Van Waveren. Een overdonderende familiegeschiedenis

12 december 2015 - 13 maart 2016

De Kunsthal Rotterdam presenteert in samenwerking met film- en documentairemaker Wim van der Aar een tentoonstelling rondom de opkomst en ondergang van de excentrieke Nederlandse familie Van Waveren.

Van Waveren familiealbum, Ben van Waveren op motor
Van Waveren familiealbum, Ben van Waveren op motor

Als Van der Aar in 1996 een doos met zestig uur geluidstapes op het Waterlooplein vindt met daarop de meest vreemde telefoongesprekken, gaat hij op zoek naar de herkomst ervan. Hij stuit op ene Guido van Waveren, telg uit een roemruchte bloembollenfamilie uit Heemstede. Het is het begin van een grootschalig onderzoek naar een familie met een verhaal.De werkelijke familie Van Waveren
Wim van der Aar legt een groot archief aan, wordt door de VPRO in 2012 uitgenodigd er een documentaire van te maken, De Van Waverentapes, en door het Ro theater in 2015 voor een voorstelling Van Waveren, de ondergang van een Hollandse familie. In de Kunsthal is het derde deel van zijn onderzoek te zien. De fototentoonstelling richt zich met meer dan 60 originele en opgeblazen familiekiekjes op Ben van Waveren (1928), neef van Guido en zoon van de enigszins omstreden Frank van Waveren. In de Kunsthal krijgen bezoekers eindelijk de werkelijke familie Van Waveren te zien. De familiegeschiedenis van Van Waveren neemt in 1930 een wending als pater familias Theodoor van Waveren - succesvol bloembollenteler - zijn testament opmaakt en zijn bollenimperium, dat zich uitstrekt van Heemstede tot aan de uithoeken van de Sovjet Unie en de Verenigde Staten, verdeelt onder zijn vier zonen Tup, Tom, Frank en Erlo. Een erfenis die de zonen dwingt om zijn onderneming vol ambitie en bravoure voort te zetten. Echter de Tweede Wereldoorlog staat voor de deur en faillissementen van onderdelen van de holding die zij aangaan, laten niet lang op zich wachten.

Verloren bezittingen
De foto’s uit Ben van Waveren familiealbums laten kiekjes zien van een bijzonder goed gesitueerde familie. Zijn vader Frank zet zijn opa Theodoors erwtenbedrijf in Oost-Duitsland voort. Zijn joodse moeder Celestine zorgt ervoor dat het het gezin nergens aan ontbreekt. Als Hitlers Führererlass bepaalt dat wie het land verlaat zijn rechten en vermogen verliest en een meerderheid van stemmen in buitenlands kapitaal (zoals de holding van de Van Waverens) verbiedt, verandert de situatie in Bens leven drastisch. Hoewel Frank een deel van zijn kapitaal door de oorlog heen weet te loodsen, raakt hij vrouw en bedrijf kwijt. Als hij overlijdt gaat zijn tweede vrouw Gerda er met het geld vandoor en moet Ben van Waveren zich zeventien jaar lang inspannen om de onteigende bezittingen van zijn vader terug te krijgen.

De opening van de tentoonstelling is zaterdag 12 december om 17.30 uur.

12 december 2015 - 13 maart 2016

Kunsthal
Museumpark, Westzeedijk 341
3015 AA Rotterdam
010-4400301
communicatie@kunsthal.nl
www.kunsthal.nl
De openingstijden van de Kunsthal zijn dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur en zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Max Pinckers - Double Bind
26 november 2021 - 13 maart 2022, Antwerpen
Max Pinckers - Double Bind
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
fotoboek (verschijningsdatum 1 december),
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
Indian Photo Festival
19 november 2021 - 19 december 2021, Hyderabad (India)
Indian Photo Festival

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl