Territorial Drift

4 maart 2016 - 1 mei 2016

De groepstentoonstelling Territorial Drift draait om verbindingen tussen plaats, herinnering en geschiedenis. Zes kunstenaars verkennen gebieden waar persoonlijke en politieke verhalen als aardlagen verscholen liggen. Zij delen een fascinatie voor het ontleden van veranderende landschappen: ruïnes, mijnen, het oerwoud.

Otobong Nkanga, videostill uit Remains of the Green Hill (2015)
Otobong Nkanga, videostill uit Remains of the Green Hill (2015)

Doorgesneden mineralen, nagebootste littekens, de groentinten uit een bos. Voor de deelnemende kunstenaars speelt reizen een belangrijke rol in hun werk. Ze laten op verschillende manieren wetenschap en verbeelding samenkomen. Van tekening tot video en van feitelijk onderzoek tot eigenzinnige interpretatie.Otobong Nkanga ontrafelt de keerzijde van de pracht en praal van natuurlijke rijkdommen. Zij bezoekt de voormalige kopermijn in Tsumeb, Namibië: ooit een belofte van welvaart, nu een verlaten krater. Pieter Paul Pothoven verdiept zich in grondstoffen die als pigment dienden voor zeventiende-eeuwse schilderijen. Zijn overlappende diaprojecties vormen een abstract landschap met zowel geologische als kunsthistorische verwijzingen.

Het ingetogen werk van Irene Kopelman is een combinatie van klinische observatie en een bijna spiritueel ontzag voor de natuur. In haar kleurstudies tracht zij de oneindige hoeveelheid groentinten uit de Maleisische jungle te inventariseren. Na eerdere omzwervingen door grotten en bunkers richt Chaim van Luit zich nu op zijn eigen lichaam: aan de hand van een formule brengt hij zijn huidoppervlak met bijbehorende littekens in kaart.

Adam Helms herschikt beelden uit media en archieven. Met zijn compositie van foto’s en illustraties plaatst hij het romantische idee van de ontdekkingsreiziger tegenover het imperialistische verleden van zijn thuisland, de Verenigde Staten. Ook Ben Russell zet historische gegevens naar zijn hand. Op het Pacifische eiland Tanna bestudeert hij de cultus rondom de mysterieuze messias John Frum, waarbij hij speelt met de conventies van de antropologische film.

4 maart 2016 - 1 mei 2016

Garage Rotterdam
Goudsewagenstraat 27
3011 RH Rotterdam
010-7370875
info@garagerotterdam.nl
www.garagerotterdam.nl
Garage Rotterdam is geopend woensdag t/m zondag van 12.30-17.30 uur. Tijdens feestdagen, tussen kerst en oud & nieuw en gedurende op- en afbouw van tentoonstellingen is Garage Rotterdam gesloten.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Adam Helms
Irene Kopelman
Chaim van Luit
Otobong Nkanga
Pieter Paul Pothoven
Ben Russell

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Max Pinckers - Double Bind
26 november 2021 - 13 maart 2022, Antwerpen
Max Pinckers - Double Bind
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
fotoboek (verschijningsdatum 1 december),
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
Indian Photo Festival
19 november 2021 - 19 december 2021, Hyderabad (India)
Indian Photo Festival

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl