Ubuntu, I Am because We Are

Melkweg Expo en Unseen Amsterdam presenteren samen de expositie en book launch van Ubuntu, I Am because We Are van Rebecca Fertinel.

Rebecca Fertinel, Ubuntu, I Am because We Are
Rebecca Fertinel, Ubuntu, I Am because We Are (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Gefascineerd door het concept Ubuntu - je wordt pas mens door een verbondenheid met alles en iedereen - legde fotograaf Rebecca Fertinel de belangrijke familiegebeurtenissen van een Congolese familie in België vast. Ze fotografeert de momenten wanneer de tradities het meest aanwezig zijn en de groepsidentiteit het sterkst. Met de dummy van het project Ubuntu, I Am because We Are won Rebecca Fertinel in 2018 de Unseen Dummy Award en dus een publicatie bij Lecturis. Zeven maanden later is het boek klaar en presenteren Melkweg Expo en Unseen vrijdag 3 mei de book launch met een expositie en voorafgaand een fotografie talk.I Am because We Are. Dat is de vrije vertaling van Ubuntu, een levenshouding waarbij de verbinding van jou als mens met je medemens centraal staat. In augustus 2015 werd fotograaf Rebecca Fertinel uitgenodigd op een Congolese bruiloft in België. Daar maakte ze kennis met de warme Congolese gemeenschap en Ubuntu. Gefascineerd door het concept Ubuntu besluit Rebecca in haar karakteristieke zwart-witstijl de belangrijke familiegebeurtenissen te fotograferen. Rebecca legt deze momenten vast in snapshots als rake observatie van intieme momenten.

Rebecca's interesse ligt bij de verhouding tussen het individu en de groepsidentiteit. In deze fotografische documentaire onderzoekt ze het verlangen om in een veranderende omgeving een groepsidentiteit in stand te houden en Ubuntu. Iedereen in een gelijkaardige situatie heeft wel eens ervaren hoe je enerzijds wil bijdragen aan de tradities, maar anderzijds ook je voeling verliest met oude gewoontes en tradities omdat je in een andere tijd en omgeving bent opgegroeid.

Voorafgaand aan de opening en book launch organiseren Unseen en Melkweg Expo een fotografie talk over het concept Ubuntu en Rebbeca's project. Schrijver en journalist Babah Tarawally geeft een inleiding over Ubuntu met een les van zijn grootmoeder: 'it takes a village to raise a child'. Daarna gaat fotograaf Rebecca Fertinel in gesprek met Priscilla Macintosh, concept designer voor community based kunstprojecten, en Natasha Razi over Ubuntu en Rebecca's fotoserie. Wat betekent Ubuntu voor hen? Verliezen nieuwe generaties hun tradities? Wat is de relatie tussen een individu en de indentiteit van een groep en hoe breng je als fotograaf tradities in beeld? Het gesprek wordt gemodereerd door Natasha Razi van het Brusselse vrouwencollectief Praat met Mij, dat door gesprek interculturele verbondenheid wil vergroten en taboes rond socioculturele vragen verkleinen.

Rebecca: 'Het maken van deze fotoreeks gaf mij het gevoel deel uit te maken van een groep. Dat was een waardevol gevoel, dat ik niet kende van mijn eigen leven. Iedereen zoekt zijn plaats in het leven. Daarin schuilt voor mij de schoonheid van Ubuntu.'

4 mei 2019 - 19 mei 2019

Melkweg Expo
Marnixstraat 409
1017 PJ Amsterdam
020-5318181
expo@melkweg.nl
www.melkweg.nl
@melkweg (twitter)
De galerie is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-23.00 uur.

Er is werk te zien van
Rebecca Fertinel

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Freckles & More
11 juli 2020 - 27 september 2020, Zutphen
Freckles & More
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
18 juli 2020 - 20 september 2020, Heerenveen
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl