Beeldbank van de oranjekoek

Echte Fryske Oranjekoeke is onlosmakelijk verbonden met de Friese cultuur. En hoewel Friezen vaak als nuchter worden omschreven, lijkt dat niet op te gaan voor de bakkers in deze provincie. Met glazuur, crème, slagroom en verschillende eetbare decoraties maken ze ware kunstwerkjes van deze lekkernij. Dé oranjekoek bestaat niet. Ze heeft, net als de Friese identiteit, vele nuances. Fotografe Tryntsje Nauta heeft op een haast encyclopedische manier alle oranjekoeken van Friese, ambachtelijk werkende bakkers in kaart gebracht en gebundeld in het fotoboek Oranjekoek, gepubliceerd door uitgeverij Bornmeer. Ze vestigt hiermee de aandacht op een stuk culinair erfgoed dat langzaam aan diversiteit inboet. Ze legt dit bovendien vast voor de toekomst. Op 19 december vindt de lancering van het boek plaats in de lounge van het Fotomuseum Den Haag. Er wordt dan een exemplaar overhandigd aan Menno, winnaar van Heel Holland Bakt 2014. Vanaf deze datum is in de lounge een selectie van Nauta’s foto’s te zien.

Oranjekoek heeft een lange historie. Dit best bewaarde geheim van iedere bakker in de provincie ontleent zijn naam aan een van de belangrijkste ingrediënten; sinaasappelsnippers. Omdat ons land pas in de 17e eeuw kennismaakte met sinaasappels weten we dat de koek na die tijd voor het eerst is gebakken. Vele Friezen genieten ook vandaag de dag nog regelmatig van deze koek, die wordt gezien als een belangrijk symbool van de Friese cultuur. Er wordt graag gediscussieerd over welke bakker de beste oranjekoek bakt of over de vraag of traditionele crème of slagroom lekkerder is. Ze rijden graag een blokje om voor een bezoek aan hun favoriete bakker en bij een familiebezoek buiten de provincie gaat regelmatig een oranjekoek mee. De koek is momenteel verkrijgbaar bij 93 unieke bakkerijen (84 in de provincie en 9 daarbuiten) en overal ziet de oranjekoek er anders uit. Het aantal bakkers neemt echter af. Dit betekent dat de oranjekoek-signatuur - soms ontsproten aan de fantasie van de bakker, maar vaak ook via vele bakkersgeneraties overgeleverd - langzaam maar zeker uitsterft.

Tryntsje Nauta (1981), eerder dit jaar onderscheiden met de Gerrit Benner Prijs voor Beeldende Kunst van de provincie Fryslân, wilde graag een totaalbeeld van de oranjekoek anno 2014 geven. Ze is daarom in een tot fotostudio omgebouwd busje door de provincie gereden om bij alle Friese bakkers foto’s te maken van hun oranjekoek. Dit gebeurde telkens volgens een vast stramien en resulteerde in 178 foto’s. Doordat Nauta van bovenaf heeft gefotografeerd, veranderen de gedecoreerde vierkante stukjes koek in frivole tegeltableaus. Door de opgespoten crème krijgen de zoete pronkstukjes een bijna sculpturaal karakter, waarbij ieder subtiel verschil duidelijk is te zien. Nauta heeft de oranjekoek telkens op dezelfde manier, droog en afstandelijk, gefotografeerd. Deze conceptuele benadering geeft het werk een museaal karakter, terwijl de serie door de onderwerpkeuze voor een breed publiek toegankelijk blijft.

De openingstijden van het museum zijn dinsdag t/m zondag van 12.00-18.00 uur. Op eerste kersdag en nieuwjaarsdag is het museum gesloten. Het museum is geopend eerste en tweede Paasdag, Koninginnedag, 5 mei, eerste en tweede Pinksterdag, tweede en derde Kerstdag en Hemelvaartsdag. Op 5, 24 en 31 december sluit het museum om 16.00 uur.Tryntsje Nauta, Oranjekoek van Echte Bakker Boonstra in Akkrum
Tryntsje Nauta, Oranjekoek van Echte Bakker Boonstra in Akkrum (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


19 december 2014 - 26 april 2015

Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43
2517 HV Den Haag
070-3381144
info@fmdh.nl
www.fotomuseumdenhaag.nl
@Fotomuseum (twitter)
De openingstijden van het museum zijn dinsdag t/m zondag van 10.00-18.00 uur. Het Fotomuseum is op alle feestdagen geopend behalve op 25 december. Op 24 en 31 december is het museum geopend tot 16.00 uur.

Er is werk te zien van
Tryntsje Nauta

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Freckles & More
11 juli 2020 - 27 september 2020, Zutphen
Freckles & More
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
18 juli 2020 - 20 september 2020, Heerenveen
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl