Lebensraum

12 oktober 2014 - 5 december 2014

Hoe gevoelens van schuld en schaamte om te zetten in zelfkennis?

Tine Wilde
Tine Wilde

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak - een gebeurtenis die wereldwijd herdacht wordt. Een belangrijke vraag die daarbij zelden wordt gesteld is hoe gevoelens van schuld en schaamte kunnen worden omgezet in zelfkennis. Onze geschiedenis herhaalt zichzelf enkel voor zover wij dezelfde patronen en gedragingen blijven herhalen. Beeldend kunstenaar en filosoof Tine Wilde onderzoekt in project SWEEP hoe gevoelens van schuld en schaamte samenhangen met destructief gedrag en op welke wijze dit kan worden veranderd in meer vruchtbare praktijken. Door het geloof en vertrouwen in onszelf te herstellen of door angst in stand te houden?Kunstfort bij Vijfhuizen geeft Tine Wilde de ruimte om symposium Over Schuld en Schaamte samen met installatie Lebensraum te realiseren om haar onderzoek zowel filosofisch als beeldend uit te werken. Het Kunstfort leent zich daar bij uitstek voor, want als centrum voor actuele kunst maakt het onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Deze oude verdedigingslinie rondom de hoofdstad uit het einde van de 19e eeuw is door het bijzondere karakter uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed monument.

Een uitermate geslaagd internationaal symposium met sprekers Sabine Roeser, Jessica Stern, Bettina Stangneth en Tine Wilde kenmerkte de start van project SWEEP op 15 januari 2014 in de Burcht van Berlage te Amsterdam. In het tweede, Nederlandstalige gedeelte spreken op zondag 12 oktober bij het Kunstfort de vermaarde psychiater Damiaan Denys, sociaal wetenschapper Joop Goudsblom en filosoof Frans Jacobs. Onder leiding van Tine Wilde reflecteren zij op gevoelens van schuld en schaamte in het licht van al het geweld dat wij vandaag ervaren.

Het symposium markeert tevens het begin van installatie Lebensraum in de Genieloods van het Kunstfort. Deze installatie bestaat uit door het publiek aangeleverde objecten die een relatie hebben met gevoelens van schuld en schaamte. Al deze rood gemaakte objecten vormen samen een 'tapijt van schaamte', zodat wij volgens Wilde de schaamte voor ons neer kunnen leggen, er op enige afstand naar kijken, erover reflecteren en weer opnieuw kunnen beginnen. De objecten samen met het persoonlijke verhaal van degene die het betreft worden na 5 december op een speciale weblog geplaatst.

Tine Wilde leeft en werkt in Amsterdam. Zij studeerde autonome kunst aan de kunstacademie in Enschede, filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde op een interdisciplinair project in filosofie en installatiekunst aan dezelfde universiteit. Haar beeldend werk is tentoongesteld in Nederland (Arti et Amicitiae Amsterdam) en het buitenland (DAAD galerie Berlijn) en opgenomen in collecties van ABP Heerlen, Goldsmiths, MoMA New York, Tate London, Universiteit van Amsterdam, Ville de La Chaux-de-Fonds (CH), alsook diverse privécollecties. Tine Wilde schrijft over beeldende kunst en filosofie en verzorgt regelmatig masterclasses en publiekslezingen.

12 oktober 2014 - 5 december 2014

Kunstfort
Fortwachter 1
2141 EE Vijfhuizen
023-5589013
info@kunstfort.nl
www.kunstfort.nl
Het kunstfort is tijdens tentoonstellingen geopend woensdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Tine Wilde

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

... van Tijd & Eeuwigheid ...
26 februari 2021 - 2 april 2021, Oosterhout
... van Tijd & Eeuwigheid ...
Solitaire
, online expositie
Solitaire
Landschappen
, online expositie
Landschappen
Veerkracht
1 februari 2021 - 31 maart 2021, Venlo
Veerkracht
Portretten
, online expositie
Portretten
Symbolen van klimaatverandering en hoop
, online expositie
Symbolen van klimaatverandering en hoop
Fotocollectief Utrecht
, online expositie
Fotocollectief Utrecht
Webinar met Rogier van 't Slot
3 maart 2021 (20.00 uur), Online
Webinar met Rogier van 't Slot
The Music I Saw
, online
The Music I Saw
Three Little Birds
28 januari 2021 - 4 april 2021, Amsterdam
Three Little Birds

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl