehallen.nl
www.dehallen.nl
@dehallenhaarlem (twitter)

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Isaac Israels
Carel Willink
Paul Citroen
Jan Toorop
Jan Sluijters
Rineke Dijkstra
Marlene Dumas
Koos Breukel
Bas Jan Ader

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

PAN in perspectief
25 november 2020 - 28 november 2020, Naarden
PAN in perspectief
The Living Room
23 november 2020 - 23 december 2020, Amsterdam
The Living Room
The Rolling Stones - Unzipped
20 november 2020 - 28 februari 2021, Groningen
The Rolling Stones - Unzipped

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl