Ulay | Polaroids

23 januari 2015 - 1 mei 2016

Het Nederlands Fotomuseum presenteert het werk van de internationaal gerenommeerde kunstenaar Ulay in de eerste tentoonstelling ooit die geheel is gewijd aan zijn Polaroids. De tentoonstelling Ulay | Polaroids laat zowel vroeg als zeer recent werk zien, waaronder een aantal werken afkomstig uit de Rabo Kunstcollectie.

Ulay, S'he, 1973, uit de serie Renais sense, Auto-Polaroid type SX-70, 7.9 x 7.9 cm, collectie kunstenaar (Een editie uit de serie S'he is onderdeel van de Rabo Kunstcollectie)
Ulay, S'he, 1973, uit de serie Renais sense, Auto-Polaroid type SX-70, 7.9 x 7.9 cm, collectie kunstenaar (Een editie uit de serie S'he is onderdeel van de Rabo Kunstcollectie) (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Beeldend kunstenaar Ulay (geb. Frank Uwe Laysiepen, Solingen, Duitsland, 1943) is een pionier op het gebied van Polaroidfotografie en staat bekend om zijn bijzondere experimenten met deze techniek. Zo ontwikkelde hij de zogenaamde Polagrammen: levensgrote Polaroids waarvoor hij letterlijk in een groot-formaatcamera stapte. Eén Polaroidwerk van zijn hand is van afmeting zelfs groter dan 2,5 meter.Ulay maakte kennis met Polaroid toen hij eind jaren zestig in Amsterdam kwam wonen. Door zijn technische aanleg en kennis werd hij al snel een belangrijk specialist en adviseur. Van de fabrikant kreeg hij bijna onbeperkt filmmateriaal en mocht hij met de nieuwste camera's werken. Aan het begin van de jaren zeventig begon Ulay een zeer persoonlijk onderzoek naar zijn eigen identiteit in relatie tot, onder andere, sociale conventies en het spanningsveld tussen man en vrouw. De instant-fotografie van Polaroid sloot naadloos aan bij zijn behoefte om zijn performances direct vast te leggen. Hij voerde talloze handelingen uit waarbij hij zich verkleedde of schminkte en die hij onvermoeibaar met de Polaroidcamera vastlegde, meestal in de vorm van series die hij Auto-Polaroids noemde.

Halverwege de jaren zeventig startte Ulay met Marina Abramovi een periode van fysiek en psychologisch radicale performances. Eind jaren tachtig kwam er een einde aan zowel hun artistieke als hun liefdesrelatie. Ulay richtte zich daarna opnieuw intensief op Polaroidfotografie maar plaatste niet langer alleen zichzelf voor de camera. Het identiteitsvraagstuk bleef centraal staan, maar nu richtte hij daarvoor zijn camera op talloze individuen, afkomstig uit verschillende sociale groepen. Hij maakte portretten van onder andere: Aboriginals in Australië, thuislozen in New York, jongeren in Dordrecht, bezoekers van de Albert Cuypmarkt in Amsterdam en jonge modellen in Chisinau (Moldavië).

Zijn meer recente werk richt zich op het belang van water voor het voortbestaan van het leven op aarde. Ulay's werk bevindt zich inmiddels in vele internationale collecties van zowel musea, bedrijven als privéverzamelaars. Rabo Kunstcollectie.

Bij de tentoonstelling verschijnt bij Valiz de Engelstalige publicatie What Is This Thing Called Polaroid, waarin kennis op het gebied van conservering en restauratie van Polaroidfotografie centraal staat. Ook wordt er aandacht besteed aan wat Ulay heeft betekend voor het medium Polaroid en vice versa. De teksten zijn van Frits Gierstberg (curator Nederlands Fotomuseum) en Katrin Pietsch (restaurator Nederlands Fotomuseum).

23 januari 2015 - 1 mei 2016

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010-2030405
info@nederlandsfotomuseum.nl
www.nederlandsfotomuseum.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Max Pinckers - Double Bind
26 november 2021 - 13 maart 2022, Antwerpen
Max Pinckers - Double Bind
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
fotoboek (verschijningsdatum 1 december),
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
Indian Photo Festival
19 november 2021 - 19 december 2021, Hyderabad (India)
Indian Photo Festival

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl