Sticky Business

16 september 2017 - 18 februari 2018

Hemels of hels, suiker roept bij vrijwel iedereen iets op. De één gebruikt de zoetmaker om belangrijke gebeurtenissen te vieren. Anderen zien suiker als het witte gif, dé grote vijand voor de gezondheid.

Bompas & Parr, Cake Holes, 2016, still, fotografie: Jo Duck
Bompas & Parr, Cake Holes, 2016, still, fotografie: Jo Duck (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Voor de grote tentoonstelling Sticky Business - De verleiding van suiker in de kunst in het Stedelijk Museum Schiedam nodigde eetontwerper en gastconservator Marije Vogelzang bijna twintig (internationale) kunstenaars uit die een nieuw licht werpen op dit maatschappelijke thema. Verlustig je aan een metersgroot snoeplandschap van Pip & Pop, laat je aan het denken zetten door de colamachine van Helmut Smits of lik aan de vrouwenbeelden van Joseph Marr. Bekijk suiker zoals je het nog nooit hebt gezien; door een zoetzure bril.Wat opvalt is dat de kunstenaars niet voor of tegen suiker zijn, vertelt gastconservator Marije Vogelzang. Ze is hoofd van de afdeling Food Non Food aan de Design Academy Eindhoven. De afgelopen jaren ontwikkelde Vogelzang zich tot internationaal eetontwerper, een titel die ze zelf bedacht voor werk dat nergens ter wereld werd gedaan. Voor Sticky Business viel haar keuze op kunstenaars die zich door voedsel laten inspireren. Met een zwerm suikerpistooltjes is Vogelzangs eigen werk ook vertegenwoordigd.

Het werk is soms luchtig, zoals van Bompas & Parr. Het Britse duo filmde de nieuwe party-trend sploshing, een opmerkelijk tijdverdrijf waarbij mensen naakt in een taart gaan zitten. Anderen staan stil bij grote onderwerpen die aan suiker kleven: corruptie, slavernij en eetverslaving. De kunstenaars van Industrial Candy Design nemen het wetenschappelijk onderzoek naar de beleving van snoep onder de loep. Hoe dik moet de chocolade van een Magnum zijn?

Bezoekers kunnen ook likken aan kunst. De vrouwenbeelden van de Australiër Joseph Marr smaken naar cola, fanta, drop en framboos. En op verschillende plekken ruikt het naar snoep, chocolade en bijenwas. Sommige kunstwerken transformeren in de loop van de tentoonstelling. Uit het werk van de Zwitser Jonas Etter druppelt gebrande suiker op de grond, waardoor het langzaam vergaat. De stalagmieten van bijenwas van Driessen & Verstappen (NL) groeien juist dankzij een druppelmachine aan het plafond.

Roland Hicks laat het ongemak zien. De Brit schildert kauwgom onder je schoen, letterlijk sticky business. De politieke kant van sticky business komt aan bod bij Helmut Smits die water uit cola destilleert. Daarmee wijst de Rotterdamse kunstenaar op het bizarre feit dat er op sommige plekken ter wereld meer cola dan water voorhanden is. De installatie zal tijdens de tentoonstelling op aangegeven tijdstippen werken.

De Italiaanse fotograaf Dan Bannino overgiet zijn foto's met een soort Oude Meesters-sausje en maakt stillevens met dieetproducten van beroemdheden. De rollen roze wc-papier vallen op. Zangeres Beyoncé zou er bij zweren. Een velletje eten onderdrukt het hongergevoel. In een bioscoopruimte draait een film van L.A. Raeven, de tweelingzussen die hun broodmagere lichaam gebruiken bij hun performances. Elders komen de feeders aan bod, mensen die (seksueel) genot beleven aan het voeden of gevoed worden.

Tijdens de tentoonstelling kom je ook van alles te weten over suiker en snoep in verschillende culturen. Zo drinken gelovigen in sommige Mexicaanse kerken veel cola. De boeren die ze daardoor laten zouden de heilige geest bevrijden. In Nederland hielp het pepermuntje om de protestantse dienst door te komen. En in het Amerika van de jaren zestig verscheen snoep in de vorm van een heroïnespuit. Best gek in het assortiment waren ook de spermies, lekkernijtjes die eruit zagen als spermatozoïden. Ze verdwenen van het schap, net als de chocolade sigaretten.

In één van de museumzalen volgen studenten van de Design Academy Eindhoven workshops en maken ze werk met suiker. Denk daarbij aan suiker als materiaal, niet als voedsel. En na de tentoonstelling kunnen bezoekers in de voormalige kapel van het museum te biecht gaan. Wat is je verhouding tot voedsel? Heb je iets op je lever dat je wilt delen? Of wil je iets anders kwijt?

Er is ook een uitgebreid randprogramma. Met kinderworkshops, gerechten uit verschillende culturen, lezingen en films. Elke dinsdag geven de Voorlichters Gezondheid informatie aan de hand van lekkere en gezonde hapjes uit verschillende culturen. Ook kunnen bezoekers chocolade bonbons maken.

16 september 2017 - 18 februari 2018

Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112-114
3111 HL Schiedam
010-2463666
info@stedelijkmuseumschiedam.nl
www.stedelijkmuseumschiedam.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. Het museum is gesloten op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Portfolio Willem van den Hoed
online expositie,
Portfolio Willem van den Hoed
Echo's of Dusk | Paradise Lost
portfolio,
Echo's of Dusk | Paradise Lost
Ander Licht op Withoos
12 december 2021 - 8 mei 2022, Amersfoort
Ander Licht op Withoos

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl