De Asmat (het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea) is een grotendeels ondoordringbaar mangrove-moeras, in oppervlak vergelijkbaar met Nederland. Hier leeft de oorspronkelijke bevolking, ver van de bewoonde wereld. Beeldend kunstenaar Roy Villevoye en fotograaf Koos Breukel bezochten samen eind 2011 de kleine nederzetting Tí. Het dorpje ligt aan de bovenloop van de Unir-rivier in de noordwestelijke Asmat. Tí is bereikbaar door per motorprauw drie dagen stroomopwaarts te varen vanaf de centrale kleine zeehaven-nederzetting Agats. De mensen in Tí leven al generaties in volledig isolement in het regenwoud. De laatste jaren stimuleert Indonesië de ontginning van het gebied maar Tí lijkt voorlopig onaangetast te blijven door deze economische veranderingen.

Breukel en Villevoye portretteerden de honderdtwintig inwoners van Tí op één dag. Zij maakten deze portretten ieder van uit hun eigen ervaring, zienswijze en achtergrond, in simultane sessies met de dorpsbewoners. Breukel richtte een mobiele fotostudio in en Villevoye fotografeerde de inwoners buiten. De foto’s werden ter plekke geprint en meteen meegegeven. Doordat beide fotografen met dezelfde camera’s werkten is het materiaal uit deze sessies gelijkwaardig en uitwisselbaar.

De foto’s brengen de inwoners van T op fascinerende wijze dichtbij. Villevoye en Breukel maakten een document van een groep mensen die nog leven als jagers-verzamelaars. Zij verbeelden daarmee de oorsprong van ons allemaal. De tentoonstelling geeft een beeld van een groep mensen die met elkaar leven en overleven. Een universeel beeld dat ons allen spiegelt.

Koos Breukel krijgt zeer uiteenlopende mensen voor de camera: mannen, vrouwen, jong en oud, studenten, kunstenaars, leermeesters en leerlingen, familie, vrienden en voorbijgangers. Breukel fotografeert mensen omdat hij erachter wil komen of zij hebben geleden in het leven, of dit lijden fysieke en mentale sporen nalaat en of ze er vrede mee hebben. Zijn werk is opgenomen in belangrijke collecties zoals Gemeentemuseum Den Haag, Stedelijk Museum Amsterdam, Fries Museum, Caldic Collection, Moma San Francisco en Maison Europeénne de la Photographie in Parijs.

Elementen en mensen uit Nieuw-Guinea zijn een terugkerend thema in het werk van Roy Villevoye. Het interesseert hem hoe cultuur werkt en hoe deze zich ontwikkelt in relatie tot andere culturen. Zijn werk wordt veelvuldig tentoongesteld in o.a. Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, Stedelijk Museum Amsterdam en het Centraal Museum in Utrecht. Zijn werk is opgenomen in binnen- en buitenlandse collecties en zijn films worden regelmatig vertoond op filmfestivals. De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met Motive Gallery en Van Zoetendaal Collections.

Bij de opening van de tentoonstelling verschijnt ook het gelijknamige boek: Koos Breukel & Roy Villevoye, Tí uitgegeven door Lecturis & Van Zoetendaal (140 pagina’s, 20x30cm staand, otabind paperback ISBN: 978-94-6226-008-5 prijs 35 euro).

Het museum is dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur en op donderdag en vrijdag van 10.00-21.00 uur.Koos Breukel & Roy Villevoye, From the series Tí, Yano Sakár, Courtesy the artists, Motive Gallery and Van Zoetendaal Collections
Koos Breukel & Roy Villevoye, From the series Tí, Yano Sakár, Courtesy the artists, Motive Gallery and Van Zoetendaal Collections (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


12 april 2013 - 19 juni 2013

Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
020-5516500
info@foam.org
www.foam.org
@foam_amsterdam (twitter)
Het museum is dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur en op donderdag en vrijdag van 10.00-21.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Koos Breukel
Roy Villevoye

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

PAN in perspectief
25 november 2020 - 28 november 2020, Naarden
PAN in perspectief
The Living Room
23 november 2020 - 23 december 2020, Amsterdam
The Living Room
The Rolling Stones - Unzipped
20 november 2020 - 28 februari 2021, Groningen
The Rolling Stones - Unzipped

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl