The Lobby Experience

The Lobby Experience is een multimediale installatie die een gesloten en verborgen beroepsgroep zichtbaar maakt. Een die veelal buiten de aandacht en buiten alle toezicht opereert: de Public Affairs Professional. Twintig van hen worden in The Lobby Experience getoond; tien actief aan het Haagse Binnenhof en tien actief bij de EU in Brussel. Door de maatregelen tegen het coronavirus is de installatie helaas niet zichtbaar tijdens BredaPhoto maar de foto's zelf zijn nu wel zichtbaar in deze online expositie op Fotoexpositie.nl.

Eddy Seesing, GMO Lobbyist Arnaud Petit, The Lobby Experience
Eddy Seesing, GMO Lobbyist Arnaud Petit, The Lobby Experience (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

The Lobby Experience laat de bezoeker ervaren hoe, en met welke argumenten, zij invloed proberen uit te oefenen op belangrijke maatschappelijke kwesties waar wij tenslotte allemaal dagelijks mee te maken hebben. Een virtuele impressie van de installatie is te zien in een filmpje van 2 minuten.De twintig in The Lobby Experience getoonde lobbyisten zijn door Eddy Seesing op hun eigen werkplek op klassieke wijze geportretteerd met een groot formaat (4x5 inch) analoge camera. Door de manier van fotograferen en presenteren van de fotoportretten worden zijn getoond als typologieën van de beroepsgroep Public Affairs Professionals: ten voeten uit met veel aandacht voor hun eigen werkomgeving. Zowel de lobbyisten als hun werkruimten zijn op de grote prints tot in de kleinste details te bestuderen, daarmee voegt de fotoserie een documentaire laag toe aan de installatie waarmee men meer ervaart van de persoonlijke leefomgeving van de geportretteerden.

Eddy Seesing: 'In de binnenste cirkel van de multimediale installatie creëer ik een interactieve beleving. Hier laat ik de bezoeker van The Lobby Experience tentoonstelling ervaren hoe het is om verschillende opvattingen over een issue te moeten wegen, de bezoeker wordt als het ware zelf belobbyd. Hier ziet men de lobbyisten aan het werk: ik heb hen gefilmd met twee camera's terwijl zij argumenteren èn terwijl zij luisteren naar de argumenten van lobbyisten die lobbyen op hetzelfde issue vanuit een ander segment van de maatschappij. Zo verzamelde ik bij vier issues die in de afgelopen jaren speelden per issue steeds vijf lobbyisten die andere belangen behartig(d)en binnen die casus. Ik filmde in een studio setting, met één camera hun hoofd vullend in beeld en ik liet een tweede cameraman onderwijl de handen van de lobbyisten filmen. De handen communiceren ook de gemoedstoestand van de lobbyisten: ontspannen wanneer men luistert naar argumenten waar men het mee eens is en soms meer verkrampt met wit aanlopende knokkels wanneer men het helemaal niet eens is met de argumenten van een ander.'

Kwesties
Vier kwesties komen in The Lobby Experience aan bod: het Verbod op Onverdoofd Slachten, de Regulering van Haagse Lobby in Den Haag, Genetische Modificatie van Organismen (GMOs) en de Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) in Brussel. Binnen die issues heeft Eddy vijf verschillende invalshoeken en bijbehorende personen gefilmd terwijl ze geïnterviewd werden door Ireen Oostveen, Eddy zelf of Caroline Dijk (Franstalige lobbyisten). Deze interviews zijn geanalyseerd en met fragmenten uit die interviews heeft Eddy vier fictieve gesprekken samengesteld waarin de verschillende lobby standpunten worden uitgediept.

Eddy Seesing: 'In mijn werk als media kunstenaar bevraag ik het fenomeen portret, en experimenteer ik met de wijze hoe een beroeps- of bevolkingsgroep in beeld te brengen. In dit geval heb ik gekozen voor een meerlagige foto/film installatie waarin ik de bezoeker interactief laat deelnemen. Met de smartphone kan de bezoeker naar de website lobbyex.nl om drie stellingen te beoordelen over de betreffende kwestie, waarmee het systeem achter de website hem of haar over de betreffende kwestie kan indelen in tegenstander / voorstander / of geen mening hebbende. Na het bekijken van de video argumentatie vraag ik de bezoekers met hun smartphone terug te gaan naar de website en daar per lobbyist te stemmen of men het met die lobbyist eens was of niet. Na het stemmen wordt op de smartphone elke lobbyist getoond met naam en organisatie waarvoor zij lobbyen en % eens / % oneens met het betreffende issue. De bezoeker ziet wat hij of zij gestemd heeft én ziet of ze door de argumenten van mening zijn veranderd. De website houdt ook cumulatief bij hoe er gestemd is op de deelnemende lobbyisten en geeft daarvan een grafiek weer die bij de uitgang van de installatie op een scherm te zien is. Zo zien bezoekers ook hoe het andere publiek heeft gestemd.'

Eddy Seesing: 'Mei 2014 ben ik begonnen met de ontwikkeling van The Lobby Experience. Al vrij snel ben ik gaan samenwerken met universitair docent Joost Berkhout van de Universiteit van Amsterdam afdeling Politicologie. Berkhout doet al jaren onderzoek naar lobby en hij hielp met name bij het bepalen op welke gebieden er veel gelobbyd wordt in Den Haag en in Brussel. Ik heb een plan opgesteld en ben daarmee (succesvol) fondsen gaan werven bij Mondriaan Fonds en CBK Rotterdam en ook bij de Universiteit van Amsterdam. De interviews zijn gefilmd in de periode september 2016 t/m april 2018, de redactie daarvan en de montages heb ik gemaakt in de zomers van 2018 en 2019. De foto opnamen zijn gemaakt tussen 19 september en 3 december 2018, post productie in het eerste kwartaal van 2019.'

Eddy Seesing

online expositie
es@eddyseesing.nl
www.eddyseesing.nl

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Eddy Seesing

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Jongeren geven nieuwe kijk op Hilversum in oorlogstijd
19 april 2021 - 9 mei 2021, Hilversum
Jongeren geven nieuwe kijk op Hilversum in oorlogstijd
Donkere Landschappen - Heldere Horizonten
, online expositie
Donkere Landschappen - Heldere Horizonten
Im Wald
14 april 2021 - 22 mei 2021, Amsterdam
Im Wald

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl