La Défense: the Venturing Gaze

Is het mogelijk om menselijk gedrag en beweging in de stedelijke omgeving te plannen? Wat vertellen de spullen die met ons meereizen, onze gebaren en onze dagelijkse routes over ons? Deze vragen stelt Paulien Oltheten in haar tentoonstelling La Défense, The Venturing Gaze.

Paulien Oltheten, La Défense, the Venturing Gaze (videostill), 2018
Paulien Oltheten, La Défense, the Venturing Gaze (videostill), 2018

Tijdens directe observatie in de openbare ruimte legt Paulien unieke activiteiten, herhalende gebaren, ontregelende objecten en grafische eigenschappen van situaties vast, waarmee ze scènes creëert op de grens tussen fictie en documentaire. Met spitsvondige humor stelt Paulien Oltheten zich onwaarschijnlijke relaties voor tussen mensen, hun bezittingen en hun dagelijkse habitat en creëert ze een narratief dat vorm krijgt in stilstaande en bewegende beelden, woorden en performances. Voor haar werk La Défense, The Venturing Gaze, a photo video essay verbleef ze ruim een half jaar in het financiële district La Défense in Parijs. In dit anonieme verkeersgebied observeerde en volgde ze voorbijgangers en ging ze met een aantal van haar 'personages' persoonlijke relaties aan. Tegelijkertijd geeft ze zelf (op beeld) commentaar op de scenes en neemt ze de kijker mee in haar nieuwsgierigheid en fascinaties. Het resultaat is een droste-effect van de straat, haar atelier en de expositieruimte. Non bestaat uit een fotoserie en een audio-transcript die Paulien Oltheten eveneens in Parijs, in de wijk Olympiades, maakte en waarin een graffiti 'non' (nee) dankzij willekeurige voorbijgangers steeds nieuwe betekenissen krijgt.'Performatieve' ontmoetingen
Gedurende de tentoonstelling is Paulien Oltheten verschillende keren aanwezig en maakt ze al improviserend ontmoetingen met bezoekers mogelijk. Tijdens de ontmoeting laat ze (video)beelden zien die ze ook in Parijs maakte, die niet in de tentoonstelling zijn beland: losse observaties met bijbehorende anekdotes. En Paulien zal tijdens de ontmoetingen ook verslag doen van haar onderzoek in archieven waarbij ze op het spoor kwam van een spannend verhaal dat geheel in lijn is met grootstedelijke bouwprojecten en net zo goed over Amsterdam en de NDSM-werf had kunnen gaan. Deze ontmoetingen vinden plaats op 7, 10, 14, 16 en 31 maart in de namiddag. Inschrijven hoeft niet: haak in, schuif aan!

NON crowdfunding
Paulien Oltheten is een crowdfunding gestart om haar boek NON te kunnen maken. Er zijn verschillende donatievormen en 'tegenprestaties' mogelijk, waaronder een excursie naar de wijken Olympiades en La Défense! Tijdens de excursie zal Paulien Oltheten - als gids zijnde - haar specifieke bevindingen en kennis over deze plekken delen.

De opening van de expositie is zondag 3 maart van 16.00-18.00 uur.

3 maart 2019 - 31 maart 2019

Nieuw Dakota
Ms. Van Riemsdijkweg 41b
1033 RC Amsterdam
020-3318311
info@nieuwdakota.com
www.nieuwdakota.com
@Nieuw_Dakota (twitter)
Nieuw Dakota is geopend donderdag en vrijdag van 11.00-18.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00-18.00 uur.

Er is werk te zien van
Paulien Oltheten

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Freckles & More
11 juli 2020 - 27 september 2020, Zutphen
Freckles & More
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
18 juli 2020 - 20 september 2020, Heerenveen
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl