Drie Nederlandse Surrealisten

De gemeenschappelijke factor in de foto’s van Orna Wertman, Peter van de Wijngaart en Laura Samsom Rous is ‘de onwerkelijke werkelijkheid’. Alle drie maken ze gebruik van het alledaagse en wel op een bijzondere manier.

In haar ‘puzzelfotocollages’ combineert Orna Wertman fragmenten van bestaande kitschpuzzels met fotomateriaal. In het nieuwe -schijnbaar realistische- beeld kunnen de toegevoegde puzzelstukjes van een totaal ander landschap op eigen natuurfoto’s gezien worden als constructies in de natuur. Bij ieder nieuw werk definieert Wertman de werkelijkheid opnieuw. Zij slaat een brug tussen de verschillende kunstdisciplines. Voor haar bestaat er geen verschil tussen beeldende kunst en fotografie. Er wordt werk getoond uit de series ‘Structures’ en ‘PuzzleView’, evenals een aantal originele collages uit haar serie ‘Broken Landscapes’ (recentelijk onderdeel van de tentoonstelling ‘Quick Scan’ in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam).

In de wintermaanden van 2006 en 2007 trok fotograaf Peter van de Wijngaart zijn eigen buurt in. Hij ging op zoek naar de huisraad die mensen op straat achterlaten en maakte daar volledig nieuwe kamers van. Hij sleepte altijd een accu mee, zodat hij de beschikking had over elektriciteit. In iedere foto is het snoer dan ook zichtbaar. De reacties uit de buurt waren altijd positief, al kon de politie zijn gesleep met spullen niet altijd waarderen. Het resultaat mag er zijn: vervreemdende foto's van ‘de buurt op straat’, tevens de naam van deze serie.

In haar serie ‘It happened on a clear day’ creëert Laura Samsom Rous haar eigen landschappen midden in het centrum van Amsterdam, via die vermaledijde auto’s. Het zijn landschappen die niet echt bestaan, verwant aan droombeelden. Alle foto’s zijn ontleend aan de werkelijkheid. ‘Niets heeft zij gemanipuleerd of geregisseerd, geen regendruppel of bloemblaadje toegevoegd, geen fijnstofje verplaatst. Hadden wij beter opgelet dan zouden we deze beelden al net zo hebben kunnen aantreffen. Maar we letten niet op, we moesten verder. Aan de horizon steeds de ruitenwissers, die straks als ze uit hun diepe slaap ontwaken dit paradijs in een veeg zullen wegvagen - maar dan hebben wij het alvast gezien.’ (tekst door Cornel Bierens, Amsterdam 2010).

De openingtijden van de galerie zijn woensdag t/m zaterdag van 13.00-18.00 uur en op afspraak. De opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 15 mei 2010 van 16.00-18.00 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars.Orna Wertman
Orna Wertman (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


15 mei 2010 - 19 juni 2010

Eduard Planting Gallery
Eerste Bloemdwarsstraat 2 links
1016 KS Amsterdam
020-3206705, 06-15007777
info@eduardplanting.com
www.eduardplanting.com
@EPFAP (twitter)
De openingtijden van de galerie zijn woensdag t/m zaterdag van 13.00-18.00 uur en op afspraak.

Er is werk te zien van
Orna Wertman
Peter van de Wijngaart
Laura Samsom Rous

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Freckles & More
11 juli 2020 - 27 september 2020, Zutphen
Freckles & More
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
18 juli 2020 - 20 september 2020, Heerenveen
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl