Soul Space (boekpresentatie)

17 november 2019

Een poëtisch fotoboek waarin religieuze ervaring transformeert tot kunst.

Tine Wilde
Tine Wilde

Soul Space is een poëtisch fotoboek waarin religieuze ervaring transformeert tot kunst. De publicatie daagt de bestaande religieuze gemeenschappen uit met de aankondiging van de geboorte van de eMigrant - een elektronische Godheid die onze wereld op ongekende wijze zal veranderen.Tussen augustus 2016 en juli 2017 heeft kunstenaar en filosoof Tine Wilde het fenomeen religieuze ervaring fotografisch onderzocht gedurende de dienst of ceremonie van diverse religieuze gemeenschappen in Amsterdam. Wat betekent religieuze ervaring voor de kerkgangers? Waar hopen zij op? Welke stem horen zij? Of gaan ze uitsluitend voor het kopje koffie na afloop? Deze vragen vormden de leidraad voor het vastleggen van de diepe gevoelens wanneer de intimiteit van het moment een speciale sfeer oproept waarin er 'iets kan gebeuren'. Nadat alle opnamen waren verzameld, uitgeprint en op tafels uitgespreid, toonde de idee van religieuze ervaring zich in de talrijke kleurschakeringen van de diverse religieuze gemeenschappen. Niet de directe representaties van de kerkgangers waren interessant, maar de kleuren zoals ze oplichtten uit de fotografische overzichten.

Als uitkomst van dit onderzoek wordt de idee van religieuze ervaring dan ook opgevat als een fenomeen, waarin menselijke emoties en gevoelens zich vertalen in een veelheid aan kleurtonen. Het fotoboek is daarom niet opgebouwd uit representaties van mensen die tijdens een dienst of ceremonie zijn vastgelegd op camera, maar uit een variëteit van kleuren die samen met een poëtische reflectie op de eMigrant als de nieuw geboren elektronische Godheid vertellen van de alledaagse wereld en een hallucinerende nieuwe werkelijkheid, opgeroepen door onze magische, mystieke geest.

Verschillende factoren onderstrepen de actualiteit van het project. In de eerste plaats betreft het de hernieuwde interesse in wat mensen 'religieuze ervaring' noemen. Maar ook de ineenstorting van verschillende sociale systemen met of zonder toenemende geweldsdreiging is een factor. En er is die roep om een nieuwe, meer humane levenshouding in een technologisch geavanceerde maatschappij. Vanuit de vraag hoe we moeten leven is het uiteindelijke doel van het project om te laten zien dat God een teken is van ons evolutionair potentieel. Dat het een inherent menselijke trek is om zich te wenden tot iets dat boven de mens uitstijgt - 'iets' dat ons tot de creatieve mens maakt die wij zijn.

Programma
15:00 uur Welkomstwoord
15:05 uur Debat met de religieuze gemeenschappen en het publiek over wat religie vandaag voor ons betekent
16.05 uur Poëtische voordracht
16:20 uur Uitreiking van het eerste exemplaar aan de zestien participerende religieuze gemeenschappen
16.30 uur Boekverkoop en borrel
17:30 uur Einde van het programma

Tine Wilde is een conceptueel kunstenaar en filosoof die leeft en werkt in Amsterdam. Zij is actief in installatiekunst, performance, fotografie en schrijven. Zij studeerde fine art aan de Academie voor Kunst & Design te Enschede en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam waar zij promoveerde op een combinatie van filosofie en kunst met project Do Not Erase en publicatie Remodel[l]ing Reality.

Soul Space is ondersteund met een projectsubsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

17 november 2019

Perdu
Kloveniersburgwal 86
1012 CZ Amsterdam
www.tinewilde.com/soulspace.htm

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Tine Wilde

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

... van Tijd & Eeuwigheid ...
26 februari 2021 - 2 april 2021, Oosterhout
... van Tijd & Eeuwigheid ...
Solitaire
, online expositie
Solitaire
Landschappen
, online expositie
Landschappen
Veerkracht
1 februari 2021 - 31 maart 2021, Venlo
Veerkracht
Portretten
, online expositie
Portretten
Symbolen van klimaatverandering en hoop
, online expositie
Symbolen van klimaatverandering en hoop
Fotocollectief Utrecht
, online expositie
Fotocollectief Utrecht
Webinar met Rogier van 't Slot
3 maart 2021 (20.00 uur), Online
Webinar met Rogier van 't Slot
The Music I Saw
, online
The Music I Saw
Three Little Birds
28 januari 2021 - 4 april 2021, Amsterdam
Three Little Birds

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl