Tijdsbeeld

In samenwerking met Het Nieuwe Instituut in Rotterdam wordt er een selectie uit het Cuypers archief geëxposeerd. Naast dit historische archief - dat architect Pierre Cuypers verzamelde tijdens zijn vele reizen - hangt het hedendaagse werk van persfotograaf Franco Gori.

Pierre Cuypers
Pierre Cuypers (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

In de fotografie van Cuypers en Gori zijn er duidelijke verschillen qua tijdsbeeld en betrokkenheid. ln Cuypers tijd waren foto's schaars, in de huidige tijd waarin Gori werkt is beeldmateriaal juist volop aanwezig. Cuypers kocht de foto's, Gori maakt de foto's. Cuypers zocht het ver van huis, Gori zoekt het dicht bij huis. Wat hen verbindt is het feit dat ze beiden de kracht van fotografie onderkennen en ons een kijk geven in een - in hun eigen tijd - onbekende wereld, veraf of dichtbij, ieder op zijn eigen manier. De expositie laat bezoekers meekijken door de ogen van Cuypers en Gori.Tijdens zijn lange werkzame leven is architect-ontwerper Pierre Cuypers vaak op reis geweest, niet alleen in Nederland ook naar het buitenland. Om zijn carrière inhoud en glans te geven weet hij als perfecte netwerker contacten te leggen - en te onderhouden - met geestverwanten en potentiële cliënten in Europa. Onophoudelijk schetst hij tijdens die reizen uiteenlopende gebouwen, beelden, meubels, planten, dieren en motieven uit de natuur die hij interessant vindt. Ook maakt hij gebruik van nieuwe technologische ontwikkelingen als fotografie om zijn indrukken vast te leggen. Zo schaft hij tijdens zijn reizen foto's aan van de plaatsen die hij bezoekt. Over de toeristische plekken in Europa ten tijden van de 19de eeuw is vooral tekstuele informatie bekend. Visuele informatie - in de vorm van foto's - ontbreekt vaak in archieven.

De regiofotografie van Franco Gori is gemaakt in onze tijd, een tijd dat visuele informatie royaal aanwezig is. Bovendien zijn alle foto's dicht bij huis gemaakt, namelijk voor de provinciale krant De Limburger. Dat zijn grote verschillen ten opzichte van het materiaal van Cuypers.

24 november 2018 - 5 mei 2019

Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1
6041 XG Roermond
0475-359102
museum@roermond.nl
www.cuypershuisroermond.nl
@Cuypershuis (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-16.30 uur en op Goede Vrijdag, Hemelvaart, 2de Paasdag en 2de Pinksterdag. Gesloten op 1 januari, tijdens carnaval, 1ste Paasdag, 1ste Pinksterdag, Kerstmis en Koningsdag.

Pierre Cuypers
Franco Gori

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Works in Color
10 april 2020 - 13 september 2020, Amsterdam
Works in Color
Black Album / White Cube
20 juni 2020 - 10 januari 2021, Rotterdam
Black Album / White Cube
Candid
4 april 2020 - 20 september 2020, Den Haag
Candid

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl