Drie Nederlandse Surrealisten

15 mei 2010 - 19 juni 2010
De gemeenschappelijke factor in de foto’s van Orna Wertman, Peter van de Wijngaart en Laura Samsom Rous is ‘de onwerkelijke werkelijkheid’. Alle drie maken ze gebruik van het alledaagse en wel op een bijzondere manier.

In haar ‘puzzelfotocollages’ combineert Orna Wertman fragmenten van bestaande kitschpuzzels met fotomateriaal. In het nieuwe -schijnbaar realistische- beeld kunnen de toegevoegde puzzelstukjes van een totaal ander landschap op eigen natuurfoto’s gezien worden als constructies in de natuur. Bij ieder nieuw werk definieert Wertman de werkelijkheid opnieuw. Zij slaat een brug tussen de verschillende kunstdisciplines. Voor haar bestaat er geen verschil tussen beeldende kunst en fotografie. Er wordt werk getoond uit de series ‘Structures’ en ‘PuzzleView’, evenals een aantal originele collages uit haar serie ‘Broken Landscapes’ (recentelijk onderdeel van de tentoonstelling ‘Quick Scan’ in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam).

In de wintermaanden van 2006 en 2007 trok fotograaf Peter van de Wijngaart zijn eigen buurt in. Hij ging op zoek naar de huisraad die mensen op straat achterlaten en maakte daar volledig nieuwe kamers van. Hij sleepte altijd een accu mee, zodat hij de beschikking had over elektriciteit. In iedere foto is het snoer dan ook zichtbaar. De reacties uit de buurt waren altijd positief, al kon de politie zijn gesleep met spullen niet altijd waarderen. Het resultaat mag er zijn: vervreemdende foto's van ‘de buurt op straat’, tevens de naam van deze serie.

In haar serie ‘It happened on a clear day’ creëert Laura Samsom Rous haar eigen landschappen midden in het centrum van Amsterdam, via die vermaledijde auto’s. Het zijn landschappen die niet echt bestaan, verwant aan droombeelden. Alle foto’s zijn ontleend aan de werkelijkheid. ‘Niets heeft zij gemanipuleerd of geregisseerd, geen regendruppel of bloemblaadje toegevoegd, geen fijnstofje verplaatst. Hadden wij beter opgelet dan zouden we deze beelden al net zo hebben kunnen aantreffen. Maar we letten niet op, we moesten verder. Aan de horizon steeds de ruitenwissers, die straks als ze uit hun diepe slaap ontwaken dit paradijs in een veeg zullen wegvagen - maar dan hebben wij het alvast gezien.’ (tekst door Cornel Bierens, Amsterdam 2010).

De openingtijden van de galerie zijn woensdag t/m zaterdag van 13.00-18.00 uur en op afspraak. De opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 15 mei 2010 van 16.00-18.00 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars.Orna Wertman
Orna Wertman (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


15 mei 2010 - 19 juni 2010

Eduard Planting Gallery
Eerste Bloemdwarsstraat 2 links
1016 KS Amsterdam
020-3206705, 06-15007777
info@eduardplanting.com
www.eduardplanting.com
De openingtijden van de galerie zijn woensdag t/m zaterdag van 13.00-18.00 uur en op afspraak.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Orna Wertman
Peter van de Wijngaart
Laura Samsom Rous

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

... van Tijd & Eeuwigheid ...
26 februari 2021 - 2 april 2021, Oosterhout
... van Tijd & Eeuwigheid ...
Solitaire
, online expositie
Solitaire
Landschappen
, online expositie
Landschappen
Veerkracht
1 februari 2021 - 31 maart 2021, Venlo
Veerkracht
Portretten
, online expositie
Portretten
Symbolen van klimaatverandering en hoop
, online expositie
Symbolen van klimaatverandering en hoop
Fotocollectief Utrecht
, online expositie
Fotocollectief Utrecht
Webinar met Rogier van 't Slot
3 maart 2021 (20.00 uur), Online
Webinar met Rogier van 't Slot
The Music I Saw
, online
The Music I Saw
Three Little Birds
28 januari 2021 - 4 april 2021, Amsterdam
Three Little Birds

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl