Fotografie geïnspireerd door Van Gogh

Hans de Kort en Karin Borghouts hebben zich laten inspireren door Van Goghs leven en werk. Hans de Kort presenteert zijn werk onder de titel No photos from Van Gogh en Karin Borghouts onder de titel Vincent was here. Hans de Kort, Head of a Skeleton with a Burning Cigarette, 2019, Collodion tintype

Hans de Kort, Head of a Skeleton with a Burning Cigarette, 2019, Collodion tintype (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Hans de Kort (Nederland, 1963) fotografeert in de 'natte plaat collodium' techniek. Deze klassieke methode waarbij een unieke afbeelding wordt gemaakt op glas of metaal bestond reeds in Van Goghs kindertijd. De Kort heeft dan ook de plekken uit Vincents jeugd bezocht en daar met een houten balg camera beelden vastgelegd van de grafsteen van zijn doodgeboren broertje, de bloesemboom in de tuin van het geboortehuis en zonnebloemen uit de moestuin bij de protestantse kerk. Daarnaast heeft hij in zijn studio stillevens gecomponeerd naar aanleiding van Van Goghs schilderijen van twee werkmansschoenen, een opgezette vleerhond en de kop van een skelet met brandende sigaret. Omdat Vincent zelf een afkeer had van de kleurloze fotografie heeft De Kort zijn reeks getiteld No photos from Van Gogh. Voor de gelegenheid biedt hij gesigneerde zoutdrukken aan in een gelimiteerde oplage.Karin Borghouts (België, 1959) raakte gefascineerd door Van Gogh na het fotograferen van een reproductie van een schilderij van hem in het verbrande huis van haar ouders. Dit vormde het begin van een langdurige reis in de voetsporen van Van Gogh. Uiteraard begon die in zijn geboorteplaats Zundert, waar ze niet alleen het kerkje en landschappen vastlegde, maar ook een uitgebreide fotoserie maakte van het huis van Vincents peettantes dat gesloopt wordt. Haar omzwervingen brachten haar verder in de Borinage, Nuenen, Parijs, Arles, Saint-Rémy-de-Provence en Auvers-sur-Oise. De beelden van deze locaties vulde ze aan met fotografische interpretaties van zijn stillevens en zijn gebundeld in de publicatie Vincent was here, uitgegeven door Ronny Van de Velde. Dit boek, dat een mooi vervolg is op de eerdere publicaties van Emmy Andriesse (1953) en Paul Huf (1990), vormt een kunstwerk op zich. Tijdens de tentoonstelling wordt een speciale editie aangeboden met een gesigneerde print van Borghouts.

16 februari 2020 - 14 juni 2020 (gesloten t/m 31 mei)

Vincent van Goghhuis
Markt 26-27
4881 CN Zundert
0765978590
vincent@vangoghhuis.com
www.vangoghhuis.com
@vangoghzundert (twitter)
Het Vincent van GoghHuis is geopend woensdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en zaterdag en zondag van12.00-17.00 uur. Van april t/m september ook van 10.00-17.00 uur. Gesloten op nieuwjaarsdag, 1e paasdag, koningsdag, corsozondag en 1e kerstdag.

Er is werk te zien van
Hans de Kort
Karin Borghouts

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Freckles & More
11 juli 2020 - 27 september 2020, Zutphen
Freckles & More
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
18 juli 2020 - 20 september 2020, Heerenveen
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl