Vanaf de straat gezien

De tentoonstelling Vanaf de straat gezien laat een tijdsdocument van Doetinchem in foto’s zien. Negen fotografen uit de regio, waaronder Ton van Vliet, Jeroen Peters en Heidi Otten, hebben in opdracht van het Stadsmuseum, foto’s gemaakt die het hedendaagse Doetinchem weergeven. Inspiratiebron van het project is Louis Putman, die in de jaren ’60 als amateurfotograaf honderden foto’s van de straten van Doetinchem maakte. Hiermee legde hij een tijdsbeeld van de stad in de jaren zestig vast. Resultaat van de opdracht nu is een tijdsbeeld van Doetinchem in 2014 bestaande uit verschillende series met onderwerpen als industrieterreinen, koopzondag, verval en nieuwbouw en de groene grens.

Aan de tentoonstelling nemen deel Ton van Vliet, Heidi Otten, Jeroen Peters, Rob Karstens, Daan Witjes, Anita Broda, Jessica de Lepper, Laura Heusinkveld en Laurence Delderfield. Zij hebben ieder een eigen deel/onderwerp van Doetinchem (inclusief Gaanderen en Wehl) gefotografeerd en laten hun tijdsdocument in hun eigen stijl en met een eigen invalshoek zien. Bijvoorbeeld door een keuze te maken tussen zwart/wit of kleur. Voor de kijker zal het Doetinchem van nu soms heel herkenbaar zijn en soms zal hij nog eens goed naar de foto moeten kijken om te kunnen ontdekken over welk stukje stad het gaat. Jeroen Peters maakte een serie over de tientallen supermarkten die Doetinchem heeft en waarvoor elk jaar door middel van loting wordt beslist welke op zondag geopend mogen zijn. Heidi Otten kiest voor plekken die in de toekomst zullen verdwijnen en plekken die nog zullen verschijnen. Heidi: ‘In mijn fotografie wil ik dát laten zien wat een ander ook kan zien, maar vanuit mijn eigen gedachtes en beleving in beeld gebracht’. Schemer en volle maan geven de gefotografeerde plekken hun laatste kleurrijke palet voordat zij verdwenen zijn.Haar serie over verval en nieuwbouw is getiteld: Before midnight/before sunrise.

In de jaren ’60 maakte Louis Putman honderden foto’s van Doetinchem. Als amateurfotograaf bezocht hij Doetinchem regelmatig en fotografeerde hij praktisch alle straten van Doetinchem in een periode waarin de stad in ontwikkeling was. (Na de tweede wereldoorlog was Doetinchem lange tijd in een fase van wederopbouw.) Hiermee legde hij een tijdsbeeld van de stad in de jaren zestig vast. Het Stadsmuseum kreeg van dhr. Putman de negatieven van zijn foto’s en heeft hiermee een uniek tijdsdocument in bezit. Alle foto’s zijn inmiddels afgedrukt en gedigitaliseerd en te bekijken in de het museum. Bijna zestig jaar later is Doetinchem een heel andere stad dan Putman in de jaren ’60 fotografeerde. Het Stadsmuseum Doetinchem maakt daarom deze fototentoonstelling waarbij fotografen een huidig beeld van Doetinchem vastleggen.

De openingstijden van het museum zijn dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur en zondag van 13.00-17.00 uur. Het museum is gesloten op 1 januari, 1e paasdag, 1e pinksterdag en 1e kerstdag.sLaurence Delderfield
Laurence Delderfield


4 juli 2014 - 31 augustus 2014

Stadsmuseum Doetinchem
Grutstraat 27
7001 BW Doetinchem
0314-335557
stadsmuseum@tiscali.nl

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Ton van Vliet
Heidi Otten
Jeroen Peters
Rob Karstens
Daan Witjes
Anita Broda
Jessica de Lepper
Laura Heusinkveld
Laurence Delderfield

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

View from my window
november 2020, fotoboek
View from my window
Jarige navels
, online expositie
Jarige navels
Corona verstilt Italië
, online expositie
Corona verstilt Italië
Under the surface
, online expositie
Under the surface
Fotografie van (on)werkelijkheid
, online expositie
Fotografie van (on)werkelijkheid
De kus
januari 2021, fotoboek
De kus
Unfolding Ambiguity
, online expositie
Unfolding Ambiguity
Schuin fotograferen: de stijl van Wilmar Dik
, online expositie
Schuin fotograferen: de stijl van Wilmar Dik
Pandemie
, online expositie
Pandemie
Hou je Haags
15 december 2020 - 29 maart 2021, Den Haag
Hou je Haags

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl