The Stigma Project

Afstand houden, vermijden, overdreven hygiënische maatregelen en ongemakkelijke sociale interacties: dit is waar hiv-geïnfecteerden onnodig mee te maken krijgen.

Jacky
Jacky (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Jackie: 'Ik heb het laatst aan een vriendin verteld, maar dat is niet goed afgelopen. Haar moeder wil niet meer dat ik met haar omga. Ze is bang dat ik haar dochter kan infecteren. Als ik haar nu tegen kom op straat, kijkt zij mij niet meer aan.'

Johanna: 'Mijn moeder werkt in een ziekenhuis. Maar toen ik haar vertelde dat ik van plan was een kindje met hiv te adopteren zei ze: Daar begin je toch niet aan. Dan kan ik mijn kleinkind nooit knuffelen.'

Bernhard: 'Mijn ouders weten nog steeds niet dat ik hiv-positief ben. Zij zitten nog op het niveau van kennis van toen Freddy Mercury overleed: de ene dag maakt hij bekend dat hij hiv heeft en de volgende dag was hij dood.'In Nederland leven er naar schatting 22.900 mensen met hiv. Het grootste deel van hen, 88 procent, wordt behandeld. Een hiv geïnfecteerd persoon die medicatie slikt kan het virus niet overdragen, kan gezonde kinderen krijgen en heeft een zelfde levensverwachting als iemand zonder hiv. Toch heerst er nog altijd een stigma rondom het virus.

Om aandacht te vestigen op de negatieve gevolgen van stigmatisering ontwikkelde fotograaf Marjolein Annegarn de expositie - en bijbehorend boek - The Stigma Project.

Marjolein Annegarn, fotograaf, zelf hiv-positief sinds 1986: 'Het gaat me aan het hart dat zo veel mensen vinden dat ze hun status moeten verzwijgen en in eenzaamheid met hun geheim moeten leven. En ik schrik er van hoe weinig 'het publiek' weet over de huidige stand van zaken rondom hiv. Dit werkt stigma in de hand.'

De foto-expositie toont onherkenbare portretten van achttien hiv-geïnfecteerde Nederlanders. De portretten zijn onherkenbaar omdat de mensen niet in alle situaties open kunnen over hun hiv-status. In het bijbehorende boek vertellen zij waarom.

De geportretteerden hebben niet enkel te maken met de lichamelijke en emotionele gevolgen van hun infectie, maar ook met stigmatiserende reacties: mensen die afstand houden, hen vermijden, overdreven hygiënische maatregelen nemen en ongemakkelijke sociale interacties. Vanwege het stigma wachten risicogroepen langer met zich laten testen. Hierdoor kunnen zij het virus blijven verspreiden.

De strijd van de medische wetenschap tegen hiv is eigenlijk een groot succes. 'Het is tragisch dat door het stigma rond hiv niet iedereen die leeft met het virus, van dat succes kan profiteren.', zegt Prof. Peter Reiss, hoofleraar inwendige Geneeskunde aan het AMC in het boek van Annegarn.

'Weinig mensen beseffen dat de medische wetenschap een ongelooflijk succes heeft geboekt in de strijd tegen hiv. Begin jaren '80 brak een mysterieuze epidemie uit: talloze mensen overleden aan een ziekte waarvan artsen aanvankelijk niets begrepen. In 1984 werd de oorzaak gevonden: een virus dat de naam hiv kreeg. Ongeveer twaalf jaar later - en dat is extreem snel in de strijd tegen een virus - was er een therapie waardoor hiv geen doodvonnis meer was. Sterker, door deze zogeheten combinatietherapie kunnen mensen met hiv net zo oud worden als ieder ander.'

De opening van de expositie en de boekpresentatie vinden plaats op 20 juli in het Stedelijk Museum. De exposiie is van 20-30 juli te zien op het Museumplein in Amsterdam.

20 juli 2018 - 30 juli 2018

Museumplein
Op het plein
Amsterdam
020-5732911
info@stedelijk.nl
www.stedelijk.nl
@Stedelijk (twitter)

Er is werk te zien van
Marjolein Annegarn

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

The Lobby Experience
, online expositie
The Lobby Experience
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl