Unter dem Baum

De tentoonstelling is een eerbetoon van vrienden aan kunsthistoricus en oprichter van het Instituut voor Concrete Materie (ICM) Frido Troost (1960-2013). Het ICM was een foto-antiquariaat dat Frido met zijn jeugdvriend Gilles Krantz in het jaar 2000 opende in een oude smederij in de binnenstad van Haarlem. Al gauw was het een van de belangrijkste archief- en ontmoetingsplaatsen voor verzamelaars van oude fotografie en voor iedereen met interesse in fotografie uit het pre-digitale, analoge tijdperk.

Henze Boekhout, Breitner in het ICM, ca. 2003
Henze Boekhout, Breitner in het ICM, ca. 2003

Om een nieuwe impuls aan het foto-antiquariaat te geven besloten Frido Troost en Corinne Bonsma in 2011 kunstenaars uit te nodigen tentoonstellingen te maken als ode aan de inspirerende kracht van de fotogeschiedenis, waarbij ze met hun eigen werk op het archief reageerden en verbanden legden of nieuw werk maakten. Deze serie tentoonstellingen kreeg de titel Unter dem Baum. Het project hield abrupt op met het overlijden van Frido, waarop het ICM in 2013 voorgoed zijn deuren sloot.Het archief en de inboedel van het ICM heeft een nieuwe eigenaar gevonden in Londen, namelijk het Archive of Modern Conflict (AMC). Ter herinnering aan Frido besloot Corinne in de Vishal nog één keer een Unter dem Baum te maken met de kunstenaars die een tentoonstelling voor het ICM hadden gemaakt en degenen die nog op de lijst stonden om in het ICM te exposeren.

Deze expositie gaat over kijken naar de wereld en verzamelen. Tijdens de expositie worden de dia's getoond van de kunstgeschiedenislessen die Frido op de Rietveld Academie gaf. Studenten kozen hiervoor hun belangrijkste beelden uit de dia's die Frido de afdeling fotografie naliet.

In de videoruimte wordt de film Staphorst van Arnoud Holleman getoond. Voor deze film is 'found footage' van film uit de late jaren vijftig gebruikt. Vanwege het tweede Bijbelse gebod draaien vrouwen en kinderen in Staphorster klederdracht zich weg van de camera - en dus ook van de kijker.

De tentoonstelling wordt op zondag 8 mei om 16.30 uur geopend door Merel Bem, schrijfster en journaliste.

23 april 2016 - 29 mei 2016

De Vishal
Grote Markt 20
2011 RD Haarlem
023-5326856
info@devishal.nl
www.devishal.nl
@DeVishalHaarlem (twitter)
De openingstijden van De Vishal zijn dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur en zondag van 13.00-17.00 uur. De Vishal is gesloten op 1e en 2e kerstdag, paasdag en pinksterdag, koningsdag, 5 mei en 1 januari.

Er is werk te zien van
Ruth van Beek
Corinne Bonsma
Henze Boekhout
Koos Breukel
Eli Content
Charlotte Dumas
Ksenia Galiaeva
Frido's History Lessons
a Slide Archive
Rietveld Academie
Arnoud Holleman
Anna de Jong
Erik Kessels
Paul Kooiker
Pollys Pictures Show
Johannes Schwartz
Harold Strak
Erik van de Weijde
Luuk Wilmering
Willem van Zoetendaal
Dirk Kome

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Freckles & More
11 juli 2020 - 27 september 2020, Zutphen
Freckles & More
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
18 juli 2020 - 20 september 2020, Heerenveen
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl