Fading Borders

13 september 2009 - 31 januari 2010
In het kader van de viering van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Japan opent op 13 september 2009 de tentoonstelling Fading Borders in Museum Volkenkunde te Leiden. Bezoekers krijgen een intieme blik op de samensmelting van deze twee werelden, gezien door het oog van fotograaf Lucienne van der Mijle. De tentoonstelling Fading Borders bestaat uit een serie dubbelportretten van Japans/Nederlandse koppels die in Nederland wonen en werken en van Nederlands/Japanse koppels die in Japan wonen en werken. Juist het contrast tussen de verschillende culturen is voor veel gemengde koppels dat wat hen bindt. Een ogenschijnlijke tegenstelling creëert fascinatie en inspiratie.

Van der Mijle onderstreept het gevoel van verbintenis door de portretten af te wisselen met geënsceneerde beelden, waarop zij de contrasten tussen de Japanse en Westerse cultuur met een knipoog in beeld brengt. De oorspronkelijke inspiratiebron voor het project is het beeld waarop twee dames, de Nederlandse met eetstokjes in haar opgestoken haar en de Japanse met een zilveren lepel en vork in het haar. Een Japanse vriendin van Lucienne merkte ooit op dat ze het zo vreemd vond dat sommige westerse vrouwen eetstokjes in hun haar deden: ‘Wij doen toch ook geen lepel en vork in ons haar‘.

Lucienne van der Mijle volgde haar opleiding o.a. aan de fotoacademie in Amsterdam. Eerder maakte zij een documentaire waarin het leven van een Japanse en een Nederlandse vissersfamilie naast elkaar in beeld zijn gebracht. Die serie werd eveneens geproduceerd in het kader van het 400-jarig bestaan van de betrekkingen tussen Nederland en Japan. Van der Mijle‘s interesse voor Japan stamt uit het midden van de jaren '80. Meerdere reizen naar Japan leidden tot verdere verdieping in die cultuur.

Openingstijden van het museum zijn dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. Gesloten op maandagen en op 3 oktober, 25 december, 1 januari en 30 april.Lucienne van der Mijle
Lucienne van der Mijle (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


13 september 2009 - 31 januari 2010

Rijksmuseum Volkenkunde
Steenstraat 1
2312 BS Leiden
071-5168800
info@volkenkunde.nl
www.volkenkunde.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. In de schoolvakanties ook geopend op maandag, gesloten op 1 januari (nieuwjaarsdag), 27 april (Koningsdag), 3 oktober (Leids ontzet) en 25 december (1e kerstdag).
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Lucienne van der Mijle

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

... van Tijd & Eeuwigheid ...
26 februari 2021 - 2 april 2021, Oosterhout
... van Tijd & Eeuwigheid ...
Solitaire
, online expositie
Solitaire
Landschappen
, online expositie
Landschappen
Veerkracht
1 februari 2021 - 31 maart 2021, Venlo
Veerkracht
Portretten
, online expositie
Portretten
Symbolen van klimaatverandering en hoop
, online expositie
Symbolen van klimaatverandering en hoop
Fotocollectief Utrecht
, online expositie
Fotocollectief Utrecht
Webinar met Rogier van 't Slot
3 maart 2021 (20.00 uur), Online
Webinar met Rogier van 't Slot
The Music I Saw
, online
The Music I Saw
Three Little Birds
28 januari 2021 - 4 april 2021, Amsterdam
Three Little Birds

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl